Oslňte návštěvu svým silvestrovským občerstvením
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Oslňte návštěvu svým silvestrovským občerstvením

Obrázek

Letos jste se rozhodli, že budete pořádat silvestrovskou party v klidu domova, ale nevíte jaké občerstvení nachystat, aby byli hosté spokojení? Kupované chlebíčky a brambůrky jistě nikoho neohromí. Příprava domácího občerstvení není nic složitého, je jen trochu náročnější na čas.

Pokud chcete letos zkusit něco nového, můžete silvestrovské recepty pojmout v jednom stylu, například asijském nebo mexickém.  Nemusíte zrovna trávit celý den vařením tříchodového menu, stačí, když připravíte jednoduché jednohubky, Fantazii se v tomto směru meze nekladou. Každá země nejenže má trochu jinou kuchyni, ale i různé silvestrovské tradice. Například ve Španělsku každou hodinu do půlnoci snědí kuličku hroznového vína. Má to přinést štěstí do nového roku. Němci z toho samého důvodu zase jedí kysané zelí. Italové mají stejně jako my na nový rok čočku.

Mexiko

Obrázek

Stále populárnější je u nás mexická kuchyně. Můžete připravit kukuřičné tacos, do kterých si hosté zkombinují směs podle chuti. Vznikne z toho pěkná zábava na silvestrovský večer, kdy jsou na stole naservírované přísady a  každý si vytváří vlastní recepty. Zkuste třeba kuřecí tacos, s hovězím, nebo vegetariánské s guacamole. Avokádový krém slouží také jako výborný dip k tortillovým chipsům. Jídelní stůl můžete ozdobit barevnými papírovými květy či podle vzoru mexické fiesty pověsit barevné girlandy.

Španělsko

Španělé jsou zase známí svými proslulými tapas, které jsou ideální na zakousnutí k alkoholickým drinkům. Základních druhů je okolo třiceti, existuje ale bezpočet variant. Zkuste například krevetové, bramborovou tortillu, kterou jen nakrájíte na malé kousky, nebo sépiové tapas. Abyste se drželi španělských tradic, můžete napíchnout kuličky hroznového vína na špejli a vložit do šampaňského, vznikne hezká dekorace i dobrý zákusek.

Asie

Obrázek

Pokud se rozhodnete pro asijský večer, také existuje spousta předkrmů, které nejsou složité na přípravu. Dnes jsou běžně u nás k sehnání asijské suroviny jako koriandr, citronová tráva či žlutá ředkev. Na stůl k zakousnutí se budou hodit krevetové chipsy a jako jednohubky jarní závitky z rýžového papíru. K závitkům jen nachystejte rýžový papír, misku s vodou a různé varianty náplně. Máte tak také zábavu pro hosty při jejich rolování. Ze začátku to chce trochu cvik, ale na internetu je spousta návodů, jak na to. K nim se hodí dip ze sojové omáčky a burákového másla nebo pikantní rybí omáčka. Podobně hosty zabaví i domácí sushi. Výborné jsou taky masové knedlíčky dim sum. Můžete si také ozdobit místnost kde jíte papírovými lampiony.

Další recepty ze světa:

Jednohubky z vajec s kaviárem inspirované ruskou kuchyní: 

Ingredience

  • polévková lžíce kaviáru
  • 15 g červené mleté papriky
  • kávová lžička sladké mleté papriky
  • špetká bílého pepře
  • polévková lžíce nakrájeného pórku
  • špetka soli
  • 6 vajec
  • 300 ml vody

Postup

Nejprve uvaříme ve vodě vejce natvrdo. Zatímco se vejce vaří, nakrájíme si papriku a pórek na co nejmenší kousky. Uvařená vajíčka necháme vychladnout a oloupeme je, poté vejce přepůlíme a položíme na talíř žloutkem nahoru. Aby nám vejce dobře stála, odřízneme kousek bílku. Nakonec každou půlku vejce osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou paprikou, pórkem a kaviárem. Nakonec vejce zlehka posypeme sladkou paprikou a můžeme servírovat.

Nebo také francouzský tatarák z lososa:

Ingredience

  • 1 ks  cibule
  • 1 ks  Cibule červená
  • 1 kávová lžička citronové šťávy
  • 1 kávová lžička hořčice dijonské
  • 1 kávová lžička hořčice plnotučné
  • 200 g lososa – filety
  • 1 špetka pepře černého mletého
  • 1 špetka soli

Postup

Steak z lososa bez kůže a kostí jemně naškrábeme. Maso potom smícháme v míse s najemno nakrájenou žlutou i červenou cibulí (cibule nemusíme použít celé, záleží na chuti). Po lžičkách vmícháme oba druhy hořčice, směs osolíme a opepříme. Vidličkou vše dobře vymícháme. Nakonec tatarák ochutíme citronovou šťávou.

Mariana

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist