Nejlepší recepty, jak využít vykoledovaná vajíčka!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
5 1

Nejlepší recepty, jak využít vykoledovaná vajíčka!

Obrázek

Vykoledovat si velikonoční vajíčka jde celkem lehce, ale co pak s nimi? Receptů klasických i méně známých je spousta. Jen si vybrat ten pravý.

Vykoledovali jste si natvrdo uvařená vajíčka a teď nevíte, co s nimi? Než je nakrájíte do vajíčkové pomazánky, přečtěte si naše tipy. Jsou chutné a snadné na přípravu. 

Zdroj energie

Pomlázka neboli výslužka v podobě vajec je tradice, zábava a v neposlední řadě zdroj výživných surovin do kuchyně. Vejce mají velice vysokou výživovou hodnotu a obsahují velice kvalitní bílkoviny. Nemusíte se ani bát cholesterolu, pokud je nejíte každý den. Obsahují ho pouze malé množství. V uzeninách je cholesterolu daleko více.

Zvyky a tradice

Vajíčko je jedním ze symbolů nového života již od předkřesťanských dob. Je také symbolem životní síly, narození, nesmrtelnosti, návratu jara a skořápka symbolizuje pocit bezpečí. Vejce něco skrývá, je jako zamčený hrob, ve kterém je přesto ukryt život. Křesťanská tradice Velikonoc pak souvisí se zvykem v postní době nekonzumovat ani vejce. Lidé si pak z nedočkavosti vejce alespoň barvili a těšili se na konec půstu.

Obrázek

Pokrmy z vařených vajec

Upotřebení již uvařených vajec je otázkou dnů. Tepelně zpracovaná vajíčka i v lednici podlehnou zkáze dříve než syrová. Zpracování běžného množství vaječné výslužky by ale neměl být problém.

Plněná vejce - muchomůrky

Suroviny:
6 vajec, 60g másla, 3 sardelky, 6 rajčat

Postup:
Natvrdo uvařená a oloupaná vejce u silnějšího konce seřízneme, aby stála. Špičku uřízneme až po žloutek, který malou lžičkou vyndáme. Žloutky utřeme se sardelovým máslem a hmotu naplníme do vaječné dutiny. Kloboučky muchomůrek jsou z půlek kulatých rajčat. Puntíky na kloboučku uděláme z utřeného mála. Skupinu muchomůrek různé velikosti postavíme do jemně pokrájeného hlávkového salátu na míse.

Vaječná pomazánka s bylinkami

Suroviny:

4 vejce natvrdo, 200 g sýru typu lučina, jarní cibulku, sůl, pepř, pažitka, petrželka, bazalka, lžíce plnotučné hořčice

Postup:

Vejce najemno nastrouháme a smíchejte se sýrem. Přidáme nadrobno nakrájenou cibulku, nasekané bylinky, lžíci hořčice a promícháme. Podle chuti přidáme sůl a pepř. Podáváme s pečivem.

Salát s tuňákem a vejcem

Suroviny:

Ledový salát, 150 g tuňáka v oleji, 4 vejce natvrdo, malou cibuli, 4 cherry rajčata, 2 ředkvičky. Do salátu patří dresink, na který je třeba med, olivový olej, vinný ocet, sůl, pepř

Postup:

Salát omyjeme a natrháme (nekrájíme!). Přidáme vejce nakrájená na čtvrtky, tuňáka, kolečka cibule, rajčátka, ředkvičky na plátky. Opatrně promícháme s dresinkem a podáváme.

Masová bábovka plněná vejci

Suroviny:

1,2 kg mletého masa (hovězí a vepřové 1:1), 0,6 kg tenkých párků, 300 g anglické slaniny v plátcích, 150 g strouhanky, 10 ks vajec, 3 ks cibule, 2-3 ks stroužky česneku, 3 ks snítky nasekané petrželky, 3 lžíce nakrájené pažitky, 2 lžíce rajského protlaku, 1 lžíce másla na vymazání formy, 1 lžíce hořčice, 1 lžička soli, 1/2 lžičky mletého černého pepře, špetka muškátového oříšku

Postup:
Mleté maso promícháme 3 vejci, solí, pepřem, strouhankou, hořčicí a rajským protlakem. Do směsi dále přidáme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli a česnek, párky, pažitku a petrželku, dochutíme špetkou muškátového květu, vše důkladně promícháme. Formu na bábovku vymažte máslem a vyložíme plátky slaniny. Formu vyplníme polovinou masové směsi, povrch rovnoměrně poklademe natvrdo uvařenými celými vejci a nakonec formu dorovnáme zbytkem mletého masa. Pečeme v troubě vyhřáté na 170 °C přibližně hodinu 60 minut, pak bábovku otočíme dnem vzhůru, postavíme na plech a pečeme ještě dalších 40 minut. Na plátky nakrájenou slanou bábovku podáváme jak teplou, tak i studenou, buď s různě upravenými brambory, nebo čerstvým chlebem a sladkokyselou okurkou.

Nakládaná vařená vejce

Suroviny:

12 natvrdo uvařených vajec, 4 šálky melasového octa, 1-2 jemně nasekaných nebo celých chilli papriček (co snesete), 10 kuliček černého pepře, 10 celých stroužků česneku, 3 celé tyčinky skořice, 2 lžičky nového koření

Postup:

Natvrdo uvařená vejce oloupeme, ponecháme ochladit a pak je uložíme do přiměřeně velké čisté sklenice s víčkem. Zahříváme ocet a koření v hrnci a kapalinu uvedeme do varu. Teplotu snížíme a nechám směs zvolna vařit ještě 10 minut. Hrnec odtáhneme z ohně a necháme lák vychládnout asi na pokojovou teplotu. Lák scedíme a nalijeme na vejce ve sklenici, kterou ihned uzavřeme víčkem. Naložená vejce skladujeme chladném a tmavém místě minimálně dva týdny před vlastním podáváním.

Koleda na talíři

Obrázek

Doufáme, že jste našli ten pravý recept pro vás. Pokud byste si přece jen nevybrali, nezoufejte, spoustu dalších receptů naleznete zde.

Karel Javůrek

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist