Předvánoční hubnutí
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Předvánoční hubnutí

Obrázek

Vánoce jsou zcela jistě jedno z nejkrásnějších ročních období. Pro někoho mohou být i dobou stresu, a to nejen kvůli shánění dárků a přípravám. Mnozí už teď mají obavy z množství dobrot, zvýšeného počtu kalorií a tím i kilogramů. Řešení je jednoduché – zachovejte si svoji váhu i po Vánocích třeba tak, že před nimi trochu zhubnete.

Možností, jak zhubnout, je poměrně dost, ne každá je ale vždycky účinná. Někdo zvolí méně jídla a více pohybu, jiný dosáhne snížení váhy s krabičkovou dietou, další se spokojí s větší konzumací ovoce a zeleniny. Máme pro vás ještě jedno řešení a nemusíte ani zásadně měnit jídelníček. Stačí, když do něj víc zařadíte některé zcela běžné potraviny.

Brambory

Brambory používáme většinou jako přílohu a mnoho lidí je, podobně jako třeba rýži, těstoviny a pečivo, nekonzumuje. Může za to mylná domněnka, že se po přílohách tloustne. Brambory jsou ale zelenina, která obsahuje značné množství vody a také tzv. rezistentní škroby, zvyšující aktivitu trávicích enzymů. Ty spalují tuky a současně výrazně snižují aktivitu jiných enzymů, které tuky ukládají.

Pokud se tedy do jídelníčku zařadí potraviny s rezistentními škroby – a to právě brambory jsou – začne organismus tuky spalovat a zároveň dochází k až o 25 procent nižší konzumace kalorií za den.

Brambor se bát nemusíte, ovšem pouze jako přílohy. Nejméně kalorií mají vařené bez slupky - oloupané. Pečené si zachovají obsah škrobů a mají kalorické hodnoty vyšší. V podobě v oleji smaženého bramboráku je to s kaloriemi a zdravou výživou samozřejmě horší…

Luštěniny

Luštěniny – fazole, čočka, hrách a také stále více populární cizrna – obsahují velké množství proteinů, vlákniny a bílkovin, je v nich i mnoho zdravých sacharidů a minerálních látek, především železa, draslíku, hořčíku a zinku. Ve spojení se schopností luštěnin zasytit tato jedinečná kombinace zdraví prospěšných látek pomáhá k snižování váhy a také zabraňuje ukládání tuků v krvi.  

Všechny druhy luštěnin se mohou konzumovat samostatně v různých úpravách, jako příloha, v polévkách, v salátech…Z cizrny si můžete připravit například vynikající paštiku nebo hummus.

Polévky

V předvánočním chladném období se každý určitě rád zahřeje třeba i horkou polévkou. Pokud vám ale záleží na množství kalorií, musíte si dát jinou než gulášovou nebo drštkovou. Ideální jsou hustější zeleninové a masové vývary, které zasytí a zároveň tělu dodají dostatek tekutin i minerálů.

S námi se kalorií před Vánocemi obávat nemusíte! Stačí jen správně jíst!

Jogurty  

V obchodech je neuvěřitelně velké množství různých jogurtů, ale i produktů, které se jogurtem pouze nazývají. Pokud chcete kvalitu spojenou s vaší snahou o snížení váhy před Vánocemi,  pak zvolte například řecký jogurt s nižším obsahem tuku, který navíc obsahuje méně mléčného cukru – tzv. laktózy, ale má proti jiným jogurtům dvakrát víc bílkovin a také velké množství vápníku. Tento jogurt vás zasytí na delší dobu a zvýšený přísun proteinů podle mnoha poznatků významně napomáhá odbourávání tuků.

Mandle

Mandle jsou v předvánočním období všude kolem nás, tak proč je nevyužít v zhubnutí! Nejsou příliš kalorické a tak se mohou v podstatě jíst průběžně celý den. Navíc obsahují mnoho minerálních látek i pro naše tělo velmi důležitý hořčík a bílkoviny. Mandle také poměrně zásadně regulují hladinu cukru v krvi. Pokud je množství cukru v krvi stabilní, pak mizí tendence k přejídání a zbytečnému doplňování kalorií.

Koření a sezamový olej

Možná se to zdá zvláštní, ale je prokázáno, že správně kořeněné jídlo utlumí další chutě. Koření navíc v tomto chladnějším období umí zahřát tělo a jak je známo, teplo pomáhá spalovat tuky.

Podobně jako koření působí na snižování chutí především na sladké i sezamový olej. Místo sezamového se může použít i plej lněný nebo slunečnicový, lisovaný za studena.

Obrázek

Různé změny a správné složení jídelníčku v mnoha případech samozřejmě k snížení váhy samo o sobě stačit nemusí. Jídlo je potřeba si i správně během dne rozložit. Snídaně by měla být přibližně 20 procent denní spotřeby, dopolední i odpolední svačiny by měly pokrýt 10 procent a oběd i večeře 30 procent. K hubnutí pomáhá i rozdělení jídla do více porcí. V žádném případě se nedoporučuje vynechat snídani. Ta je pro nastartování organismu a metabolismu velmi důležitá, a pokud ráno tělo nedostane dostatečný přísun potřebných látek, bude je „požadovat“ celý den.

Zapomínat by se nemělo ani na víc pohybu, ale s tím v této době většina lidí vzhledem k přípravám na Vánoce problém nemá…

 

Zdeněk Urban

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist