Vánoční dekorace
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Vánoční dekorace

Obrázek

Vánoční dárky už možná máte všechny, cukroví je upečené, byt vyzdobený… Zbývá jen zkontrolovat a doplnit ledničku a spíž, aby na štědrovečerní menu nic nechybělo. Mysleli jste ale i na vánoční dekorace na stůl?

K Vánocům patří ozdobený stromeček a pod ním dárky, cukroví, vánočka, smažený kapr nebo řízky a bramborový salát… a také vánoční dekorace a výzdoba. I ta nejlepší jídla budou mnohem víc chutnat na správně prostřeném a vyzdobeném stole.

Prostírání vánočního stolu

Základem slavnostní tabule je ubrus, který může být i barevný, ale nejlépe vždy vypadá ubrus bílý.  Už několik roků je oblíbeným stylem takzvané „vrstvení“. To v praxi znamená, že na základní velký ubrus se pokládají menší ubrousky v jiné barvě, a s touto barvou by pak měly ladit nebo být v kontrastu ostatní doplňky a dekorace.

Na českém štědrovečerním stole je tradiční zlatá, červená a zelená barva. Jejich symbolika vychází z historie a náboženství - zelená je považována za symbol života, červená za Kristovu krev a zlatá představuje dar, který jeden ze tří králů přinesl Ježíškovi. K těmto tradičním barvám se každý rok přidávají nějaké další podle aktuálních trendů.

Nádobí a příbory, skleničky…

Množství talířů a ostatního jídelního nádobí vychází samozřejmě z počtu lidí u stolu, ale i se složení menu. Základem je menší talíř na předkrm, hluboký na polévku a mělký na hlavní chod. Protože se od štědrovečerního stolu nemá odcházet, určitě využijete i polévkou mísu, hlubokou mísu na bramborový salát i smaženého kapra nebo řízky. Na další mělké mísy rozložte cukroví.

Skladbě menu odpovídají i příbory, které se pokládají směrem od talířů. Nejblíže k talířům je tedy příbor pro hlavní chod nebo příbor na ryby. Na pravé straně je ještě lžíce na polévku. Pokud je součástí menu pečivo, máslo nebo pomazánka, pak se na levou stranu pokládá malý talířek s menším nožem na mazání pečiva. Vidlička na dezert se pokládá nad talíře.  

Na stole nesmí chybět sklenice na nápoje. Sklenice na nápoj k hlavnímu chodu stojí nad špičkou nože příboru, vpravo od ní je sklenička na pití k předkrmu a případná doplňková třetí sklenice se pokládá nad ně.

Jídelní potřeby nezapomeňte doplnit o ubrousky. Pro slavnostní příležitosti se používají látkové, ale samozřejmě budou stačit i papírové. Můžete z nich vytvořit efektní kornout a postavit ho doprostřed talíře, nebo ho přeložit a položit na pravou stranu pod příbory. Na stole by neměla chybět slánka a pepřenka nebo odkládací talířek na rybí kosti.

Když je prostřeno, mohou se na stůl přidat různé vánoční dekorace.

Obrázek

Vánoční dekorace na stůl

Výzdoba vánočního stolu není v současné době žádný velký problém. V obchodech je k dostání snad vše, na co si vzpomenete, pokud chcete být originální a máte chvíli času, můžete si i nějaké dekorace vyrobit sami. Použít se dají ozdoby na stromeček, různé hvězdy, andílci, svícny, chvojí – fantazii se meze nekladou. Můžete je volně položit na růžná místa nebo shromáždit doprostřed. Důležitým pravidlem je, aby každý měl na stole dostatek místa.

Vánoční menu

Typické české štědrovečerní menu je rybí polévka, smažený kapr nebo řízek s bramborovým salátem a nějaký dezert, kterým je velmi často štrúdl nebo zmrzlina. V posledních letech se podle moderního zdravého stravování v některých rodinách kapr nahrazuje jinou rybou nebo se servírují mušle a různé mořské plody. Možností je ale samozřejmě mnohem víc.

Pokud chcete alespoň malou změnu, nabízíme vám tři zajímavé vánoční recepty. Jako předkrm je to vynikající rybí pomazánka, trochu pikantnější bramborový salát a trochu jiná, ale velmi chutná, možnost obalení a usmažení ryby.

Obrázek

Rybí pomazánka

Rychle připravený chutný předkrm

Suroviny

  • 100 gramů ryby
  • 4 lžíce másla
  • 1 lžíce hořčice
  • pažitka
  • citron
  • sůl a pepř

Postup

Rybu – kapra, lososa, tresku… - osolte, opepřete a v troubě při 180° Celsia ji nechte péct přibližně 20 minut- Pak z ní odstraňte všechny kosti a v mixeru ji s máslem rozmixujte. Vzniklou směs dochuťte citronovou šťávou a hořčicí, případně ještě pepřem a solí. V misce pomazánku ozdobte jemně nasekanou pažitkou a citronem. Podávejte s pečivem.

TIP: Místo rybího masa můžete vyzkoušet i mořské plody – například maso z kraba…

Pikantní bramborový salát

Bramborový salát bez majonézy s ostřejší chutí

Suroviny

  • 6 brambor
  • 1 mrkev
  • 1 červená cibule
  • 4 nakládané okurky
  • 2 vajíčka
  • křen – nejlépe čerstvý
  • 200 gramů bílého jogurtu
  • 2 lžíce hořčice
  • sůl a pepř

Postup

Omyté brambory uvařte ve slupce do měkka, pak je nechte vychladnout, oloupejte je a nakrájejte na kostičky. Vajíčka uvařte natvrdo a pak je nakrájejte najemno. Očištěnou mrkev nakrájejte na malé kostičky, které krátce povařte, aby změkly. Cibule oloupejte a najemno nakrájejte, na malé kousky rozkrájejte i okurky. Všechny připravené suroviny smíchejte v míse, přidejte k nim jogurt a salát dochuťte hořčicí, pepřem a solí. Pak do něj podle své chuti nastrouhejte čerstvý oloupaný křen. Vše důkladně znovu promíchejte.

TIP: Salát připravte den předem, aby se mohl rozležet.

Ryba nebo řízek smažený v těstíčku z kukuřičné strouhanky

Vynikající ochucené křupavé těstíčko na obalování

Suroviny

  • 200 gramů kukuřičné strouhanky
  • 100 gramů hladké mouky
  • 1 citron
  • 2 vajíčka
  • 3 lžíce mléka
  • sůl
  • čerstvé bylinky
  • ryba nebo řízky
  • olej na smažení

Postup

Citron důkladně opláchněte pod studenou vodou a nastrouhejte z něj kůru. Omyté a okapané bylinky nasekejte najemno. Nastrouhanou citronovou kůru s nasekanými bylinkami smíchejte s kukuřičnou strouhankou a vše mírně osolte. K vajíčkům přilijte trochu mléka a špetku soli a důkladně je rozšlehejte. Omyté a usušené ryby nebo řízky obalte v hladké mouce, pak v rozšlehaném vajíčku a nakonec v ochucené kukuřičné strouhance.

Obalené maso zprudka z obou stran opečte v rozpáleném oleji a pak na mírnějším teple pečte až má strouhanka zlatavou barvu.

TIP: Kukuřičnou strouhanku seženete v prodejnách se zdravou výživou

Chybí vám ještě nějaké dárky? Žádný problém! Máme pro vás báječné řešení - 

dárek on line na poslední chvíli.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist