Avokádo a mango
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Avokádo a mango

Obrázek

V poslední době se do našich supermarketů dostává pořád více druhů exotického ovoce. Fíky, kaki, durian, liči, pitahaya, kumquat… Někdy ani netušíme, že něco takového vůbec existuje, natož abychom věděli, jak dané plody chutnají, kde se berou a jak je využívat v kuchyni.

Náš národ je obecně dost nedůvěřivý vůči čemukoliv novému, mnozí z nás nikdy neseberou dost odvahy na ochutnání neznámého ovoce a radši zůstanou u jablek a hrušek. Není to ale škoda? Tropické plody můžeme jíst samotné, ale také je různě kulinářsky upravovat. Dnes si představíme dva druhy ovoce, které jsou u nás k dostání už trochu déle, ale stejně se příliš nevyužívají – mango a avokádo.

Mango

Obrázek

Mango je plod mangovníku, stálezeleného tropického stromu dosahujícího věku sta let, tohoto ovoce existuje přes 1000 odrůd. Zatímco avokádo je jihoamerické a africké, mango má svou domovinu v jižní a jihovýchodní Asii – Indii, Barmě a Srí Lance. Plod má ledvinovitý tvar a dosahuje velikosti 10 - 15 cm, barva slupky může být od červené přes žlutou až k zelené, dužnina je žlutá a uprostřed je tvrdá pecka.

Mango je velmi zdravé, obsahuje množství různých vitamínů a mimo jiné pomáhá ke krásné mladistvé pleti a udržuje pokožku zdravou, má příznivý vliv na oběhový systém, reguluje vysoký krevní tlak, je prevencí proti nachlazení a pomáhá proti stresu. Jeho konzumace se doporučuje při potížích se zrakem a při různých ekzémech.

Mango v kuchyni

Mango má osobitou vůni a jeho chuť se blíží broskvi.  Můžeme ho konzumovat samotné jako většinu druhů ovoce, výborné je i v ovocných salátech a zmrzlinových pohárech. V letním období jsou skvělou volbou ledově vychlazené koktejly s mangem. Hodí se také k zavařování, výrobě džemů, želé a sirupů. Tím však jeho použití nekončí, chutney z manga skvěle doplní ryby a drůbež, ale i sýry. Použití manga takovýmto způsobem je netradičním, ale velmi hodnotným kulinářským zážitkem.

Mango se připravuje a zpracovává poměrně snadno – určitě vás o tom přesvědčí toto video o mangu s šéfkuchařem Radkem Šubrtem. 

Avokádo

Obrázek

Možná to někoho překvapí, ale avokádo je opravdu ovoce, ač má tmavě zelenou slupku a v kuchyni se často kombinuje se zeleninou. Roste na stálezeleném stromě hruškovci přelahodném, jehož název poukazuje i na hruškovitý tvar jeho plodů. Na rozdíl od hrušky je ale avokádo peckovice jako třeba třešeň nebo broskev. Toto ovoce rozhodně není žádnou novinkou – jedli ho mexičtí indiáni již před více než deseti tisíci let. Mexiko je i dnes jeho největším producentem společně s Chile, Indonésií a Dominikánskou republikou.

Jíst avokádo se rozhodně vyplatí. Jedná se totiž o jednu z tzv. superpotravin – kromě spousty vitamínů obsahuje také velké množství minerálů, tuků a bílkovin, může tedy posloužit veganům jako náhrada za vejce a maso. Ze všech druhů ovoce obsahuje nejvíc železa, je tedy vhodné pro těhotné ženy a osoby trpící anémií. Díky vysokému obsahu tuků také snižuje hladinu cholesterolu v krvi a jeho zásaditost má zase pozitivní účinky na prostředí žaludku. Další nespornou výhodou tohoto ovoce je fakt, že pomáhá proti depresím a stresu, což nám v dnešní uspěchané době jistě přijde vhod.

Při konzumaci avokáda musíme dát pozor, aby ho nepozřeli domácí mazlíčci, persiny v něm obsažené jsou pro ptáky, kočky a psy až smrtelně jedovaté!

Avokádo v kuchyni

Zpracování avokáda není nijak složité. Slupka se neloupe, namísto toho plod na výšku nožem rozkrojíme a pecku obkroužíme. Z půlky avokáda vyndáme pecku zaseknutím nože a pootočením a lžičkou vydlabeme dužninu. Tu můžeme buď vidličkou rozmačkat, nebo nakrájet na plátky, záleží na použití.

Avokádo nemá sladkou, slanou ani kyselou chuť, nabízí se nám tedy široká škála pokrmů, do kterých ho můžeme použít. Avokádo se může tepelně upravovat, lepší je však jíst ho syrové. Nejvíce se používá do různých salátů a pomazánek, nejznámější je asi mexické guacamole. Avokádový dip se dobře hodí k hovězímu masu nebo jen k bagetce jako lehký předkrm. Japonci zase rádi připravují maki sushi s uzeným lososem a avokádem.

Připravit a zpracovat avokádo není složité a určitě vás o tom přesvědčí toto video o avokádu s šéfkuchařem Radkem Šubrtem. 

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist