Co pít v horkých dnech
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Co pít v horkých dnech

Obrázek

Ohlášená vlna tropických veder bude jako vždy znamenat hledání všech možných způsobů a možností ochlazení, snížené chuti k jídlu a zvýšené spotřeby zmrzlin a nápojů. Pitný režim je opravdu důležitý, ale víte, co pít?

V horku celkem pochopitelně nemáme takovou chuť k jídlu. Nejčastěji se konzumují jídla studená a lehká – především to jsou různé saláty a těstoviny. Mnoho lidí si to neuvědomuje, ale organismus, který je ve vedru zatěžován víc, než jindy, najednou případů dostává méně vitamínů, minerálů a dalších důležitých látek, a také samozřejmě i menší množství potřebných kalorií. To ale neznamená, že se musíte přemáhat a jíst jako jindy za každou cenu oblíbenou omáčku s knedlíkem, hovězí guláš nebo smažený řízek…

100 % džus z koncentrátu nekupujte

Výpadek látek, které naše tělo potřebuje, můžete vyrovnat například mírně zvýšenou konzumací ovoce a zeleniny, v horkých dnech pak ideálně v podobě vychlazené šťávy. Přírodní džusy jsou jedinečným zdrojem vitamínů a mnoha dalších látek, ale musí být skutečně přírodní!

V obchodech je k dostání velké množství džusů a šťáv v lákavém balení s výrazným nápisem 100 % džus, ale někde na zadní straně se dočtete „Vyrobeno z koncentrátu“. Pokud se domníváte, že z takového výrobku vaše tělo dostane dostatek všech potřebných látek, mýlíte se – živin je v něm minimum. Vznikají tak, že se nejprve lisováním celých, nejčastěji chemicky ošetřených plodů získá šťáva a z ní se pak odstředěním odstraní dužina a tím i všechny důležité enzymy. Šťáva se pak uvaří při teplotě 110° Celsia a tím se navíc zničí všechny vitamíny. Následně odpařením na jednu pětinu objemu vznikne koncentrát, který se různě přibarvuje a ochucuje. Připravený koncentrát pak výrobci džusů naředí vodou na původní objem, přidají do něj cukry, umělé vitamíny, minerály a případně i granulát, který připomíná původní ovoce.

Na trhu jsou ale samozřejmě i opravdu kvalitní džusy a šťávy, které se do obalů stáčejí přímo z lisů. Neobsahují žádné konzervační látky ani umělá sladidla nebo barviva, pasterizace se provádí krátce před samotným plněním obalů. Tyto nápoje jsou ale pochopitelně výrazně dražší a pokud chcete tu nejvyšší kvalitu, musíte si koupit nejdražší 100 % bio výrobky.

Podívejte se, která „éčka“ obsahují 100 % džusy z koncentrátů!

Domácí výroba zdravých nápojů

Domácí džus, který bude 100 % zdravý, si můžete snadno připravit sami. Stačí vám k tomu ovoce nebo zelenina podle vaší chuti, odšťavňovač nebo alespoň jednoduchý ruční lis. Šťáva může být jen z jednoho druhu, chutné jsou i míchané nápoje. V takovém případě je ale nutné dodržovat několik základních pravidel.

Obrázek

  • Sportovci si například velmi často připravují koktejl z pomeranče a mrkve, ale tento mix totiž zvyšuje překyselení, stimuluje zvýšení množství žluči a látek, které zatěžují ledviny, má za následek i pálení žáhy a odvodnění organismu.

  • Kombinace sladkého a kyselého ovoce způsobuje kvašení v zažívacím systému

  • Ananas se v kombinaci s mlékem kvůli v něm obsažené látce bromelin stává toxickým

  • Citron a papája způsobují zažívací problémy a při konzumaci většího množství hrozí i chudokrevnost

Ovocné a zeleninové šťávy

  • obsahují mnoho důležitých vitamínů a minerálních látek

  • jsou velkým zdrojem přírodní vlákniny

  • podporují činnost trávicího systému

  • mají pozitivní vliv na imunitu člověka

  • chrání organismus proti různým onemocněním

  • pomáhají snižovat množství cholesterolu v krvi

  • vyrovnávají hladinu cukru v krvi

Míchané domácí džusy je nejlepší připravovat jen z vyzkoušených kombinací, džusy z jednoho druhu ovoce mohou mít dokonce i zajímavé zdravotní účinky.

  • Pomeranč pomáhá proti únavě a nechutenství, upravuje hladinu cholesterolu

  • Jablko pročišťuje játra a zažívací ústrojí

  • Meloun čistí krev a posiluje tvorbu červených krvinek

  • Banán zmírňuje stres a deprese

  • Mango zlepšuje paměť

  • Papája celkově pročistí organismus

Nápoje z exotického ovoce musíte připravovat z opravdu kvalitních a čerstvých plodů.

Ovoce vám pomůže i při hubnutí a udržení štíhlé linie do plavek – nejlepší jsou jahody, grapefruity, ananas, papája, hrušky a červený vodní meloun.

Doporučené a velmi zdravé kombinace

Obrázek    

  • pomeranč a jablko

  • pomeranč, jablko a mrkev

  • jablko, mrkev a limetka

  • červená řepa a jablko

Užijte si léto bez starostí a také bez vaření!

Léto si chce užít každý a nejraději by jsme vynechali všechny pracovní i jiné povinnosti, jako je třeba vaření. Mnozí si před létem navíc za pomoci cvičení a diety pracně vytvarovali postavu do plavek a teď se trápí s jejím udržováním. Nemusí!

Pokud si skutečně chcete horké letní dny maximálně užít a přitom svůj organismus neošidit o žádné důležité látky a vitamíny, máte několik možností – jednou z nich je krabičková dieta. Každý den dostanete za velmi rozumnou cenu dokonale vyváženou stravu a nemusíte se skutečně vlastně vůbec o nic starat.

K svému jídlu navíc můžete mít i 100% čerstvé ovocné šťávy, které neobsahují žádné další přídatné látky – konzervanty, sladidla nebo jiné chemické přísady, ani přidaný cukr nebo vodu.

Tuto možnost ideálního letního stravování jsme vyzkoušeli i v redakci a můžeme ji skutečně jen doporučit.

Obrázek

Fresh nápoje – nejlepší recepty

Fresh nápoje - různými ingrediencemi ochucené 100 % ovocné nebo zeleninové šťávy - jsou vynikající možností, jak v horkých dnech získat dostatek vitamínů, minerálů a dalších potřebných látek. Připravují se z rozmixovaných plodů  a snadno si je můžete udělat i doma. Vybrali jsme pro vás několik osvědčených receptů.

Melounový fresh

Suroviny

  • 250 gramů melounu

  • 2 lžičky třtinového cukru

  • 2 lžíce citrónové šťávy

  • 5 lístků máty

Postup

Meloun rozkrájíte na menší kousky, odstraníte všechna jadérka a dáte ho do mixeru. Několik kousků ponecháte na ozdobení. Do mixeru přidáte cukr, citrónovou šťávu a 1 lístek máty a vše rozmixujete. Nápoj přelijete do vychlazených sklenic a ozdobíte kousky melounu a lístky máty…

Fresh z kiwi

Suroviny

  • 8 kusů kiwi

  • 1 lžíce medu

  • šťáva z 1 citronu

  • 4 deci vody

Postup

Kiwi oloupete, nakrájíte na menší kousky , několik plátků si necháte na ozdobu. Kiwi v mixeru mixujete přibližně 10 vteřin, pak přidáte med a šťávu z citronu a vše znovu přibližně 10 vteřin mixujete. Nápoj můžete podle potřeby naředit a pak ho znovu krátce promixujete. Sklenice se zdobí plátkem kiwi.

Zdravé jablko a mrkev

Obrázek

Suroviny

  • 2 kilogramy jablek

  • 0,5 kilogramu mrkve

  • šťáva z 2 citronů

Postup

Jablka důkladně omyjete studenou vodou, mrkev oškrábete. Vše rozkrájíte na menší kousky a zpracujete v odšťavovači na šťávu. Do ní pak přimícháte citrónovou šťávu, promícháte a dáte vychladit.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist