Potraviny, které nepatří do lednice
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Potraviny, které nepatří do lednice

Obrázek

Lednice je standardním vybavením kuchyně a ukládáme do ní potraviny, suroviny, ale také polotovary nebo i hotová jídla k pozdějšímu použití a konzumaci. Některé potraviny ale do chladničky nepatří – víte které? Prozradíme to a vy ušetříte peníze…

Do chladničky dáváme mnoho potravin v domnění, že tím prodloužíme jejich trvanlivost a zachováme chuť, aroma, vitamíny i výživné látky. To ale neplatí úplně u všech a některé potraviny dokonce v chladničce podléhají zkáze rychleji. Příkladem jsou třeba banány, ale do lednice nepatří mnohé další druhy ovoce a zeleniny. 

Lednice a potraviny, které do ní nepatří

Do chladničky ukládáme potraviny, které se mohou rychle zkazit a potřebují být v chladném prostředí. Ideální teplota v lednici by měla být od 0 do 5° Celsia. Lednička nám ale nepomůže, pokud do ní dáme potraviny nekvalitní a samozřejmě ty, pro které je její prostředí – tedy především chlad, tma a určitá vlhkost – nevhodné.

Seznam základních potravin, které se pro uskladnění v chladničce nehodí, je poměrně krátký a přitom mnoho z nich v chladničkách stále máme…

Obrázek  Banány

Kupovat banány ve větším množství, než můžeme zkonzumovat, je v současné době vlastně zbytečné, protože jsou běžně k dostání po celý rok. Pokud jich ale doma budete mít víc a nebo nebudou ještě zcela zralé, do lednice je nedávejte – rychle zčernají a bude z nich nesladká moučná hmota. Banány by měly dozrávat v teple, nejlépe v papírovém sáčku.  

  Obrázek Meloun

Meloun má vynikající antioxidační vlastnosti, které si zachová v pokojové teplotě a tak celý meloun nikdy do chladničky také nedávejte. Rozkrojený meloun už ale do lednice dát musíte, protože jinak by se velmi rychle zkazil. Nic nepokazíte, ani když rozkrojený meloun zabalíte do mikrotenové fólie.

Obrázek   Rajčata

Chladné tmavé prostředí rajčatům nesvědčí, v lednici mohou ztratit chuť a mohou být moučnatá, přesto je v ní uskladňuje téměř každý. Rajčata můžete klidně nechat v míse na kuchyňské lince nebo na stole, perfektně dozrají i na okně – tak to přece dělávaly už naše babičky…

Obrázek   Cibule

V lednici je vyšší vlhkost, ve které cibule rychle ztratí své aroma, změkne a začne hnít. Pokud už cibuli do chladničky dát musíte, použijte nějakou vzduchotěsnou dózu nebo sklenici, případně ji alespoň zabalte do mikroténové fólie. Ideální prostředí pro uskladnění cibule je ale suché a tmavé místo

Obrázek   Česnek

S česnekem je to v chladničce podobné jako s cibulí – velmi rychle začne klíčit, hnije, ztrácí svoji chuť i aroma a měkne. Načatou paličku česneku můžete uskladnit v suchu a temnu, ale stroužky byste měli spotřebovat co nejrychleji, maximálně do deseti dnů.

Obrázek   Brambory

Pokud brambory uskladníte v chladničce, začnou se v nich obsažené škroby rozkládat na cukry a brambory pak budou nepříjemně nasládlé. Pro brambory je nejlepší tmavé, suché a chladné místo, kde v ideálních podmínkách neplesniví a neklíčí. Pokud by se ale přeci jen klíčky vytvořily, vyřízněte je – v místě, kde rostou, totiž vzniká jedovatý solanin, který určitě do organismu dostat nechcete. 

Obrázek   Med

Mnoho lidí dává do lednice i med, který tam ovšem také nepatří. Med v prostředí chladničky tuhne a cukernatí a tím si zbytečně komplikujeme jeho konzumaci, časem ale také vzhledem k vlhku a chladu začne ztrácet i svoji přirozenou chuť a zdraví prospěšné látky. Med nijak nepokazíte, když ho budete  mít v kuchyňské skříni nebo i na lince.

Chléb

Na uložení chleba je nejvhodnější tzv. chlebník, v kterém vydrží tři až čtyři dny. Můžete ho také zamrazit v sáčku, který ho izoluje od vlhkosti. V lednici se chléb rychle vysuší, pak se drobí a nedá se vlastně ani krájet a konzumovat.

Teplá jídla

V každém návodu k používání chladničky se dočtete, že do ní nemáte vkládat nic horkého, teplého ani vlažného a má to samozřejmě své důvody. Poměrně dramaticky se vám zvýší spotřeba elektřiny, ale také vlhkost vnitřního prostoru a mnohé další potraviny – především ovoce a zelenina – se začnou velmi rychle kazit a plesnivět. 

Horké nápoje

Do lednice nepatří podobně jako teplá jídla ani horké, teplé nebo vlažné nápoje. Důvody a následky jsou stejné jako u uvařených jídel.

Co a jak dát do lednice

Obrázek

Chladnička by měla být raději větší, aby v ní mohl dobře cirkulovat vzduch a uložené potraviny se dobře ochlazovaly. Krátkodobě v ní můžeme uchovat

  • mléčné výrobky – jogurty, máslo, sýry…
  • maso, ryby, uzeniny – nejlépe ve vzduchotěsném obalu
  • vejce – v speciální přihrádce
  • polotovary – maximálně do doporučeného data spotřeby
  • ovoce – ne ale exotické ovoce, citrusy a jiné druhy, které obsahují velké množství vody
  • některé druhy zeleniny – třeba i  pórek nebo pažitku, ne ale rajčata, okurky, brambory a další zeleninu, která obsahuje větší množství vody
  • nespotřebované suroviny a pokrmy – do chladničky je vkládáme studené

Moderní lednice mají pro ukládání  jednotlivých druhů potravin velmi účelně rozdělený vnitřní prostor.

  • Dolní část je vybavená přihrádkami nebo boxy, které poskytují ideální vlhkost a teplotu pro uskladnění ovoce a zeleniny.
  • Polička nad boxy a nejnižší rošt jsou nejchladnějším místem, které je vhodné pro uložení masa, drůbeže, uzenin nebo ryb.
  • Rošt nebo police přibližně uprostřed je ideální pro mléko, sýry a ostatní mléčné výrobky, vajíčka, případně pro otevřené kompoty a zavařeniny.
  • Zcela nahoře je v chladničce nejvyšší teplota. Zde se ukládají suroviny, které by měly být snadno roztíratelné - například máslo, rostlinné tuky nebo majonézy. Můžou zde být i uzavřené kompoty, konzervy a podobné produkty.  
  • Vnitřní prostor dvířek je ve spodní části většinou upraven pro ukládání lahví. V horní polovině je několik přihrádek nebo uzavíratelných dóz na různé dochucovací ingredience, ale třeba také přímo na sýry, vajíčka a další potraviny.

Mrazící box u chladniček, které nejsou přímo kombinovány se samostatnou mrazničkou, je v horní části. Nemá většinou velký obsah a je vhodný spíš pro krátkodobé uchování zmrazených potravin - nejčastěji masa nebo ryb.


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist