Alergie – a jak se s nimi vypořádat
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Alergie – a jak se s nimi vypořádat

Obrázek

Někdo má alergii na hloupost nebo neschopnost, jiný má alergie na pyl nebo na některé potraviny. Prvních uvedených se zbavíte jednoduše tak, že se s některými lidmi přestanete stýkat, s pylovou a potravinovou alergií už je to složitější a oba tyto druhy se navíc často vzájemně i doplňují…

Alergická onemocnění lékaři nazývají neinfekční epidemií 21. století. V České republice některou z mnoha alergií trpí přibližně dva a půl milionu obyvatel. Podle nových poměrně závažných zjištění je každý druhý tzv. pylový alergik ještě navíc ohrožený alergií na některé potraviny.

Zkřížené alergie

Pojem „zkřížené alergie“ se dá vysvětlit celkem jednoduše – k alergii na pyl se přidá alergie na potraviny. Na rozdíl od klasické alergie na potraviny jsou ale v těchto případech potíže většinou menší, jsou vlastně doprovodnou reakcí na alergii pylovou.

Lidí, u kterých se zkřížené alergie projevují, je ale v posledních letech stále víc – v současnosti se týkají už každého druhého člověka, který trpí pylovou alergií.

Imunitní systém člověka, který je alergický například na pylový alergen v době „pylové sezony“ totiž citlivě reaguje na jiné, chemicky příbuzné alergeny, které jsou obsaženy v potravinách.

Alergie na břízu

V jarních měsících jsou nejčastější pylové alergie na břízu, olši, dub a vrbu, v menším množství se k přidávají alergie na další stromy a keře. V létě jsou dominantními alergeny různé trávy, na podzim byliny.

Obrázek

Alergie na břízu je v současné době nejčastější a také se u ní nejvíce projevují příznaky zkřížení s alergií na potraviny. Lékaři a odborníci několik let sledovali,  jaké potravinové alergie se u lidí, citlivých na pyl břízy projevují. Na prvním místě se umístilo jablko, které je přitom všeobecně považováno za velmi zdravé ovoce…

Procenta v přehledu znamenají počet lidí s alergií na pyl břízy, kteří měli alergickou reakci na uvedenou potravinu

  • jablko – 70 %

  • lískový ořech – 54 %

  • vlašský ořech – 39 %

  • brambory – 29 =

  • mrkev – 26 %

  • broskev – 22 %

  • kiwi – 21 %

  • mandle – 20 %

  • třešně – 16 %

  • zelený hrášek – 14 %

Pokud jste tedy citliví na pyl břízy, máte potencionální možnost, že se po konzumaci těchto, ale i některých dalších potravin, jako třeba celeru, rajčat, papriky, arašíd nebo ananasu, u vás může projevit nějaká další alergická reakce.

Alergii na potraviny je ale možné předejít. Většina osob, citlivých na pyl břízy, reaguje na alergen označovaný jako Bet v1, který se teplem rozkládá a přestává být alergenní. Dá se tedy celkem jednoduše zlikvidovat vařením, pečením nebo pasterizací. V potravinách se tento alergen nachází hlavně ve slupce nebo těsně pod ní a tak je další možností jeho zničení především u ovoce a zeleniny důkladné oloupání nebo ostrouhání. 

Alergie na potraviny

Alergie na potraviny se nejčastěji projevuje zduření rtů, případně jejich brněním, svěděním na jazyku nebo škrábáním v krku. Může ovšem dojít i k otokům obličeje, slzení, kýchání, kožním reakcím v podobě kopřivky nebo atopického ekzému. Vyloučit se nedají ani různé žaludeční a zažívací problémy.  V nejtěžších případech mohou některé potraviny – většinou ořechy a mořské plody – u člověka vyvolat i celkovou alergickou reakci s mnoha příznaky, výjimečně i anafylaktický šok, kdy dochází k ohrožení života.

Podobně jako nedávno objevené zkřížené pylové a potravinové alergie existují i zkřížené alergie mezi různými potravinami, které jsou zaviněné obsahem podobných alergenů. V praxi to znamená, že člověk, alergický na některou potravinu, může více nebo méně citlivě reagovat i na potraviny jiné.

Nejčastější zkřížené potravinové alergie

  • Alergie na kiwi může být spojená i s alergií na další exotické ovoce – ananas, avokádo, papáju nebo fíky, v menší míře i na rýži, celer nebo lískové oříšky.

  • Alergie na meloun je tzv. zkřížená s alergiemi na kiwi, avokádo, banány, dýni, tykev nebo cuketu, ale riziko nějakého jejich projevu je poměrně malé.

  • Alergie na vlašské ořechy může znamenat i nepříjemné reakce na jiné ořechy - arašídy, mandle, kešu, pistácie nebo pekanové ořechy. Občas se projevuje i alergie na různé obiloviny, mák, sezam a kiwi.

  • Alergie na sóju má středně velké riziko alergických projevů i na čočku nebo arašídy, případně v menší míře na fazole, hrách, různé druhy ořechů nebo slunečnicová semínka.

V případě alergie na některé ryby nebo mořské plody je možná citlivější reakce i na jiné druhy ryb, měkkýšů a korýšů, podobně se organismus může zachovat i při alergii na některé citrusové plody. V případě alergie na cibuli se poměrně málo vyskytuje i podobná reakce na pórek nebo česnek.

Obrázek

Alergickým projevům se dá předejít

Pokud víte, že nějakou pylovou nebo potravinovou alergií trpíte, pak se jí už asi sami snažíte předejít - vyhýbáte se místům se zvýšeným výskytem pylu nebo nekonzumujete některé potraviny. Informace o zkřížených alergiích je pro někoho možná nová a nepříjemně překvapující, ale třeba zároveň i vysvětluje, proč se vaše alergické reakce v některém období zvětšují.

Typickým příkladem, jak alergii předejít, může být opět v této době aktuální bříza – pokud vám její pyly nejsou příjemné a po konzumaci některých potravin se váš stav zhoršuje, jedná se právě o zmíněnou zkříženou alergii a budete tedy muset upravit svůj jídelníček.

Podobné je to i u klasických zkřížených potravinových alergií. Pokud víte, že máte alergii na kiwi a po konzumaci některých jiným potravin se u vás projevují nepříjemné reakce, pak se jedná o tento typ alergie a opět vám nezbývá nic jiného, než částečná změna jídelníčku.

Určitým řešením je samozřejmě i samotná příprava potravin a jídel, velmi často pomůže důkladné omytí, oloupání nebo oškrábání, případně, jako třeba u zmíněného alergenu  Bet v1 tepelná úprava.

Vařte v klidu a pohodě

Jednoduchou a přitom velmi užitečnou pomůcku proti alergiím najdete i na těchto stránkách. Pokud máte alergii na nějakou potraviny, dodržujete určitý typ diety nebo prostě jen některé potraviny nemáte rádi, můžete si zde s pomocí filtru z tisíců receptů jednoduše vybrat pouze ty, které vám budou zcela vyhovovat. Stejné možnosti máte už i při registraci a v takovém případě už nikdy údaje o dietě nebo potravinách nebudete muset vyplňovat – systém vám vždy nabídne jen recepty, určené přímo pro vás.

Všechny informace o alergiích na potraviny najdete i na www.kaloricke-tabulky.cz

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist