Nejlepší letní smoothies
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nejlepší letní smoothies

Obrázek

Osvěžte svůj organismus v letním počasí s vysokými teplotami čerstvým ovocem. Udělejte si smoothies a zpestřete svůj pitný režim! Příprava je snadná – stačí vám ovoce nebo zelenina, voda a mixér.

Smoothie je mixovaný nápoj, který se připravuje z čerstvého ovoce nebo zeleniny, případně z jejich kombinace. Smoothie jsou zdrojem kvalitních vitamínů, vlákniny a minerálních látek s  velmi prospěšnými vlivy na naše zdraví. Na rozdíl od fresh džusů -  čerstvě vymačkané šťávy z ovoce či zeleniny -  obsahují smoothies vzhledem k mixování celých plodů navíc také vlákninu, která zpomaluje vstřebávání cukrů z ovoce a působí příznivě na zažívání.

Pokud ale máte nedostatek energie, dejte si fresh nápoj. Vaše tělo získá okamžitou energii, která na rozdíl od čokoládové tyčinky nebo nějakého energy drinku nezatíží tělo rafinovanými cukry a různými umělými látkami. Pro příznivce syrové rostlinné stravy - vitariány - jsou fresh nápoje i smoothies jedním ze zásadních zdrojů energie a nejčastější konzumací většího množství ovoce.

Obrázek

Jak a čím vylepšit smoothie?

Svým složením a jednoduchostí jsou koktejly smoothies právě v letním období ideální náhradou jídla. Rychlá příprava a snadná přenositelnost z nich dělá skvělou snídani či svačinku. K základu z ovoce a zeleniny je možné přidávat různé další suroviny výhradně podle vlastní chuti. Platí zde však pravidlo o jednoduchosti a například expertka na výživu ze společnosti Herbalife Susan Bowermanová doporučuje: „Nesnažte se do jednoho smoothie přidat vše, co milujete. Protože se jedná téměř výhradně o syrovou stravu, mohou být některé kombinace pro jedince s citlivějším žaludkem i špatně stravitelné.“ Vyhněte se překombinování, vysokému obsahu tuku nebo silně dráždivým složkám, jako je třeba kyselina šťavelová v rebarboře. V praxi to znamená, že když přidáte semínka, tak pouze jednu lžičku, pokud se rozhodnete pro ořechy, pak jich stačí  jen několik kusů, dostačující jsou dvě lžíce vloček...  Opatrní buďte i s některými šťávami ze zeleniny, například šťáva z červené řepy je zpočátku hůře stravitelná a v smoothies by jí nemělo být víc než půl decilitru.

Obrázek

Smoothies nejen proti únavě – jsou vhodné i při dietách!

Pro zvýšení výživové hodnoty koktejlu doporučuje Susan Bowermanová doplnit smoothies o další složky: „Vyšší množství proteinu zasytí na delší dobu a dodá tělu potřebné látky i po náročném psychickém i fyzickém zatížení. Podíl bílkovin v koktejlu se dá zvýšit například přidáním jogurtu, proteinového prášku nebo cottage sýru – 100 gramů vám dodá až 7 gramů bílkovin.“

Lidský organismus by měl každý den dostat alespoň 25 gramů vlákniny. Tu obsahují například ovesné vločky, které se do smoothies mohou snadno přimíchat. Při bezlepkové dietě se dají použít vločky rýžové nebo jáhlové. Protože nápoj s vločkami má ideální výživovou hodnotu, zasytí i na několik hodin a tím potlačí chuť k jídlu, je vhodný i při dietách na hubnutí. 

Pro podporu zažívání můžete přidat zázvor, probiotický jogurt nebo aloe vera. Chuť koktejlu  může změnit i koření. Vhodná je například skořice, muškátový oříšek, sušený zázvor a pro trochu větší ostrost špetka bílého pepře nebo opravdu minimální množství chilli. Čerstvě vymačkaný citron dodá svěžest, vanilka utlumí chuť na sladké a kokos dodá exotickou vůni i chuť. Čerstvé bylinky - máta, rozmarýn, meduňka nebo bazalka - podporují trávení a jsou vhodné do smoothies z ovoce i zeleniny. Smoothies vzhledem k svému složení dokáží lidské tělo povzbudit a regenerovat, antioxidanty navíc pozitivně působí i proti negativní náladě.

Nejlepší letní smoothies - recepty

ObrázekObrázek

Ranní smoothie

Vydatný svěží koktejl, který zasytí na delší dobu. Můžete si jej připravit z různých druhů bobulovitého ovoce, které je v aktuální sezóně dostupné,

Suroviny                                                                                    

  • hrnek bobulového ovoce – jahody, borůvky, rybíz, angrešt…
  • 1 banán
  • hrnek vloček podle vlastní chutě
  • 2,5 decilitru tekutiny - voda, mléko, voda z mladého kokosu, jablečný džus
  • lžíce semínek - konopné, lněné, chia...
  • ½ lžičky vanilkového extraktu – nemusí být

Postup

Vše v mixéru rozmixujete a pak už jen servírujete ve vysoké sklenici

TIP: Mimo sezonu je možné použít i ovoce zmražené

Exotické odpolední smoothie

V horkém dni osvěží a organismu dodá potřebné snadno stravitelné cukry.

Suroviny

  • 1 mango
  • ½ jogurtu
  • lžička medu
  • šťáva z půlky citronu
  • voda na zředění
  • malý kousek čerstvého zázvoru

Postup

Všechny suroviny rozmixujete, nápoj přelijete do sklenice a servírujete

TIP: Při mixování je možné přidat led – koktejl bude víc osvěžující

Večerní čokoládové smoothie

Jemná čokoládová lahůdka, která uspokojí večerní chutě na závěrečnou sladkou tečku

Suroviny

  • 1/2 zralého avokáda
  • 1 mražený banán připravený předem - banán oloupejte, nakrájejte na kousky a dejte na noc do mrazáku
  • lžíce nepraženého kakaa - nepražené kakao si zachová antioxidanty bojující s volnými radikály
  • 2,5 decilitru tekutiny - voda, kokosové mléko, voda z mladého kokosu

Postup

Všechny suroviny se v mixéru rozmixují, nápoj se servíruje  ve vysoké sklenici

TIP: Pro efekt můžete ještě vyšlehat trochu kokosového mléka, které pak na koktejl opatrně přelijete - vytvoří efektní sněhovou čepici.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist