Chřestová polévka, chřest a holandská omáčka… možností je ale mnohem víc!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Chřestová polévka, chřest a holandská omáčka… možností je ale mnohem víc!

Obrázek

Chřest je stále víc oblíbená zelenina. Pochutnat si na něm můžete na mnoha speciálních „chřestových festivalech“, nebo si ho koupit v obchodě, případně na farmářském trhu, a připravit si ho doma.

Chřest je vynikající delikatesa, mnozí ho řadí i mezi afrodiziaka. Mezi nejlepší lahůdky skutečně díky své jemné delikátní chuti určitě patří, ale za nějaké afrodiziakum se z hlediska svého složení považovat nemůže.

Chřest a zdraví

Vynikající účinky na lidské zdraví se ale chřestu upírat nemohou. V poměrně velkém množství obsahuje vitamíny skupiny B, provitamin A, vitamín C a E, kyselinu listovou, draslík, železo a hořčík – to všechno jsou pro náš organismus důležité látky. Díky nim podporuje činnost srdce a ledvin, pozitivně působí na revmatismus a také dokáže například zmírnit bolesti zubů.

Chřest má minimální obsah tuků i sacharidů a je velmi málo kalorický – jen 23 kcal na 100 gramů, je v něm ale velké množství vlákniny a vzhledem k této kombinaci patří mezi nejlepší potraviny pro redukční dietu.

Jak poznáte kvalitní chřest

I jen uvařený chřest pokapaný citronem je velmi chutné jídlo, ale výhonky musí být kvalitní. Na trhu je chřest bílý, zelený i fialový a od sebe se liší nejen kvalitou, ale i chutí. Podle znalců má stejný druh chřestu vždy jinou chuť, která závisí na místě, kde byl vypěstován. Nejvíce jemný je chřest bílý, ale ve Francii je oblíbený i chřest s fialovými hlavičkami. Ty se zbarví působením světla a výhonky pak mají příjemně kořenitou chuť. 

Skutečně čerstvý chřest, který byl sklizený v den, kdy ho kupujete, poznáte snadno – když do něj rýpnete třeba nehtem, vytéká z výhonku tekutina. Tak čerstvý chřest v obchodech ani na trhu s největší pravděpodobností neseženete, a tak zde je další rada, jak poznat, že stále ještě kupujete kvalitní zeleninu, na které si pochutnáte

  • čerstvý chřest se nesmí ohnout – pokud ho ohnete a výhonek nepraskne, nejedná se o chřest čerstvý a takový opravdu nekupujte!

Bílý, nebo zelený chřest?

Obrázek

V receptech se nejčastěji objevuje chřest zelený, bílý a občas i fialový. Rozdíl mezi nimi je především ve způsobu, jakým se pěstují. Bílý chřest roste v zemině a fialovět začne, když se dostane na světlo. Pokud se pěstuje na povrchu, je zelený.

Bílý má silné stonky a nejjemnější chuť, fialový je lehce kořeněný a nahořklý. Zelený chřest má ze všech nejvíce intenzivní, ale stále ještě příjemně nahořklou chuť, obsahuje ale nejvíce vitamínu C.

Bílé a fialové výhonky se používají především na přípravu polévek a teplých jídel, zelené ve studené kuchyni, například do salátů.    

Skladování chřestu

Pokud vám náhodou nějaký chřest zůstane, zabalte ho do vlhké utěrky a dejte do lednice, kde při teplotě 2 až 4° Celsia vydrží v přijatelné kvalitě určitě 4 dny.

Chřest je také možné zamrazit a pak si na něm pochutnat i mimo takzvanou chřestovou sezonu, která je poměrně krátká – začíná v dubnu a končí v červnu. V případě uskladnění v mrazáku ho nejdřív oloupejte, nechte krátce spařit vařící vodou, pak ho prudce zchlaďte ve vodě s ledem a nejlépe v mrazuvzdorné vakuové misce dejte do mrazničky. Při mínus 20° Celsia vám vydrží přibližně 6 měsíců.

Na trhu je i konzervovaný chřest, ten ale ztrácí část vitamínů a vlákniny.

Jak připravit chřest

 Kuchyňská příprava bílého a zeleného chřestu je mírně odlišná. Zelené výhonky stačí jen důkladně omýt pod studenou vodou a pak se z nich oddělí spodní dřevnatá část v délce 2 až 3 centimetry podle velikosti výhonku. Bílý chřest se musí mimo samozřejmého omytí a oddělení dřevnaté části ještě oloupat – stačí obyčejná škrabka na brambory, ale jsou i speciální škrabky na chřest. Loupání chřestu není složité a výhonky se vždy loupou od hlavičky dolů

Vaření chřestu

Vaření chřestu je rychlé, trvá 5 až 10 minut. Chřest se vaří tzv. na stojato hlavičkami nahoru, protože jsou nejkřehčí. Pokud dáme chřest  vařit obráceně, tedy hlavičkou dolů, uvaří se nestejnoměrně. Na vaření chřestu je nejlepší speciální hrnec se sítem. Pokud ho nemáte, svažte připravené výhonky provázkem po několika kusech a svazky prostě postavte do vody ve vyšším hrnci.

Lahodnou chuť chřestu ještě vylepšíte, když na dva litry vody přidáte lžičku cukru, případně kolečko citronu nebo kousek másla.

Chřest je také možné smažit, péct a zapékat.

 

Slupky ani odřezky po přípravě chřestu nevyhazujte!

Když je přidáte do zeleninového vývaru, bude mít jemnou delikátní chřestovou příchuť. Pokud právě na zeleninovou polévku nemáte chuť, pak slupky i odřezky zamrazte.

Nejlepší chřestové recepty

Chřestová polévka

Jednoduchá, rychlá, chutná, zdravá – co víc si přát?

Obrázek

Suroviny

  • 300 gramů bílého chřastu
  • 4 brambory
  • 1 deci 33% smetany
  • sůl a pepř
  • olivový olej

Postup

Chřest opláchnete studenou vodou, výhonky bez dřevnatých části oloupete a rozkrájíte na přibližně 3 centimetry dlouhé kousky, které necháte vařit maximálně 10 minut v mírně osolené vodě. Mohou být i měkčí, budou se vám pak lépe mixovat.

Brambory oloupete, omyjete, nakrájíte na kostičky a necháte je uvařit do měkka. Pak je slijete, přidáte do vody s chřestem a ponorným mixérem vše rozmixujete do hladké kaše. Přimícháte smetanu, dochutíte solí a pepřem a můžete s kapkou oleje na povrchu servírovat.

Chřestová polévka je vynikající teplá i studená.

Chřestový salát se sušenými rajčaty a polníčkem

Rychlý chutný salát...variant salátů s chřestem je ale mnohem víc.

Obrázek

Suroviny

  • 100 gramů zeleného chřestu
  • 300 gramů salátu polníčku
  • 100 gramů sušených rajčat
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup

Chřest zbavte dřevnatých částí a omyjte ho pod studenou vodou. Pak výhonky podélně rozpůlíte a maximálně 4 minuty je restujete v pánvi na rozpáleném olivovém oleji, na závěr je osolíte a opepříte. Salát omyjte, nechte okapat a pak ho rozdělte na jednotlivé lístky. Sušená rajčata nakrájejte, ideálně na proužky.

Orestovaný chřest, nakrájená rajčata a lístky polníčku smícháte v míse. Pokud chcete být naprosto dokonalí, přelijete salát holandskou omáčkou, která se k chřestu ze všech omáček hodí nejlépe.

Zelený chřest s holandskou omáčkou

To nejlepší, co si z chřestu můžete připravit. Standardním způsobem si připravíte a uvaříte chřest a pak ho pouze přelijete lahodnou omáčkou…

Holandská omáčka

Klasika, která prostě u chřestu nemůže chybět! Její příprava není složitá, a určitě ji budete používat i u jiných jídel – vyzkoušejte ji třeba s vepřovou panenkou.

Obrázek

Suroviny

  • 100 gramů másla
  • 3 vaječné žloutky
  • 1 lžička kvalitního vinného octa
  • 3 lžíce vody
  • citronová šťáva
  • cukr
  • bílý pepř
  • sůl

Postup

Žloutky šleháte s octem a vodou tak dlouho, až směs začne pěnit. Aby se žloutky nesrazily, je nutné dále omáčku připravovat ve vodní lázni. Směs za stálého ohřívání šleháme, dokud omáčka nezačne houstnout a potom ještě postupně přimícháme měkké máslo. Omáčku na závěr dochutíme citronovou šťávou, cukrem, pepřem a solí.

Zkušenosti:

  • Omáčka se vodní lázni nesmí začít vařit!
  • Máslo musí být měkké, nikdy nepoužíváme máslo přímo z chladničky
  • Pepř je ideální bílý, protože není v krémové omáčce vidět

Nechcete být odkázáni na pěstitele a obchodníky? Vypěstujte si vlastní chřest!

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist