Co s nadměrnou úrodou rajčat?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Co s nadměrnou úrodou rajčat?

Obrázek

Rajčata jsou velmi populární zeleninou, též jsou velmi chutná a zdravá. Kromě toho nacházejí široké využití v kuchyni, dají se jíst čerstvá, sušená i nakládaná a jsou součástí mnoha receptů na omáčky, těstoviny a jiná jídla.

V našich podmínkách se rajčatům velmi daří, jen málokterý vlastník zahrádky si nepěstuje svá vlastní a truhlíky s cherry rajčátky zdobí i mnoho balkonů a teras. Co ale s tímto darem přírody dělat, když je úroda příliš velká? Možností je poměrně dost…

Rudé vitamínové bomby

Rajčata neoplývají jen skvělou chutí a šťavnatostí, ale také zdraví prospěšnými látkami. V první řadě jsou v rajčatech obsaženy téměř všechny druhy vitaminů, konkrétně vitaminy A, C, D, K a B-komplex. Díky tomu jejich konzumace přispívá ke zvýšení krvetvorby, posiluje imunitu, zlepšuje stav pokožky, vlasů, nehtů a dokonce i zubní skloviny. Jasně červené plody obsahují lykopeny - silné antioxidanty, které pohlcují volné radikály, odstraňují z krve škodlivé látky, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a pomáhá předcházet vzniku aterosklerózy. Podle vědeckých studií jsou rajčata velkým pomocníkem při léčbě srdečních chorob a rakoviny prsu, dělohy, prostaty, slinivky a jícnu. Další zajímavá látka, tyramin, zase dokáže zlepšit náladu. A protože rajčata obsahují jen minimum kalorií, můžete si jimi zlepšit náladu i při dietách.

Co s přebytkem rajčat?

Nyní již víme, jak výjimečnými plody rajčata jsou, a navíc se až překvapivě snadno pěstují. Výnosnost je velká, a proto se může snadno stát, že vám úroda přeroste přes hlavu a nebudete si vědět rady, co s tím. Nebo možná dostanete přepravku krásných zralých rajčat od sousedů, příbuzných nebo známých. A nebo jen v obchodě či na trhu budou rajčata tak levná, že prostě neodoláte. Ať už je to jakkoliv, buďte si jisti, že všechnu zeleninu beze zbytku spotřebujete, my vám totiž nabízíme hned několik skvělých receptů, díky nimž rajčata uchováte na později nebo z nich připravíte skvělý základ pro další pokrmy. Díky tomu ušetříte a vyhnete se konzervantům a dalším umělým látkám, které jsou v kupovaných produktech běžně přítomné.

Obrázek

Domácí kečup

  • 2 kg čerstvých rajčat
  • 250 g jablek
  • 250 g cibule
  • 150 g cukru
  • 125 ml octa
  • 1 bobkový list
  • 5 kousků hřebíčku
  • 5 kuliček celého pepře
  • 5 kuliček nového koření
  • ½ lžičky mleté skořice
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 1 čerstvá chilli paprička
  • 1 lžíce soli

Kečup je oblíbeným dochucovadlem, a to především u dětí, většina z nich ho miluje a s chutí si ho dá nejen ke smaženému řízečku. Dospělí kečup ocení třeba v hamburgeru a je i ingrediencí do různých receptů. Kupované kečupy obsahují kromě všemožných konzervantů a barviv i obrovské množství cukru a soli, našemu zdraví tedy příliš neprospějí. A proto se rozhodně vyplatí vyrobit se kečup domácí. Rajčata omyjeme a nakrájíme na čtvrtky, jablka také omyjeme a nakrájíme na menší kostky, cibuli oloupeme a nakrájíme na půlměsíce. Tyto ingredience dáme do hlubšího hrnce, přilijeme ocet a cukr, pro zdravější verzi můžeme cukr vyměnit za agávový nebo javorový sirup či stévii. Směs okořeníme, množství jednotlivých druhů koření lze samozřejmě upravit, pro děti chilli vynecháme, pro milovníky ostrých chutí naopak přidáme. Když máme v hrnci všechny ingredience, vaříme na středním plameni do zhoustnutí, bude to trvat hodinu až dvě. Směs poté zbývá jen rozmixovat, přecedit a nalít do skleniček. Pro delší trvanlivost můžeme ještě skleničky s kečupem sterilizovat při teplotě 90°C po dobu 30 až 40 minut. Takový kečup by měl v lednici vydržet déle než rok.

Rajský protlak

  • rajčata v jakémkoliv množství
  • asi 1 dl vody

Výroba domácího rajského protlaku je velmi snadná a zároveň výhodná, na rozdíl od těch kupovaných obsahuje jen rajčata, žádná dochucovadla ani konzervanty byste v něm nenašli. Domácí rajský protlak je jednodruhový a při výrobě se nijak nekoření, nesolí ani nesladí, aby jeho následné použití mohlo být opravdu  všestranné. Používáme dobře zralá a měkká rajčata, která omyjeme, pokrájíme na menší kousky, vložíme do dostatečně velkého hrnce a podlijeme vodou, aby se rajčátka nepřipalovala. Přiklopíme pokličkou a za občasného míchání dusíme na středním plameni, dokud nejsou rozvařená. Poté je z plotny odstavíme, necháme trochu vychladnout a propasírujeme přes nerezové síto, abychom se zbavili slupek a jadérek. Propasírovaná rajčata dáme znovu do hrnce, přivedeme k varu, ztlumíme plamen a bez pokličky vaříme do zhoustnutí, občas promícháme. Když je protlak dost hustý na to, aby v něm „stála lžička“, můžeme ho nalévat do důkladně vypařených zavařovacích sklenic. Ty potom zavařujeme půl až tři čtvrtě hodiny při teplotě 80°C. Zavařený protlak skladujeme v temnu a chladu, tedy nejlépe ve sklepě, a spotřebujeme ho do jednoho roku. Používáme ho do omáček, na pizzu,k zapečeným těstovinám i do míchaných nápojů, prostě všude tam, kam bychom dali kupovaný protlak.

Rajčatové pesto

  • 400 g rajčat
  • 4 lžíce piniových ořechů (pokud je nemáme, použijeme jakékoliv jiné ořechy, například mandle)
  • 3 stroužky česneku
  • 4 lžíce strouhaného parmezánu
  • 100 ml olivového oleje
  • hrst nasekané bazalky
  • snítka tymiánu
  • snítka oregana

Rajčata rozvaříme s trochou vody a vložíme je do mixéru spolu s utřeným česnekem, strouhaným parmezánem, piniovými (nebo jinými) ořechy, nasekanými bylinkami a polovinou množství oleje. Rozmixujeme na požadovanou strukturu, pokud potřebujeme, přilijeme ještě olej. Hotové pesto naplníme do zavařovacích skleniček a skladujeme v lednici. Podáváme ho k opečeným bagetkám, k těstovinám, případně ke grilovanému masu.

Sušená rajčata

Obrázek

  • čerstvá rajčata

Sušená rajčata jsou oblíbenou pochoutkou především v jižní Evropě, nejvíce je jimi proslulá slunná Itálie, kde rajčata vyskládaná na střechách domů suší přímé slunce. V našich podmínkách to sice takhle poeticky nepůjde, domácí sušená rajčata si přesto můžete dopřát. K sušení používáme pevné, spíše méně zralé kusy, které přepůlíme nebo nakrájíme na plátky a dáme sušit na slunce, přes noc a za špatného počasí použijeme troubu nebo ještě lépe sušičku na ovoce. Sušená rajčata uchováváme na suchém místě, pokud náhodou začnou měknout, dáme je znovu sušit. Dají se použít do různých italských receptů, skvěle chutnají ale i samotná jako zdravé mlsání nebo na obloženém talíři s olivami, ančovičkami a jinými středomořskými pochoutkami.

Sušená rajčata v oleji

  • sušená rajčata
  • olivový olej
  • česnek dle chuti
  • chilli paprička (nemusí být)
  • bylinky (bazalka, oregano, tymián…)

Další možností, jak uchovat rajčata, která jsme si usušili dle předchozího návodu, je naložit je do oleje. Rajčata vložíme do zavařovací sklenice, přidáme na větší kusy pokrájený česnek a snítky bylinek, případně i chilli papričku, a zalijeme olivovým olejem. Takto uchovaná rajčata jsou trvanlivá, a pokud seženeme ozdobnější sklenici a trochu si pohrajeme s aranžováním, poslouží i jako skvělý dárek, který ocení každý milovník středomořské kuchyně. Rajčata v oleji přidáváme do těstovin, na pizzu, do salátů, chutná jsou i na opečených bagetkách nebo třeba v sendviči. A až vám dojdou, olej nevylévejte, buď do něj znovu něco naložte, nebo ho použijte jako zálivku na salát nebo do směsi na bruschetty. Olej totiž od rajčat získá skvělou chuť i vůni, které určitě nejsou na škodu.

Sušená rajčatová pasta

  • čerstvá rajčata

Kombinací receptů na sušená rajčata a na protlak vznikne sušená rajčatová pasta, která se uchovává i převáží snadněji než protlak ve skle, poslouží ale úplně stejně. Jak na to? Rajčata rozvaříme, propasírujeme přes síto a vzniklou hmotu vylijeme na plech vyložený pečicím papírem nebo alobalem a v troubě sušíme, dokud nevznikne tvrdý plát. Ten rozkrájíme na menší kousky, v případě potřeby ještě dosušíme a uchováváme v suchu.

Nakládaná rajčata

  • čerstvá rajčata
  • ocet (může být i jablečný)
  • hořčičná semínka

Rajčata je možné, stejně jako ostatní druhy zeleniny, nakládat. Je to velmi snadné a sklenice naložených rajčat vám umožní pochutnat si na domácích červených plodech i mimo sezonu, skoro jako byste je právě utrhli. Stačí pevnější rajčata naskládat do zavařovací sklenice, zalít octem a přidat hořčičná semínka, do jedné větší sklenice asi 3 lžíce. Sklenici uzavřeme a uchováváme ji na suchém, temném a chladném místě, kde vydrží i rok.

Rajčatový džus

Obrázek

  • 4 velká rajčata
  • 2 hrnky vody
  • 1 lžíce medu
  • špetka soli

Rajčatový džus je sice určen k přímé spotřebě, nikoli k dlouhodobějšímu uchování, v horkých letních dnech a s bednou plnou rajčat vám určitě přijde k chuti i užitku. Navíc je plný vitamínů, uděláte tedy něco i pro své zdraví. Rajčata nakrájíme na menší kousky a povaříme s trochou vody. Rozvařená rajčata rozmixujeme a přecedíme, aby v džusu nebyly slupky a jadérka. Rajčata doředíme vodou nebo sodovkou, osladíme medem a dochutíme špetkou soli. Džus podáváme vychlazený, nejlépe s kostkami ledu. Skleničky můžeme dozdobit lístky máty, meduňky nebo kolečkem rajčete.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist