Silvestr – připravte si zdravé občerstvení
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Silvestr – připravte si zdravé občerstvení

Obrázek

Silvestr se blíží a mnozí možná po minulých nepříjemných zkušenostech přemýšlí, co vlastně jíst a pít, aby byli v novém roce fit.

Z gastronomického pohledu je Silvestr tak trochu pokračováním Vánoc. Celý den a především večer – často až do rána - si dopřáváme různé dobroty, a alkoholu je určitě víc, než o vánočních svátcích. Nový rok pak můžeme začínat poněkud unaveni. Vše ale může být jinak a rok 2015 budete vítat v naprosté pohodě a fit.

Silvestrovské pohoštění může být i zdravé

Chlebíčky, jednohubky, smažené řízky, uzené maso, brambůrky, pokud zbylo tak i vánoční cukroví a mnoho dalších podobných lahůdek jíme na Silvestra v podstatě od rána do noci. Možná si říkáte, že jednou za čas takové hřešení nevadí, ale když se k tomu přidá alkohol a nedostatek spánku, nemusí se to vašemu organismu líbit a může vám to dát nepříjemně najevo. Novoroční kocovinu chce mít asi málokdo…

Silvestrovské občerstvení přitom může být i docela zdravé. Zde je několik tipů

  • chlebíčky a jednohubky bez majonézy a tučných ingrediencí – na potírání stačí trochu másla, na něj kvalitní šunka a tvrdý sýr…nebo třeba humrová pomazánka, případně pomazánka z cizrny
  • kyselé zelí a okurky jen tak v mističce takzvaně na chuť
  • sushi rolády – mořské řasy nori s uvařenou lepivou rýží, ochucené hořčicí
  • na suché pánvi krátce opražená semínka slunečnice nebo dýně
  • dýně upečená v troubě
  • vařená červená řepa
  • nakrájená syrová zelenina – například mrkev nebo řapíkatý celer
  • různé druhy ovoce

Obrázek

Místo kupovaných slaných mastných smažených bramborových lupínků si můžete z brambor, ale i různých druhů zeleniny připravit zdravé chipsy sami – stačí vám na to unikátní souprava na domácí výrobu chipsů a mikrovlnná trouba.

Můžete si i upéct vynikající zdravé domácí slané pečivo. Budete na ně potřebovat 150 gramů špaldové mouky, 60 gramů kokosového tuku, vodu, ocet a sůl. Ze všech surovin vytvoříte vláčné těsto, které necháte 2 hodiny odpočinout. Pak ho vyválíte, posypete sezamovými nebo jinými semínky a vykrájíte různé tvary nebo třeba jen tyčinky. Vše rozprostřete na pečicí papír a upečete v troubě při 160 ° Celsia za přibližně 20 minut do zlatova.

Alkohol a další silvestrovské nápoje

Alkohol, a samozřejmě především šampaňské, k Silvestru patří, ale i zde platí, že pokud chcete být na Nový rok fit, nic se nemá přehánět. Zcela jistě se nevyplatí kombinace různých druhů alkoholu, vína a piva – a to i kdyby se jednalo o ty nejkvalitnější a nejdražší značky na světě. Určitě nezapomeňte na nějaké nealkoholické nápoje, ale různé slazené limonády nedoporučujeme. Vhodné jsou neslazené vody, toniky, vyzkoušet můžete třeba i obyčejnou vodu s citronem.

Osvědčené zkušenosti, jak se na Nový rok neprobudit s kocovinou

Rady, jak se vypořádat s kocovinou po nadměrném pití alkoholu, najdete téměř všude, ale jejich účinnost je různá. Mnohem lepší je nedat kocovině šanci. Stačí dodržet pět ověřených pravidel.

Nepijte na lačno - jezte!

Pít alkohol na lačno je velká chyba. Když si chcete sklenku nějakého dobrého alkoholu nebo vína dopřát, měli byste se předem najíst. Plný žaludek zpomaluje vstřebávání alkoholu do krve a organismus se s ním pak lépe vyrovná. Jídlo musí být ale samozřejmě takové, které se s alkoholem snese – ne příliš tučné a těžké, ale spíš lehčí a dietní.

Když alkohol, tak kvalitní!

V levném alkoholu jsou velmi často různé nekvalitní průmyslové přísady – ve víně například siřičitany a cukr, v tvrdém alkoholu barviva a konzervanty. Organismus se s tím vypořádá, ale dobře mu to nedělá. Kvalitní víno i alkohol vám navíc bude stačit v menším množství a tím se velmi snižuje i riziko kocoviny.

Nealko se může pít i na Silvestra

Alkohol mimo jiné negativní vlivy také poměrně značně dehydratuje tělo a to se projevuje například nepříjemnou bolestí hlavy nebo i nevolností. Když společně s alkoholem budete průběžně pít i vodu, minerálky nebo džus, váš organismus to ocení a silvestrovské oslavy s největší pravděpodobností prožijete bez problémů.

Před spaním voda s citronem

I silvestrovská párty jednou skončí… Než usnete, vypijte sklenici vody s citronovou šťávou. Citron, jak jistě víte, obsahuje značné množství vitamínu C, který lidskému tělu vlivem alkoholu schází a potřebuje ho doplnit. Voda s citronem navíc aktivuje trávicí systém a tak se probudíte fit.

Neusínejte pod vlivem alkoholu

Pokud vypijete víc, než jste chtěli nebo se prostě „nějak nezadařilo“ a chcete to vyřešit spánkem, děláte chybu. Pokud usnete s větším množstvím alkoholu v těle, spánek výrazně zpomalí metabolismus a tím i vstřebávání alkoholu. Pokud se tedy chcete druhý den probudit a být v pohodě, jděte spát, až když alespoň trochu vystřízlivíte. Kávu nedoporučujeme, procházka na čerstvém vzduchu může pomoci, ale záleží na tom, kolik jste vypili. Většinou stačí včas přestat pít alkohol, zředit ho v těle něčím nealkoholickým a studená sprcha.

Všichni, co milujeme vaření,  vám přejeme klidné zbývající dny roku 2014, příjemné prožití Silvestra a v novém roce 2015 ať Vám chutná…

  Obrázek

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist