Udělejte si medové Vánoce
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Udělejte si medové Vánoce

Obrázek

Lesní, luční, lipový, akátový… medů je poměrně velké množství. Je zdravý, chutný, má léčebné účinky. Jak ale poznat, že je opravdu kvalitní?

Nejlepší český med se většinou vyváží do zahraničí a na našem trhu jsou většinou medy z dovozu. Z průzkumu časopisu dTest vyplynulo, že ze 17 zkoušených medů ve dvou byla „populární“ ečka a čtyři byly důkladně naředěné levnými sirupy. Ze tří testovaných tzv. biomedů pak dva s bio neměly v podstatě nic společného.

Základním problémem je cena. Zahraniční medy jsou prostě levnější a to je pro většinu českých spotřebitelů stále nejdůležitější hledisko. I u medu, stejně jako u mnoha dalších potravin, ale platí, že je lepší si připlatit a koupit kvalitní výrobek. Na levnějším zboží totiž v konečném výsledku stejně neušetříte a navíc svému tělu nedáte to, co by chtělo a mělo dostat.

Jak poznat kvalitní med

Med se kdysi ředil cukerným roztokem, ale to se dalo poměrně dobře poznat. Nepoctivý výrobci pak tedy přešli na levný kukuřičný nebo třtinový sirup a ten navíc dokázali upravit tak, aby byl pravému medu podobný. Poznat skutečně kvalitní med je tedy v současné době pro běžného spotřebitele poměrně těžké.

Kvalitu medu nejvíce ovlivňuje obsah fruktózy a glukózy. Na tomto obsahu se samozřejmě nejvíce podílí místo, kde včely med sbírají. 

Kvalita medu se pozná především podle ceny. Půl kilogramu opravdu kvalitního pravého medu se prostě nedá koupit za cenu 75 korun. Důležitá je i země původu.

Dobrý med na první pohled ale poznáte především tak, že když budete sklenici naklánět, nebude se med přelévat, ale pomalu táhnout. Pokud med krystalizuje, není to žádný nedostatek, ale naopak jednoznačný důkaz, je se jedná o neošizený med.  

Naprostou záruku největší kvality budete mít, když si med koupíte přímo u včelaře, případně pokud koupíte med, který má výhradně český původ. Domácí medy jsou totiž velmi přísně kontrolovány.  

Krystalizace medu a její odstranění

Med světlejší barvy pochází z nektaru květů a obsahuje větší množství glukózy – hroznového cukru. Světlé druhy medu krystalizují poměrně brzy, často i několik týdnů po jejich vytočení. Tmavé medy obsahují naopak více fruktózy – ovocného cukru, a proto krystalizují později. Med lesní nebo akátový krystalizuje ze všech nejpozději.

Krystalizovaný med dostanete do původní konzistence bez ztráty všech původních vlastností jeho rozpuštěním ve vodní lázni. Sklenici s medem prostě jen dáte do vody, tu zahřejete přibližně na 45° Celsia a ohřev vypnete. Ohřátí se opakuje, dokud med nemá původní nekrystalizovaný vzhled.

Druhy medu

Blíží se Vánoce a to každý rok spotřeba medu stoupá. Pokud se nemůžete rozhodnout, který letos třeba na pečení oblíbených medových perníčků použijete, tak zde je základní rozdělení druhů medu.

Květový med je světlý a má původ především z nektarů květů různých rostlin. Nejznámější jsou především tzv. jednopruhové medy – akátový, slunečnicový nebo řepkový, ale v prodeji jsou i směsi květových medů a také medy z květů ovocných stromů. Mimo akátového poměrně rychle krystalizují, jsou lehce stravitelné, ale vzhledem k většímu obsahu pylů mohou u některých lidí vyvolávat alergické reakce.

Lesní – medovicový – med je z výměšků hmyzu, které mají původ z mízy jehličnatých a listnatých stromů. Je velmi kvalitní, obsahuje mnoho minerálních látek, různé stopové prvky a také látky antibakteriální. Má typickou tmavou barvu, výraznou chuť i vůni a velmi pomalu krystalizuje.

Smíšený med má ze všech druhů nejlahodnější chuť. Jedná se v podstatě o směs květového a lesního medu, žádný druh ale nemá nějakou výraznou převahu. Tyto medy pochází hlavně z lípy, malin, ostružin a později kvetoucích bylin, květin a stromů.  

Kvalitní med je zdravý

Med obsahuje vitamín A, B1, B2, B6, B12, C, D, H, K, E, P, sodík, zinek, organické kyseliny a proteiny. Je v něm i mnoho antibakteriálních látek.

Posiluje imunitní systém, v krku umí vytvořit ochranný povlak a tak například tlumí kašel mnohem lépe, než mnoho léků. Med ovšem na zdraví člověka působí i zevně a tak se v poslední době staly velmi oblíbené medové masáže, koupele nebo pleťové masky. Protože umí tělu rychle dodat fruktózu a sodík, je vynikající, pokud to přeženete s alkoholem…

Obrázek

Recepty s medem pro vaši inspiraci

Vánoce budou jako každý sladké, a tak vám nabízíme trochu jiné využití medu v kuchyni a

využít můžete třeba i několik velmi praktických praktických pomůcek.

Uzené maso s medem a česnekem

Maso s jedinečnou chutí

Suroviny

  • 0,5 kilogramu uzeného masa – nejlépe krkovičky
  • 2 lžíce medu
  • 1 cibule oloupaná, nakrájená na kolečka nebo proužky
  • 2 stroužky česneku nakrájené na plátky
  • tuk

Postup

Uzené maso opláchněte studenou vodou, osušte ji a lehce potřete medem. Ve větší pánvi rozpalte tuk a krkovičku v něm opečte. V druhé pánvi osmahněte nakrájenou cibuli a česnek.  Upečené uzené dejte na talíře a doplňte osmaženou zeleninou. Chutná výborně i jen s pečivem…

Medovo-ovocný salát s kuskusem

Velmi zdravý a také chutný salát

Suroviny

  • 50 gramů kuskusu
  • 3 lžíce medu
  • 1 pomeranč
  • 1 kiwi
  • 1 jablko
  • 1 lžička mleté skořice
  • oříšky
  • rozinky

Postup

Do misky nasypete kuskus a postupně k němu přiléváte za stálého míchání horkou vodu, dokud nenabobtná.

V malém hrníčku rozehřejete med, ten pak přelijete na kuskus a posypete skořicí. Oloupete pomeranč a kiwi, jablko zbavíte jádřince, všechno ovoce pak nakrájíte na malé kousky a přimícháte do medového kuskusu. Ovocný kuskus medový salát rozdělíte do misek a posypete rozinkami a oříšky.

Salát můžete servírovat studený i teplý, podle chuti můžete volit i jiné druhy ovoce.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist