Nejlepší domácí octy a oleje!
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nejlepší domácí octy a oleje!

Obrázek

Asi nenajdeme nikoho, kdo by v kuchyni tyto dvě suroviny nepoužíval. Patří mezi základní vybavení každé domácnosti a bez nich se jen těžko obejdeme. V obchodech nalézáme obrovské množství druhů olejů i octů, ale věděli jste, že ty nejlepší a nejchutnější si můžeme připravit doma?

No dobře, olej si sami lisovat asi nebudeme, ale můžeme ho alespoň ochutit a vylepšit ho tím. A co se týče octa, ten už si z čerstvých jablíček vyrobit dokážeme.

Domácí jablečný ocet

Obrázek

  • 3 l vody
  • 1 kg jablek
  • 300 g cukru krupice

Množství jednotlivých surovin si samozřejmě můžeme upravit, poměr mezi nimi bychom však měli zachovat.

Jablka i s jádřinci nahrubo nastrouháme a naplníme jimi sklenice. Posypeme cukrem a zalijeme vodou tak, aby hladina sahala asi 3-5 cm nad ovoce. Na hrdlo láhve připevníme papírovou utěrku nebo ubrousek, aby dovnitř nepadal prach, ale zároveň byl umožněn přístup vzduchu. Sklenice umístíme na teplé místo, ale ne na přímé slunce. Dvakrát denně obsah promícháme a po týdnu scedíme – jablka vybereme a můžeme je vyhodit, už je nebudeme potřebovat. Tekutinu v lahvích přecedíme přes sítko a poté znovu nalijeme do sklenic, které uzavřeme stejným způsobem a dáme tentokrát do temna, např. do spíže, kde zůstanou 3 týdny. Po uplynutí této doby ocet přecedíme přes plátno, abychom se zbavili i těch nejmenších kousíčků, zazátkujeme a máme hotovo.
Jablečný ocet používáme do zálivek a dresinků. Je také skvělým čističem nečistot v kuchyni i koupelně.

Pokud si netroufneme na vlastní kvašení, můžeme již koupený ocet vhodně ochutit bylinkami nebo ovocem.

Estragonový ocet

  • 1 l jablečného octa
  • 100 g lístků estragonu
  • 1 malá cibule
  • kůra z 1 citronu
  • ½ lžičky soli

Otrháme lístky estragonu a necháme je zavadnout. Do sklenice nalijeme ocet, přidáme estragon a najemno nakrájenou cibulku. Přistrouháme citronovou kůru a sůl. Necháme stát dva týdny až měsíc, aby se všechny ingredience mohly dostatečně vyluhovat. Po této době ocet scedíme přes plátno a používáme k dochucení salátů, omáček a pokrmů z ryb a drůbeže.

Malinový ocet

  • 1 l vinného octa
  • 1 kg malin

Ocet nalijeme do sklenice a přisypeme maliny. Sklenici překryjeme papírovou utěrkou a upevníme. Umístíme na teplé místo, kde necháme maliny dva týdny louhovat. Poté směs scedíme přes plátno a malinový ocet je připraven k použití. Je vhodný k dochucení steaků nebo uzeného masa a k nakládání zvěřiny. Hodí se také do salátů, rozumí si především se sýrem feta a s červenou cibulí či mangem.

Bylinkové oleje

Možná se ptáte, proč byste měli plýtvat časem na výrobu bylinkového oleje, který bude jen zabírat místo ve spíži. Ale věřte, že když to jednou zkusíte, už na domácí ochucený olej nedáte dopustit. Je vhodný k marinování masa, k dochucení těstovin a rýže nebo jako zálivka na salát. A pokud si použitím různých bylinek vyrobíte několik variant ochuceného oleje, nebudete toho litovat. S každou z nich totiž připravovaný pokrm získá jinou chuť a vy zase obdiv svých hostů. Až budou vaše jídlo vychvalovat do nebes, budete se jen usmívat a patrně nikomu neřeknete, že to kouzlo je bylinkový olej, jehož výroba zabere jen pár minut. Tak si ho pojďme připravit!

Jak již bylo řečeno, výroba bylinkového oleje není vůbec složitá. Vhodné jsou v podstatě všechny rostlinné oleje, nejvíce se však používá olivový, řepkový a slunečnicový. Výběr bylinek a koření je čistě na vás, a pokud si nevíte rady, můžete se inspirovat našimi recepty. Ať už použijeme bylinky jakékoliv, vždy je musíme důkladně omýt a osušit, jinak by se olej mohl zkazit. Co se týče nádoby, nejlepší je skleněná lahev se širokým hrdlem a korkovou zátkou. Plast není vhodný ani jako nádoba, ani na její uzavírání.

Tymiánový olej s citronem

  • 250 ml oleje
  • 1 lžíce čerstvých tymiánových lístků
  • několik snítek tymiánu na ozdobu
  • 1 bio citron
  • bobkový list
  • pár kuliček barevného pepře

Lístky tymiánu vložíme do sklenice, přidáme okrojenou kůru z umytého citronu, bobkový list a celý pepř. Zalijeme olejem, hrdlo překryjeme gázou, upevníme gumičkou a lahev uložíme na světlé místo, kde ji necháme dva týdny macerovat. Po této době olej scedíme, vložíme do něj čerstvou snítku tymiánu na ozdobu a zazátkujeme. Nyní je olej připravený k použití, můžeme ho např. nakapat na opečenou bagetku, kterou budeme přikusovat k italskému salátu caprese.

Olej s chilli a česnekem

  • 250 ml oleje
  • 2 čerstvé chilli papričky + 1 na ozdobu
  • 10 stroužků česneku + 2 na ozdobu
  • pár kuliček barevného pepře

Dvě chilli papričky si omyjeme, zbavíme je semínek a nakrájíme na proužky. Pokud nemáme k dispozici papričky čerstvé, můžeme použít i sušené. Česnek oloupeme a celé stroužky vložíme do připravené sklenice, stejně jako papričky a pepř. Zalijeme olejem a dále postupujeme stejně jako v předchozím receptu, jen s tím rozdílem, že po čtrnáctidenním macerování a následném slití se do oleje místo snítky tymiánu vkládá další čerstvá paprička a dva stroužky česneku.

Ochucené oleje nemusí být určeny jen pro slaná jídla – připravit si můžeme i „sladké“ oleje do dezertů. Toto použití není tolik obvyklé, ale určitě stojí za vyzkoušení.

Skořicový olej s citronovou kůrou

  • 250 ml oleje
  • 2 kousky celé skořice
  • 1 bio citron
  • hrst čerstvé citronové trávy (lemongrass)

Citron omyjeme a oloupeme kůru. Citronovou trávu také omyjeme a usušíme. Všechny ingredience vložíme do lahve a zalijeme olejem. I tento olej necháváme dva týdny stát, poté z něj vyndáme všechny přísady kromě skořice a můžeme používat na dochucení dezertů.

A ještě tip na závěr: pokud chceme uchovat bylinky na zimu, můžeme je vložit do tvořítek na led, zalít olivovým olejem a dát zmrazit. Bylinky zůstanou čerstvé, olej je totiž skvěle zakonzervuje. Zmrzlé kostičky pak stačí vyndat z mrazáku a přimíchat do těstovin nebo použít tak, jak každý uzná za vhodné.

ObrázekObrázek

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist