Nákup potravin na Vánoce
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nákup potravin na Vánoce

Obrázek

Při nákupu potravin na Vánoce můžeme celkem zbytečně utratit mnoho peněz, ale také poměrně výrazně ušetřit. Máme pro vás ověřené rady, které se vyplatí!

Prodejci se v období před Vánocemi předhánějí v nejrůznějších nabídkách. Velikost nákupu podporují „výhodnými“ slevami, nechybí ani přidání dalšího produktu tzv. „zdarma“ při nákupu dvou jiných a další ověřené způsoby, jak přinutit zákazníky utrácet za třeba i nepotřebné, a často i nekvalitní zboží. Obezřetní musíme být i při nakupování potravin!

Co kupujeme nejvíce

Pokud vynecháme suroviny, potřebné k pečení vánočního cukroví, patří k nejčastějším položkám předvánočních nákupů potravin nápoje, ovoce a zelenina, ryby, maso a uzeniny, sýry, různé lahůdky, chléb a pečivo. Vše se dá v současné době nakoupit i na jenom místě v některém z mnoha supermarketů. Ceny jsou většinou poměrně příznivé, je ale nutné dávat pozor na kvalitu, a také třeba i na hmotnost. Velikost obalu totiž často neodpovídá množství, které v něm je a v přepočtu nakonec potraviny vyjdou dráž, než kdybychom je kupovali jinde v méně lákavém balení. Alkoholické nápoje musí mít samozřejmě kolek, kvalitní víno určitě nebude v litrové lahvi nebo krabici. Maso, uzeniny, sýry, různé lahůdky a pečivo dnes můžeme čerstvé koupit téměř všude a dokonce i na Štědrý den, tyto potraviny je tedy zbytečné kupovat předem. Pokud už třeba uzeniny nebo sýry koupíte dopředu, pak je důkladně uskladněte. Velmi vhodné jsou vzduchotěsné dózy.

Největší nástrahy na zákazníky čekají především při nákupu ovoce, zeleniny a ryb.   

Ovoce a zelenina

Obrázek

Čerstvé a kvalitní ovoce asi pozná každý. V předvánočním období je ovoce a zelenina v prodeji nejen v obchodech, ale i v různých venkovních stáncích. Kupovat ovoce nebo zeleninu někde na trhu v tomto chladném období bychom vůbec neměli, protože i když na první pohled vypadá kvalitně, může mít vlivem mrazu především zcela jiné chuťové vlastnosti - brambory dostanou sladkou příchuť, citrusy i jiné druhy ovoce jsou nahořklé, banány zčernají… Všechny změny se ale projeví, až když se teplota plodů vyrovná s okolním prostředím. Doporučení je jednoduché, ovoce a zeleninu nakupujte před Vánocemi pouze v obchodech a ne u venkovních stánků.  

Lahůdkářské výrobky a cukroví

Chlebíčky, saláty, pomazánky, aspiky a mnoho dalších lahůdkářských výrobků jsou další část nákupů pro vánoční stůl. I v těchto případech je potřeba dobře vybírat a všímat si data výroby i spotřeby. Nikdy nekupujeme zboží, které už na první pohled nevypadá čerstvé, i kdyby bylo za sebevýhodnější cenu. Lahůdkářské výrobky se totiž velmi snadno kazí a konzumace nekvalitní pomazánky by nám mohla velmi snadno pokazit celé vánoční svátky.

V posledních letech se také vzhledem k nedostatku času na domácí pečení stále víc prodává již upečené cukroví. Pokud se pro tuto variantu rozhodnete, je mnohem lepší si něco málo připlatit a koupit domácí cukroví v nějaké třeba i menší pekárně. Průmyslové cukrářské výrobky ve velkých obchodech určitě tak chutné nebudou.

Ryby – hlavně kapři

Obrázek

Kapr je společně se stromečkem, dárky a jmelím jedním ze symbolů našich Vánoc. Smažený kapr se objevuje na štědrovečerním stole ve třech čtvrtinách českých domácností. Mimo kapra se již servíruje třeba i losos, štika nebo mořské plody.

Vánoční kapry nejčastěji kupujeme od promrzlých prodavačů a rybářů u kádí. I tento prodej má samozřejmě svoje pravidla a je nutné konstatovat, že se v podstatě i díky kontrolám dodržují. Největší problémy bývají s cenou, ale námrazu na váze nebo mrskajícího se šupináče prodávající může někdy dost těžko ovlivnit…Vynikající kvalita ryb od českých chovatelů je světoznámá a tak rozhodování, zda kapra z venkovní kádě nebo supermarketu je velmi jednoduché. Určitě ale neuškodí si připomenout, na co si při nákupu ryby dát největší pozor a také jak ji skladovat

  • Nekupujeme ryby, které plavou břichem vzhůru.
  • Čerstvě zabitá ryba má jasné oči s vypouklou a průhlednou rohovkou šupiny pevně drží a důlek po zatlačení prstem se rychle vyrovná.
  • Nejchutnější maso mají kapři s váhou mírně nad 2 kilogramy.
  • V případě, že chcete větší množství jiker nebo mlíčí, kupujte kapra vážícího od 3 kilogramů výš.
  • Prodejci vám rybu ochotně zbaví šupin i vykuchají. Pokud budete rybu připravovat sami, používejte správné nože. Určitě se vyplatí třeba speciální prkénko na ryby nebo škrabka na ryby.
  • Zabitého kapra je možné uchovat v chladničce bez ztráty kvality maximálně 2 dny – na delší dobu by se měl uložit do mrazničky. Do chladničky ho uložte omytého, usušeného a zabaleného do navlhčeného ubrousku.

Kapr, který voní rybinou a ne bahnem…

Kapři, prodávaní před Vánocemi, strávili většinou nějakou dobu v sádkách v proudící vodě a tím se zbavili typického zápachu bahna. Pokud chcete mít naprostou jistotu, že z masa žádný bahnitý rybník neucítíte, můžete použít dvě možnosti. Tradiční trik našich babiček byl vařit rybu několik minut s oloupanou a nakrájenou cibulí, případně do vody ještě přidaly několik kousků dřevěného uhlí, pevně zabalené v látce nebo plátěném sáčku. Podle rybářů se kapr bahnitého zápachu zbaví pětiminutovým vařením v osolené vodě s nakrájenou cibulí, pepřem, bobkovým listem a novým kořením. 

Dražší a kvalitní = úspory!

Sleva a nízká cena jsou slova, na která slyší téměř každý. V mnoha případech ale platí známé rčení „Nechci slevu zadarmo“ a nákup se v konečném výsledku nevyplatí. Zlevněné nebo levné zboží celkem logicky nebude tak kvalitní, jako to dražší. Levné potraviny samozřejmě nejsou zdraví škodlivé, ale také našemu organismu nic moc z hlediska výživy, chutí a vůní, nedají. Kvalitní a dražší potraviny tedy nakonec v podstatě vyjdou levněji, protože jich spotřebujeme méně, více nás zasytí a také se často snadněji i rychleji připravují. Kdy jindy si navíc dopřát kvalitu, když ne o Vánocích!

Zásady pro nakupování potravin na Vánoce ovšem neplatí pro dárky pod stromeček. Velmi často udělá větší radost levná zbytečnost, než něco drahého. Pokud jste zatím neměli na jejich vymýšlení čas, můžete se inspirovat a vybrat vánoční dárky podle horoskopu.

Zdeněk Urban


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist