Valentýn – v hlavní roli nemusí být jen čokoláda nebo jahody
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
4 1

Valentýn – v hlavní roli nemusí být jen čokoláda nebo jahody

Obrázek

Valentýn se blíží a vy možná přemýšlíte, jak dát při této příležitosti milované osobě najevo své city . Ženy většinou touží spíš po romantice, muži jsou i v tomto případě poněkud víc praktičtí a ocení třeba i dobré jídlo, ovšem připravené s láskou. Máme pro vás několik dobrých tipů na valentýnskou večeři a když to svému partnerovi chytře předložíte, tak třeba i na snídaní, kterou vám on sám přinese až do postele…

Trocha valentýnské historie

S největší pravděpodobností má současný valentýnský svátek původ ve svátku Lupercalia, který slavili ve starém Římě a je také spojený s oslavami mučednictví svatého Valentýna. Tehdejší vládce Říma Claudia II zakazoval vojákům zásnuby i svatby, protože se obával, že by pak nechtěli od rodin odcházet bojovat. Kněz Valentýn ale proti tomuto zákazu zamilované tajně oddával. Když se to Claudius II dozvěděl, nechal Valentýna zatknout a 14. února l.p. 269 po Kristu popravit.

Patronem všech zamilovaných se ale svatý Valentýn stal až ve 14. století, kdy anglický spisovatel a básník Geoffrey Chaucer napsal k zásnubám tehdy patnáctiletého anglického krále Richarda II a jeho jen nepatrně starší snoubenky princezny Anny České, dcery Karla IV, báseň Ptačí sněm.

Z roku 1415 pak pochází první historicky doložené valentýnské přání, které svojí ženě poslal francouzský vévoda Karel Orleánský z londýnského Toweru, kde byl mnoho let uvězněn. 

Valentýn současnosti

V současnosti je svatý Valentýn víc komerční,než romantický – ale pokud se rozhodnete ho slavit, záleží to, jaký bude, především na vás.

Přiznejme si, že muži jsou v tomto směru poněkud jiní a tak na nějaké roztomilosti ve tvaru srdíček jako dárek pro muže raději zapomeňte. Určitě sice budou říkat, že se jim líbí, ale většinou zcela jistě víc ocení třeba nějakou vynikající večeři. Muž, který se dobře nají, má hned mnohem lepší náladu a dá se od něj pak očekávat úplně jiný další průběh večera než kdy jindy…Tentokrát určitě rád oželí i sportovní přenos v televizi.

Dárky pro muže

Pokud mimo dobrého jídla chcete svého muže obdarovat i něčím jiným, vynecháte kýčovité valentýnské dárky a dárečky a buďte alespoň částečně praktické. Pod talíř můžete dát třeba vstupenky na fotbal, hokej nebo koncert oblíbené kapely, určitě uspějete s poukazem na vámi provedenou. V žádném případě ale nezapomeňte na nějaké občerstvení a když uděláte pořádné chlapské jídlo, na nic a nikoho jiného váš miláček už celý večer myslet nebude.

Žádný muž zcela jistě neodmítne například lososové maki nebo valentýnské jednohubky, ovšem pořádný kus masa vždy vyhraje.  

Jídla, po kterých vás bude milovat ještě víc

Na svátek svatého Valentýna zapomeňte na omáčky a knedlíky – podobná jídla totiž romantiku a vášeň určitě nepovzbudí.

Obrázek

I když není chřestová sezóna, přesto se chřest dá sehnat a ten je na Valentýna ideální. Není sice až tak afrodiziakální, jak se o něm tvrdí, ale v každém případě obsahuje velké množství draslíku a fosforu, vápníku a vitamínu E, které tělu dodávají hodně energie. Na chřestu ale určitě něco bude, protože i takoví požitkáři a labužníci, jako jsou Francouzi, si ho ve velkém dopřávali vždy večer před svatbou… Gratinovaný kuřecí řízek s chřestem a sýrem nebo třeba zapečený chřest se šunkou jsou jen dvě z mnoha možností, co z chřestu připravit.

Pokud se rozhodnete pro poněkud sytější masovou alternativu, pak zvolte pořádný hovězí steak.

Hovězí steak

Ingredience

  • 1000 g Hovězí svíčková
  • 20 g     Pepř černý mletý
  • 30 g     Sůl

Postup          

Budete potřebovat velký kus svíčkové i s kostí. Maso omyjete a osušíte, položíte na silně rozpálený domácí gril a grilujete zprudka přibližně 3 až 4 minuty z každé strany. Steak si okoření každý sám až na talíři. Z masa by měla po rozkrojení vytékat růžová šťáva. Steak servírujte vcelku na velkém talíři, stylovou přílohou jsou bramborové hranolky.  

Čokoláda

Na Valentýna samozřejmě nesmíte vynechat čokoládu. Kakao, které tvoří její hlavní složku, vyplavuje do těla hormony sirotin a dopamin, které víc než pozitivně působí na duševní pohodu, ale také fenyletylamin, který mozek produkuje ve velmi velkém množství v období zamilovanosti.

Čokoládu si můžete koupit, ale mnohem lahodnější bude ta, kterou si připravíte doma a při této příležitosti nechte stranou zdobení šlehačkou a použijte chilli, které také působí jako afrodiziakum. Příprava domácí čokolády není složitá a čokoládu s chilli snadno určitě zvládnete.

Báječný večer můžete prožít i u čokoládového fondue. Do čokolády si můžete společně namáčet jahody, hroznové víno a mnoho dalších druhů ovoce.

Obrázek

Dárky pro ženy se snídaní do postele

Valentýnské dárky pro ženy se vybírají jednodušeji, než pro muže. Pokud ten váš tápe a nebo vy samy máte nějakou představu, pak není nic jednoduššího, než mu nenápadně ve správnou chvíli naznačit, co vás potěší. Krásné svůdné prádélko je spíš tak trochu i dárek pro něj, ale co třeba poukázka na masáž nebo romantický víkend? Zajímavá může být i snídaně do postele – třeba se mu zalíbí tak, že vám ji pak bude připravovat častěji…a  předložit svému muži nějaké recepty na snídani do postele určitě dokážete.  

Obrázek

Francouzský toast

Ingredience

  • 75 g krupicového cukru
  • 8 krajíců chleba
  • 43,6 g čerstvého másla
  • 300 ml polotučného mléka
  • 2 ks vajec

V míse smícháte vejce, mléko a cukr a vše pořádně ušleháte do pěny. Do vaječného těstíčka namočíte plátek chleba a důkladně ho obalíte z obou stran. Na pánvi pak rozehřejeme máslo a na mírném ohni ve vajíčku obalený chléb opečete z obou stran. Přebytečné máslo necháte z připraveného chleba okapat na papírovém utěrce.

Vejce Benedikt

Ingredience

  • 20 ml citrónové šťávy
  • 4 krajíc chleba
  • 100 g chřestu
  • 100 g másla
  • 10 ml oleje
  • 1 špetka pepře
  • 50 ml 12% smetany
  • 1 špetka soli
  • 100 g šunky
  • 5 ks vajec
  • 2 dl vody

Postup

V napařovacím hrnci na páře dvě minuty doměkka vaříte chřest. Vedle mezitím můžete rozehřát máslo. Do mixéru vyklepnete jedno vajíčko, zalijete ho citrónovou šťávou a přidáte sůl s pepřem. Rozmixujete, pak přimícháte máslo a smetanu a vše velmi krátce opět mixujeme a dáme do tepla. V troubě nebo topinkovači opečete chléb a položíte na  něj plátek šunky a chřest. Do pánve s rozpáleným olejem vyklepnete vejce a usmažíte tzv. volské oko - bílek musí ztuhnout, žloutek zůstat tvrdý. Na závěr položíte volské oko na chléb se šunkou a chřestem a lehce ho polijete směsí z mixéru.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist