Masopust – zábava, masky a také koblihy
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Masopust – zábava, masky a také koblihy

Obrázek

K Masopustu patří maškarní průvody a dobré jídlo i pití. Mimo různých zabijačkových pochoutek jsou tradiční i koblihy. V minulosti se považovaly za slavnostní pečivo a pekly se především v masopustním období.

Masopust – případně také například šibřinky nebo fašank - je třídenní lidový svátek, oblíbený především na vesnicích. V poslední době už ale jeho oslavy probíhají i ve městech, v Praze se při této příležitosti koná dokonce celá série nejrůznějších akcí pod názvem Carnevale Praha. Základem Masopustu jsou průvody masek, všeobecné veselí, taneční zábavy a dobré jídlo, velmi často tradiční zabíjačka a také koblihy. 

Koblihy se pekly už ve 13. století

Koblihy v minulosti patřily k méně obvyklému pečivu než v současnosti a pekly se hlavně v období Masopustu. První zmínky o koblihách v Čechách v období Masopustu pochází ze 13. století, ve středověku slovo koblih znamenalo masopust – bez masa nebo není maso. Do koblih se proto v té době dávaly i jiné druhy náplní než sladké, přidávalo se i koření, nejčastěji šalvěj nebo řeřicha. Koblihy se smažily ve větším množství oleje. Olej se tehdy ještě nekonzervoval, a protože se právě v zimním období lisoval, byla to pro koblihy nejvhodnější doba.

Koblihám se říkalo také vdolky, šišky nebo kraple a začínaly se smažit na takzvaný „tučný čtvrtek“ a pak se rozdávaly fašankovníkům, masopustním a maškarádníkům, kteří obcházeli vesnice a bavili lidi veselými písněmi.

Obrázek

Koblihy v současnosti

Tradice masopustních koblih se téměř vytratila, ale koblihy jako takové zůstaly.

Klasické české koblihy jsou kulaté a plněné marmeládou, povrch se sype moučkovým cukrem. Pečou se ale i koblihy plněné čokoládou, nugátem, pudinkem nebo vanilkovým krémem. Stejné koblihy jako u nás mají i na Slovensku, v Chorvatsku, Srbsku, Polsku, Rusku, Maďarsku, ve Švýcarsku a také v Rakousku – tam je nejvíce oblíbená marmeláda meruňková. Bavorské koblihy, kterým se také říká vdolky, mají důlek, který se plní povidly až po upečení a okolo se zdobí šlehačkou nebo vanilkovým kréme, který vydrží delší dobu.

V Polsku do koblih dávají mimo jahodových a meruňkových marmelád také švestková povidla, případně marmeládu z jablek, borůvek nebo šípků. V Itálii koblihy často vypadají jako proužek těsta s cukrovou polevou, ve Florencii a v Toskánsku se marmeláda dává do důlku v horní části. V Dánsku se do koblih přidává kardamom, v Belgii rozinky, rybíz a také kandované kousky citronu. Finové mají koblihy sladké, ale připravují si je i s náplní smíchanou z mletého masa a vařené rýže.

Koblihy se pečou po celém světě, ne jenom v Evropě. Velmi oblíbené jsou například v Austrálii, kde je konzumují ještě horké s červenou marmeládou a posypané cukrem nebo skořicí, případně plněné pudinkem. S koblihami se v této zemi setkáte snad úplně všude, školy a neziskové organizace si dokonce pečením koblih a jejich prodejem vydělávají. V Americe a Kanadě mají koblihy mnoha tvarů a chutí. Připravují si je s cukrovou i čokoládovou polevou, sypané moučkovým cukrem, skořicí nebo strouhaným kokosem, plní je marmeládami, krémy a pudinky, dokonce i zakysanou smetanou. Typické jsou tzv. Bostonské koblihy – „doughnut“ ( čte se dounat), které mají kulatý tvar, jsou plněné vanilkovým krémem nebo pudinkem a polité čokoládou.

Koblihy, které jsou ale menší a mají i jiné tvary než ty, na které jsme zvyklí, se pečou i v Mexiku, Argentině, Chile, Brazílii, na Jamajce, v Tunisku nebo Egyptě.

České masopustní koblihy

Obrázek

K tradičnímu českému masopustu koblihy patří stejně jako ovar, jitrnice nebo jelítka. Pokud se rozhodnete, že o letošním Masopustu – a nejen o něm – svůj stůl doplníte o tuto sladkou lahůdku, máme pro vás několik rad, aby se vám povedly, a samozřejmě i recepty. 

Základní tipy a rady pro přípravu těsta a pečení koblih

  • Všechny suroviny by měly mít přibližně stejnou teplotu

  • Příprava těsta není složitá. Kvásek si připravíte tak, že mléko mírně ohřejete, pak do něj přidáte lžíci cukru a přimícháte rozdrobené kvasnice a směs necháte chvíli kvasit.  Pak kvásek smícháte s moukou, těsto moukou ještě zaprášíte, přikryjete čistou utěrkou a necháte na teplém místě kynout, dokud nemá dvojnásobný původní objem – přibližně 30 až 45 minut.

  • Vykynuté těsto na pomoučené pracovní ploše prohnětete a vyválíte na plát vysoký 1 až 2 centimetru podle druhu koblih, které chcete upéct, a pak z něj formičkou vykrajujete kolečka.

  • Připravené koblihy se nechají před smažením ještě znovu vykynout

  • Oleje musí být takové množství, aby v něm koblihy při smažení plavaly

  • Koblihy do rozpáleného oleje vkládáme tak, aby se vzájemně nedotýkaly a neslepily se

  • Koblihy při smažení opatrně nejlépe vařečkou obracíme

Obrázek

Druhy koblih

Bez náplně – těsto vysoké 2 centimetry, průměr vykrojeného kolečka 5 až 7 centimetrů, nechává se po vykrojení ještě chvíli kynout

Bez náplně s otvorem uprostřed – tzv. doughnut – se připravuje stejně jako celá kobliha bez náplně, jen se uprostřed ještě vykrojí.

S náplní, plněné po usmažení– výška těsta 2 centimetry, průměr vykrojeného kolečka 7 centimetrů, plní se až po upečení cukrářskou zdobičkou

S náplní plněné před smažením – výška těsta je 1,5 centimetru, průměr kolečka 10 centimetrů, náplň se pokládá na střed a těsto se pak zabalí

S náplní ze dvou koleček – výška těsta 1 centimetr, průměr kolečka je 6 až 8 centimetrů, na jedno kolečko se dá náplň, druhým se překryje a okraje se k sobě pevně přitisknou

Nejlepší recepty na koblihy

Receptů na přípravu koblih je poměrně velké množství. Několik jsme jich vyzkoušeli v praxi a zde jsou podle našeho názoru ty nejlepší z různých druhů těsta. Věříme, že masopustní koblihy, které si podle nich upečete, budou chutnat i vám.

Domácí máslové koblihy

Klasické koblihy z jemného máslového těsta

Suroviny

  • 1 kg hladké mouky
  • 100 g polohrubé nebo hrubé mouky
  • 100 g másla
  • 0,5 l mléka
  • 2 lžíce cukru krupice
  • 70 g droždí
  • 5 žloutků
  • rum
  • vanilkový cukr
  • sůl

Postup

Připravíte si kvásek a utřete měkké máslo s cukrem a pak do něj podle chuti přidáte vanilkový cukr a rum. K utřenému ochucenému máslu přimícháte mouku a žloutky, osolíte a pak ještě smícháte s vzešlým kváskem a mlékem. Ze směsi vypracujete vláčné těsto, které necháte na teplém místě vykynout. Těsto je po vykynutí vhodné pro přípravu všech druhů koblih…

Plněné koblihy z olejového těsta

Příprava plněných koblih není složitá…

Suroviny

  • 400 g hrubé nebo polohrubé mouky
  • 100 g hladké mouky
  • 80 g cukr moučka
  • 0,5 dl oleje
  • 4 žloutky
  • 25 g droždí
  • 2,5 dl vody
  • rum
  • sůl
  • marmeláda

Postup

Nejdříve si připravíte kvásek. Žloutky a větší část cukru vyšleháte do pěny a pak za stálého míchání přimícháte olej. Mouku, sůl a zbylý cukr smícháte v míse, uprostřed vytlačíte důlek, do něj nalijete vzešlý kvásek a vše zpracujete do hladkého těsta, které ochutíte rumem. Těsto přikryjete utěrkou a necháte vykynout. Po nakynutí těsto promícháte a necháte ještě jednou vykynout.

Po druhém, případně i třetím, vykynutí těsto rozdělíte na dvě stejné části a na pomoučené ploše vyválíte dva stejné pláty. Na jednom si kulatým vykrajovátkem naznačíte kolečka, doprostřed každého kolečka pak vložíte marmeládu. Takto připravenou spodní část přikryjete druhým plátem a pak vykrajujete koblihy. Okraje k sobě pevně přitisknete. 

Vykrájené koblihy dávejte na pečící papír, mírně posypaný moukou, přikryjte je utěrkou a nechtě znovu vykynout. Po přibližně 5 minutách kynutí je obrátíte a necháte kynout i z druhé strany.  

Koblihy se smaží ve fritovacím hrnci nebo ve vyšší pánvi, při smažení musí v oleji plavat. Do oleje se vkládají spodní stranou nahoru, nejdříve se smaží pod poklicí a po obrácení bez pokličky. Usmažené koblihy se nechají okapat od přebytečného oleje a pak se sypou moučkovým cukrem.

Koblihy z majonézového těsta

Těsto vhodné pro všechny druhy koblih

Suroviny

  • 500 g hladké mouky
  • 125 g majonézy
  • 3 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • droždí
  • rum
  • sůl

Postup

Připravíte si klasický kvásek. Žloutky smícháte s majonézou, přidáte k nim mouku, kvásek, zbylé mléko a cukr, podle chuti rum a sůl. Vypracujete hladké těsto a necháte ho přikryté na teplém místě vykynout.

Z vykynutého těsta si připravíte plněné nebo neplněné koblihy, které pak usmažíte do zlatova a vychladlé pocukrujete moučkovým cukrem nebo ozdobíte marmeládou, ovocem, šlehačkou…

Až budete mít sladkého víc než dost, dopřejte si třeba i tradiční české jistrnice a další pochutky...

Obrázek

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist