Tiramisu jak ho znáte i neznáte
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Tiramisu jak ho znáte i neznáte

Obrázek

Tiramisu je fenomén, je jedním ze symbolů italské kuchyně a oblíbeným dezertem k odpolednímu posezení s kávou i k romantické večeři při svíčkách. Tuto krémovou pochoutku můžete ochutnat v mnoha restauracích, není však nic těžkého připravit si ji doma.

Když dodržíte postup a použijete kvalitní suroviny, nikoli náhražky, připravíte si doma za malou chvilku lahodný dezert, po němž se budou všichni oblizovat. My vám nejen poradíme, jak na tradiční tiramisu, nýbrž navrhneme i nezvyklé a velmi chutné variace.

Kvalitní suroviny jsou základ

Přestože často slýcháme, že dobré tiramisu se dá vyrobit i z pomazánkového másla či lučiny, neřiďte se tím. Může se zdát, že všechny krémové sýry si musí být podobné, to je však opravdu jen zdání. Složení lučiny a podobných sýrů se od mascarpone výrazně liší, obsahuje totiž méně tuku a naopak více bílkovin a sůl. Pokud tedy chceme dosáhnout opravdu pravého tiramisu, používejme mascarpone, v současnosti už cenový rozdíl není tak markantní a ušetřit pár korun na úkor chuti se v tomto případě opravdu nevyplácí.

Další důležitou surovinou jsou cukrářské piškoty, nejlépe italské savoiardi. Od těch našich dětských se liší tvarem a jejich povrch je posypán cukrem, jsou tedy sladší a navíc se nerozmočí.

Vejce se do tiramisu dávají syrová, je proto velmi důležité, aby byla čerstvá. Pokud máte tu možnost, využijte domácí.

Na posypání používáme výhradně kakaový prášek, nejlépe holandské kakao. Granko, Nesquik a podobná „kakaa“ nejsou vhodná.

Možnost výběru máme naopak v použitém alkoholu – vhodné je Amaretto, rum, koňak, whisky, víno marsala, ochucené likéry atd.

Nejlepší recepty na tiramisu

Obrázek

Tradiční tiramisu

  • 500 g mascarpone
  • 20 g moučkového cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 3 žloutky
  • 100 ml Amaretta nebo jiného alkoholu
  • 200 ml silné kávy (espressa)
  • 2 balení cukrářských piškotů
  • kakao na posypání

Uvaříme silnou kávu, přelijeme ji do hlubší misky a necháme chladnout. Mezitím si vyšleháme mascarpone, žloutky a oba cukry do pevného krému. Musíme dávat pozor, aby nebyl krém vyšlehaný málo, potom by byl těžký a vlhký. Cukrářské piškoty lehce namáčíme v kávě smíchané s likérem a vykládáme jimi vybranou nádobu (skleněná nebo keramická mísa, kompotové mističky, skleničky). Piškoty musí být vlhké, ale nikoli rozmáčené. Na vrstvu piškotů rozetřeme krém a na něj opět poklademe namočené piškoty. Takovýchto pater tvoříme, kolik chceme, ale vždy platí, že poslední vrstvou je krém, který hustě posypeme kakaem. Dezert dáme do lednice ztuhnout, a to alespoň na dvě hodiny.

Jahodové tiramisu

Jahodové (a vlastně jakékoliv ovocné) tiramisu připravíme velmi snadno – postup je stejný jako v předchozím receptu, jen na piškoty přidáme vrstvu nakrájených jahod, teprve potom přichází na řadu krém. Ovoce má i dekorativní funkci, proto si ho trochu schováme navrch dezertu.

Obrázek

Tiramisu brownies

Kombinace hutného amerického čokoládového dezertu brownies a nadýchaného italského kávového tiramisu zní možná podivně, rozhodně však stojí za zkoušku. Doba přípravy se sice trochu protáhne, těžkého na tom ale nic není. Nejprve upečeme brownies, necháme je vychladnout a poté na ně vrstvíme tiramisu jako v prvním receptu – začneme piškoty namočenými v kávě a likéru, pokračujeme krémem a navrchu posypeme kakaem.

Jak tedy na brownies?

  • 350 g hořké čokolády (alespoň 50%)
  • 250 g másla
  • 250 g cukru krupice
  • 3 velká vejce
  • 85 g hladké mouky

Máslo nakrájené na kousky dáme v kastrůlku na plotýnku, přidáme na kostičky nalámanou čokoládu a necháme rozpustit, poté směs odstavíme a necháme vychladnout. Troubu si předehřejeme na 180°C a připravíme si pekáček vyložený pečicím papírem. Vejce s cukrem šleháme ho husté světlé pěny, přiléváme čokoládovou směs a smícháme. Vypneme si mixér a ručně do těsta zamícháme prosetou mouku. Nalijeme do pekáčku, vložíme do trouby a pečeme 25   až 30 minut. Brownies nesmíme přepéct, musí být vláčné a uvnitř mazlavé.

Tiramisu kuličky

Tiramisu je skvělé, ale tiramisu jednohubky jsou ještě lepší! Vyzkoušejte tyhle krásné a chutné kuličky, které můžete podávat na párty nebo je zabalené v krabičce darovat někomu blízkému jako originální dárek.

  • 2 balíčky cukrářských piškotů
  • 2 polévkové lžíce cukru krupice
  • 150 g mascarpone
  • 2 – 3 polévkové lžíce espressa
  • 2 čajové lžičky likéru
  • 300 g čokoládové polevy nebo čokolády na vaření

 Cukrářské piškoty si rozdrtíme, přidáme cukr a promícháme. Tuto sypkou směs šleháme s mascarpone, přilijeme kávu a likér. Vzniklé těsto dáme na tři čtvrtě hodiny do lednice. Nyní z těsta tvoříme kuličky o průměru asi 2,5 cm, pokládáme je na pečící plech a vložíme na 10 minut do mrazáku. Mezitím si ve vodní lázni rozpustíme čokoládu, v které kuličky namáčíme a pak je opět necháme ztuhnout.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist