Co ochutnat v zahraničí a jaké lahůdky si přivézt
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Co ochutnat v zahraničí a jaké lahůdky si přivézt

Obrázek

Chystáte se na dovolenou do Španělska, Francie, Itálie nebo Řecka a máte rádi dobré jídlo a pití? Poradíme vám, jaké typické speciality byste v těchto zemích měli ochutnat a jaké lahůdky si případně přivézt domů.

Doba letních dovolených je konečně tady a mnozí na své dny volna odjíždí do zahraničí. Přidejte k lenošení na pláži, adrenalinu při různých sportech nebo prohlídce historických památek ještě ochutnávku typických gastronomických specialit – v zemi, odkud pochází, jsou vždy nejlepší.

Španělsko

Španělé jsou opravdovými mistry v přípravě mořských plodů, tortilly a tapas. V této zemi na rozdíl od jiných můžete ochutnat méně časté druhy mušlí, například zaděnky, slávky nebo střenky. Španělská tortilla není jako známá mexická placka z mouky, ale velmi pomalu usmažená silnější omeleta z vajec a tenkých plátků brambor. Tapas – chuťovky a předkrmy – se zde podávají především k vínu a téměř v každém baru nebo vinárně vám k alkoholickým nápojům naservírují marinované olivy, ančovičky, sýry nebo zdejší vynikající uzeniny. Ochutnat byste určitě měli sušenou šunku jamón Iberico nebo méně tučnou a chuťově výraznější  jamón serrano, která se vyrábí z masa polodivokých vepřů. Velmi chutný je i sušený bok lomo Iberico a uniknout by vám určitě neměla ani další španělská uzenářská specialita paprikový salám chorizzo nebo pepřem ochucený salám salchichon Iberico. Pokud jste na sladké, pak vám zcela jistě budou chutnat typické smažené koblížky   churros nebo bunuelos, které se zde s šálkem horké čokolády často servírují k snídani. Vaší gastronomické pozornosti by neměla ujít ani tradiční španělská paella.

Obrázek  

Po návratu si určitě příjemné chvíle ve Španělsku budete chtít připomenout. Pokud budete v Andalusii, určitě si z tohoto kraje přivezte vynikající sherry, které se dá s velkým úspěchem použít například do různých dezertů, omáček nebo pod dušené maso. Mají tam i vinný sherry ocet, dozrávající v sudech po sherry. Když ho jednou použijete třeba k naložení masa na naší svíčkovou, už nikdy ji jiným způsobem připravovat nebudete. Nejen na cukroví byste si měli přivést i chuťově velmi zvláštní, ale samozřejmě vynikající, marmeládu z hořkých pomerančů. Na přípravu paelly si přímo ve Španělsku kupte speciální paella rýži, šafrán a třeba i některé další ingredience. Vyplatí se to nejen finančně, ale i chuťově.

Francie

Francouzská kuchyně má mnoho podob podle jednotlivých regionů. Nejvíce známá je kuchyně regionu Ile-de-France, z které byste měli ochutnat alespoň pomalu dušené hovězí maso boeuf bourguignon, kohouta na víně coq au vin nebo cibulovou polévku, která má chuť pocházející z až několik desítek minut dlouhém karamelizování cibule.

Z kuchyně provensálského regionu by vám nemělo uniknout marinované dušené hovězí, známé jako doube, typická provensálská polévka  bouillabaisse nebo pissaladiere  - slaný koláč s ančovičkami a olivami. Vynikající jsou i lehce opečené krajíčky chleba s pastou z oliv a kapari, která se jmenuje tapenáda, nebo s majonézou, česnekem a šafránem – rouille. K tomu všemu se dá popíjet anýzový likér pastis, který ale mají například i v Řecku pod názvem ouzo a v Portugalsku jako arak.

V regionu Alsasko a Lotrinsko je znát vliv sousedního Německa. V oblibě zde mají například směs kysaného zelí, bůčku a dalších uzenin, které říkají choucroute nebo slané koláčky z křehkého těsta guiche. Z nich je nejznámější quiche lorraine s náplní z vajíček, cibule a slaniny, v tradičním receptu poměrně překvapivě pro Francouze není žádný sýr.

Obrázek  

Z Francie se vozí především vynikající sýry a vína, ale různých pochutin a lahůdek je zde mnohem víc. Pokud máte rádi sladké, určitě si přivezte laskonky z mandlového sněhového těsta macarons nebo piškotové madeleines. Určitě oceníte i  kaštanový krém creme de marrons, který se slazený používá do různých pohárů nebo dortových náplní, neslazený do nádivek. Doporučujeme i pomerančové likéry Cointreau nebo Grand Marnier, které jsou vynikající do dezertů nebo proslavených francouzských palačinek, případně rybízový likér creme de chassis, který se používá především do pohárů a na lívance. Určitě si z Francie přivezte i čočku puy, která se nenamáčí, je uvařená za 30 minut, hodí se do polévek a salátů a u nás ji neseženete. Pokud máte rádi rýžová jídla, pak se ve Francii podívejte po výborné růžové rýži z Camargue. Zajímavým gastronomickým „suvenýrem“ bude třeba i jedinečná sůl fleur de sel s krystalky ve tvaru vloček, které vznikají pomalým odpařování mořské vody.

Itálie

Italové jsou svým kladným vztahem k jídlu a vínu známí a dovolenou v této zemi si můžete skutečně „vychutnat“.  Součástí oběda v Itálii je téměř vždy maso s lehkou zeleninovou přílohou. Servírují se různá ragú z mletého masa, vynikající je velmi pomalu dušená telecí nožička ossobuco a další jídla, velmi často doplněná tzv. gremolatou z česneku, citronové kůry, natě petrželky a olivového oleje.  Mezi další velmi oblíbená jídla s masem patří scaloppine nebo tagliata a také populární římské řízečky saltimbocca – ochucené a tenké plátky nakrájené telecí s šalvějí a sušenou šunkou. V Toskánsku se velmi často vaří v různých úpravách dršťky, ochutnat byste určitě měli klasickou zeleninovo-dršťkovou polévku busecca, případně vařené nebo dušené dršťky s různými omáčkami, které se servírují v housce.

Vaše chuťové pohárky si na své přijdou samozřejmě i u italské večeře. Tradiční večeře v Itálii má čtyři chody – antipasti, primi plati, secondi a dolci – a trvá i několik hodin. První je lehký předkrm, který se skládá z grilované zeleniny, uzenin, sýrů a různých druhů carpaccia z tence nakrájených plátků hovězí svíčkové nebo i ryb. Těstoviny se servírují jako druhé v pořadí, hlavní chod, nejčastěji maso nebo ryba, je třetí a hodování uzavírá nějaký sladký dezert, případně zmrzlina a káva. Víno se popíjí od začátku až do konce…

Obrázek  

Typicky italská jídla z těstovin a rýže si můžete připravit i doma v České republice a nejlepší samozřejmě budou z originálních surovin. Z Itálie byste si tedy určitě měli přivézt speciální druhy rýže arborio, carnaroli nebo vialone, které jsou vzhledem k vyššímu obsahu škrobu nejvhodnější na pravé italské risotto. Pokud máte rádi polévky typu minestrone a různé saláty nebo luštěninové přílohy, pak si přivezte bílé fazole cannelini nebo strakaté borlotti. Po návratu můžete na Itálii vzpomínat třeba u sklenky dobře vychlazeného dezertního vína marsala nebo vin santo a sušenek amaretti nebo cantuccini. Máte-li rádi aperitivy, pak se v Itálii podívejte po lahodném citronově žlutém likéru limoncello, a pokud vám chutná tiramisu, přivezte si do něj mandlová likér amaretto.

Řecko

Turistické destinace v Řecku podle všech dostupných informací nějak zvlášť současnou ekonomickou situací této jinak krásné země zasaženy nejsou a tak si určitě budete moci vychutnat i řeckou kuchyni. Velmi často se zde připravuje mleté jehněčí maso – například jako musaka, kde se kombinuje s lilkem, nebo v podobě různých karbanátků nebo kuliček. Nejen vegetariánů budou určitě chutnat grilované papriky s fetou nebo vinné listy plněné ochucenou rýží. Tradičním jídlem je i kleftiko  z ochuceného jehněčího masa a zeleniny, které se servíruje v pergamenovém papíru. Ochutnat byste měli i polévku avgolemono – silný kuřecí vývar s vaječným žloutkem, rýží a citronem, která se konzumuje teplá i studená. Ke kávě z džezvy si dejte sladkou baklavu

Obrázek

V Řecku mají mnoho druhů vynikajících olivových olejů a vybírat si můžete od výrazně aromatických až po jemné, které mají vůní čerstvě posekané trávy a světle zelenou barvu. Z velkého množství druhů si můžete vybírat i olivy, které se prodávají v různých nálevech, marinované nebo i mírně sušené, chuťově nejvíce výrazné jsou olivy kalamata, které se zapékají se sýry nebo rybami. Na grilování je vynikající sýr hallumi, který je možné položit na rošt zabalený ve vinných listech nebo společně s kapiemi a klobáskami. Nejen ke grilovanému sýru si z Řecka přivezte suché víno restina se zvláštní lahodnou mírnou chutí pryskyřice….

Podívali jsme se do Španělska, Francie, Itálie a Řecka. Příští týden v pondělí vám poradíme, jaká jídla ochutnat v sousedních zemích – na Slovensku, v Německu a Rakousku, ale také v Bulharsku, Chorvatsku, Bosně a Hercegovině. Máme pro vás i typy, jaké lahůdky si z těchto zemí přivést.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist