Fantastická domácí horká čokoláda – zahřeje a povzbudí
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
4 1

Fantastická domácí horká čokoláda – zahřeje a povzbudí

Obrázek

Horká čokoláda je v zimním období oblíbeným nápojem. Opravdu kvalitní horká čokoláda báječně zahřeje tělo, povzbudí mysl a dokonce i zasytí. Pokud se pije v přiměřeném množství, kalorií se obávat nemusíte.

Chcete se v zimní období příjemně zahřát a osvěžit svoji mysl? Pochutnejte si na kvalitní horké čokoládě!  

Historie horké čokolády

Horká čokoláda  má velmi dlouhou historii, jako první si na ní s největší pravděpodobností pochutnávali Aztékové na území současného Mexika. V dřívějších dobách se čokoládovému nápoji říkalo xocolatl a připravoval se z našlehaného kakaa, smíchaného se studenou vodou, kukuřičnou moukou a kořením. V současné době by nám asi původní „horká čokoláda“ příliš nechutnala, ale základ, kterým jsou pražená semena kakaovníku, je stejný.

Horkou čokoládu v podobě, jak ji známe dnes, si začali připravovat nejdříve Španělé – v podstatě jen u původní nápoj xocolatl studenou vodu vyměnili za horkou, ale také kakao mnohem déle šlehali.

V 17. století se receptura poněkud změnila, místo kukuřičné mouky se přidával cukr a místo vody mléko. Nápoj měl sladší a také jemnější chuť.

O rozšíření horké čokolády do mnoha dalších zemí se zasloužili především Italové. Při svých obchodních cestách po celé Evropě si s oblibou horkou čokoládu vařili a seznamovali s ní své obchodní partnery. Horká čokoláda navíc získávala mnoho různých chutí podle možností oblasti, kde si ji připravovali.

Obrázek

Příprava kvalitní horké čokolády

Opravdu pravá horká čokoláda se připravuje z kvalitní tabulkové čokolády. Ta by měla být hořká a mít obsah kakaa 50 až 70 procent a měla by také obsahovat kakaové máslo – kakao -  a kakaovou sušinu – cukr. Rozpuštěná čokoláda nesmí mít hrudky a její konzistence je krémová. Tekutější se stává po přimíchání mléka nebo smetany. Použít se může i pravá čokoláda, která se používá v cukrářství. Je skutečně velmi kvalitní a chutná, koupit si ji za velmi přijatelné ceny můžete například v e-shopu www.ozdobdort.cz.

Horká čokoláda se může připravit i z běžné mléčné nebo bílé čokolády, záleží jen na chuti každého. Poměrně často se používá i prášková čokoládová směs, která mimo kakaa obsahuje škrob a mnohem větší množství cukru. Příprava je sice rychlejší a jednodušší, ale horká čokoláda z kvalitní tabulkové nebo cukrářské hořké čokolády má mnohem lepší chuť.

Pro přípravu horké čokolády jsou absolutně nevhodné různé napodobeniny čokolády se ztuženým tukem, vhodná není ani čokoláda na vaření, která obsahuje jen velmi malé procento kakaa.

K rozpuštění čokolády a následnému vaření je nejvhodnější speciální hrnec na vaření ve vodní lázni. Servírovat ji můžete ve skle i porcelánu, báječně chutná i z klasického smaltovaného hrnku.

Obrázek

Základní druhy horké čokolády 

Mexická horká čokoláda

V zemi původu čokolády - Mexiku - je i horká čokoláda samozřejmě velmi oblíbená a má mnoho variant. Poměrně typická je kombinace čokolády a chilli papriček.

Příprava je jednoduchá. Horká čokoláda se rozpustí ve vodní lázni, přidá se k ní půl litru mléka a čtvrt litru smetany. Směs se pomalu zahřívá a důkladně míchá. V misce se rozšlehá vejce a to se pak k čokoládě s mlékem a smetanou přimíchá. Nápoj se dochutí skořicí, mletou vanilkou a drceným chilli.

Španělská horká čokoláda

Čokoláda má svoji tradici i ve Španělsku. Horká čokoláda se pije často k snídani, namáčí se do ní i churros – pečivo ze smaženého odpalovaného těsta, posypané cukrem se skořicí.

Příprava horké čokolády ve Španělsku také není složitá. V hrnci se ohřeje mléko, přidá se do něj lžička kukuřičného škrobu a pak nalámaná nebo nastrouhaná čokoláda – podle chuti hořká nebo mléčná. Směs se míchá, dokud se čokoláda zcela nerozpustí. Hustota záleží na množství čokolády.

Pokud se chcete nebo potřebujete opravdu pořádně zahřát, pak doporučujeme horkou čokoládu, do které přimícháte chilli…

Obrázek

Horká čokoláda s pomerančem

Horkou čokoládu je možné různě ochutit, jednou z nejvíce oblíbených možností je přidání pomeranče, který chuť horké čokolády osvěží.

Postup zvládne každý. Do rozpuštěné čokolády se přimíchá půl litru mléka, a když směs zhoustne, přelije se do šálku. V něm se do ní přimíchá lžička čerstvé pomerančové šťávy a najemno nakrájená pomerančová dužina.

Místo pomeranče je možné použít i mandarinky nebo další ovoce, které je šťavnaté.

Domácí horká čokoláda s lískovými oříšky

Chcete si připravit jedinečnou domácí horkou čokoládu? Zde je recept.

Suroviny

  • 10 gramů másla

  • 50 gramů lískových oříšků

  • balíček čokoládového pudinkového prášku

  • 4 lžíce cukru krupice

  • 1 balíček hořké čokolády

  • 3 decilitry polotučného mléka

Postup

Z mléka a pudinkového prášku uvaříte klasický pudink – měl by ale být hustší a sladší než obvykle. V hrnku rozpustíte tabulku čokolády a máslo, směs zašleháte do horkého pudinku a pak ještě přimícháte jemně nasekané lískové oříšky.

¨

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist