Začala sezona dýní – připravte si s námi lahůdky z Hokkaido
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Začala sezona dýní – připravte si s námi lahůdky z Hokkaido

Obrázek

Různé druhy dýní jsou teď všude kolem a nemusí z nich být jen dekorace na Halloween. Z dýní si můžete připravit třeba výbornou polévku, upéct koláč nebo udělat chutnou marmeládu. Vyzkoušejte s námi lahůdky z Hokkaido!

Dýně mají mnoho odrůd a druhů, u nás jsou nejvíce známé tykve máslové, špagetové a Hokaido, která v oblíbenosti bezkonkurenčně vede. Kvalitní dýně má velmi příjemnou chuť, většinu druhů je možné ji připravovat na sladko i na slano a zažít tak mnoho kulinářských dobrodružství.

Hokkaido

Dýně Hokkaidó, které se  říká se jí také kaštanová dýně, může být zelená nebo tmavě oranžová – ta je u nás známější. Zelená odrůda je mírně zploštělá, plody váží kolem 3 kilogramů a dužina je sytě oranžová.

Oranžová Hokkaidó má plody vážící 1 až 2 kilogramy, dužnina má příjemně mírně sladkou a oříškovou chuť. Jejich další velkou výhodou je, že v optimálních podmínkách vydrží i značně dlouhé uskladnění a můžete si na ní pochutnat třeba i na Vánoce. Navíc čím delší je doba uskladnění, tím vyšší je obsah vitamínů a zdravých cukrů.   

Obrázek

Zdravé tykve

Tykve obsahují velmi mnoho látek, které jsou prospěšné našemu zdraví. Ženy ocení především vitamín A - betakaroten, který příznivě působí na pleť a ta je pak jemná a hladká. Čím více je dýně žlutá, tím více betakarotenu obsahuje.

Mimo betakarotenu jsou v dýni i vitamíny B a C, obsahuje i řadu minerálních látek, především železo, draslík, vápník a hořčík, je v ní i důležitá vláknina. Velmi příznivé jsou i kalorické hodnoty a je i snadno stravitelná. 

Jak poznat kvalitní dýni…

Sezona dýní začíná v říjnu, nejvíce jich na trhu je od konce října přibližně do poloviny listopadu. Některé druhy je ale vzhledem k jejich šlechtění a pěstování možné koupit po celý rok. Pokud nemáte vlastní dýni na zahrádce a musíte ji koupit, pak skutečně důkladně vybírejte.

Kvalitní zralá dýně je sytě zbarvená a pevná, slupka musí být hladká a tvrdá, měla by na ní být stopka. Opravdu dobrá dýně obsahuje mnoho dužiny a je tedy poměrně těžká, v lehčích plodech bude s největší pravděpodobností mnoho semínek a dužina bude vyschlá. Nedozrálé tykve v podstatě nemají žádnou chuť a jejich povrch je lesklý, staré dýně jsou vybledlé a vláknité. Nikdy nekupujte dýni, která nemá stopku!

Rozkrojená dýně, zabalená v potravinářské fólii, vydrží v chladničce přibližně týden.

… a jak dýni uvařit

Hokkaido jsou jediné druhy dýní, které se před tepelnou úpravou nemusí loupat. Může se vařit i se slupkou, která perfektně změkne. Před vařením dýni rozkrojte, případně odřízněte horná část, a lžičkou z ní odstraňte semínka a vlákna. Dužina má výbornou chuť, ale nesmíte ji převařit – v ústech by vám pak připadala suchá a „šupinatá“.

Obrázek

Z Hokkaido si můžete připravit různé polévky, omáčky i nádivky, můžete ji grilovat i zapékat, jsou z ní vynikající zavařeniny – marmelády i džemy.

Dýňové recepty

Zpestřete si svůj jídelníček a připravte si lahůdky z dýně Hokkaido! Není to nijak složité a chuť vás určitě nadchne…

Mimo receptů na oblíbené dýňové polévky jsme pro vás připravili ještě například báječné rizoto, vynikající koláč a také dýňový džem.

Dýňové rizoto

Suroviny

  • polovina dýně Hokkaido

  • 300 gramů rýže – ideálně arborio

  • 300 gramů kuřecích prsou

  • 1 litr vývaru ze zeleniny

  • 1 mango

  • 4 lžíce másla

  • 40 gramů sýru Parmezán

  • 2 lžíce oleje

  • rukola

  • pepř a sůl

Postup

Dýni opláchněte studenou vodou, zbavte ji semínek i vláken, nakrájejte na kostičky a ty nechte 10 minut vařit ve vroucím zeleninovém vývaru. Měkkou dýni ve vývaru tyčovým mixérem rozmixujte do hladka.

V studené vodě opláchnuté a osušené kuřecí maso nakrájejte na kostičky, stejně nakrájejte i mango.

V hluboké pánvi rozehřejte olej s dvěma lžícemi másla a krátce v ní osmahněte kostičky masa. Pak do pánve nasypte rýži a opékejte ji, až je mírně zlatavá a průhledná. Pak do pánve nalijte dvě deci dýňového vývaru, vše promíchejte a nechte vařit, až se většina vývaru odpaří. Postup opakujte – třeba i několikrát – dokud rýže nezměkne. Rýže během vaření s vývarem získá neopakovatelnou chuť.

Do směsi rýže s masem přimíchejte rukolu, kostičky manga a zbylé máslo, vše ještě podle chuti opepřete a osolte. Pánev odstavte ze sporáku a rizoto nechte ještě přibližně 5 minut pod poklicí. Servírujte posypané nastrouhaným parmazánem.

TIP: Místo kuřecích můžete použít i krůtí prsa, případně libové vepřové maso.  

Hokkaidó koláč – hrníčkový bez vážení

  Obrázek

Suroviny

  • dýně Hokkaido

  • 3 vejce

  • 1 hrnek moučkového cukru

  • 1 hrnek oleje

  • 1 hrnek mléka

  • 2,5 hrnku polohrubé mouky

  • 1 vanilkový cukr

  • 1 prášek do pečiva

  • 1 lžíce medu

Postup

Očištěnou dýni nastrouháte na hrubším struhadle a smícháte s medem.

Vejce v misce ušleháte s cukrem a smícháte s olejem. V druhé míse smícháte mouku s vanilkovým cukrem, práškem do pečiva a skořicí, pak přidáte ušlehaná vejce a vytvoříte těsto. Pokud bude příliš husté, zředíte ho mlékem.

Těsto nalijete do vymazané a vysypané pečící formy a rozprostřete na něj nastrouhanou dýni. Koláč upečete v troubě, předehřáté na 175° Celsia do zlatova.

TIP: Místo medu můžete použít rozehřátou čokoládu

Džem z dýně Hokkaido

Suroviny

  • 1 dýně Hokkaido

  • 2 šálky cukru krupice

  • 100 gramů ovoce - čerstvá jablka nebo hrušky, případně sušené meruňky, rozinky nebo švestky

  • 1 vanilkový cukr

  • skořice celá

Postup

Dýni uvaříte do měkka a pak ji rozmixujete na hladké pyré. Do pyré přimícháte krupicový i vanilkový cukr a na kostičky nakrájené ovoce. Směs necháte za stálého míchání 20 minut vařit na mírném ohni.

Do sklenic dáte kousky vanilky, nalijete do nich džem, zavíčkujete a necháte vychladnout.

TIP: Sklenice s džemem můžete také nechat klasickým způsobem sterilovat.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist