Uchovejte si bylinky na zimu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Uchovejte si bylinky na zimu

Obrázek

Také se pyšníte vlastní bylinkovou zahrádkou? Ať už jste si bylinky vypiplali ze semínek nebo jste si zakoupili sazeničky od pěstitele, určitě jste na své rostlinky náležitě pyšní a vaření si bez nich nedokážete představit, jsou zkrátka vašimi velkými pomocníky při dochucování pokrmů.

S blížícím se podzimem se růst bylinek zpomaluje a v zimě samozřejmě nerostou… Je to jistě velká škoda, tak své bylinky využijte, dokud jsou ještě v plné síle. Když je správně sklidíte a zpracujete, budete si jich moci užívat i přes zimu. Není to vůbec složité a existuje spousta způsobů, jak bylinky uchovat, tak je s námi objevte.

Jak sklízet bylinky

Pro sklízení bylinek platí několik pravidel. Když je budete dodržovat, získáte velké množství čerstvých bylinek výrazné chuti a vůně a vaše rostliny se budou spokojeně rozrůstat, aby příští sklizeň byla ještě úspěšnější. Jak tedy postupovat?

  • Pro sklizeň zvolíme pozdní dopoledne až poledne slunečného dne. Touto dobou jsou totiž bylinky plné chuti a vůně.

  • Sklizeň provádíme pouze na rostlinách, které jsou už dostatečně vzrostlé. Pokud bychom ostříhali malé sazeničky, zpomalili bychom nebo dokonce téměř zastavili jejich růst.

  • Bylinky nikdy nenecháváme vykvést, pokud chceme sklízet listy. Při kvetení totiž rostlina soustředí své síly zejména do květu a pozdějších semen, a listy nemají zdaleka tak výraznou chuť a vůni jako obvykle, Když se na špičce rostliny objeví poupata, odštípneme je. Tvorbě květů lze zamezit pravidelným zastřihováním.

  • Před zastřižením jednotlivými stonky zatřeseme, abychom je zbavili případných nečistot a parazitů.

  • Bylinky stříháme ostrými nůžkami, nejlépe zahradnickými. Použít lze i ostrý nůž, je to ale méně pohodlné i méně bezpečné.

  • Bylinky zkracujeme maximálně na třetinovou výšku, nikdy ne více, aby měla rostlina možnost znovu obrůst.

  • Pro druhy s dřevnatým stonkem (rozmarýn, levandule) platí jiné pravidlo – nikdy nestříhat do dřeva. Zkracujeme je pouze na úrovni dužnatých částí, tedy vrcholů rostliny. Tyto druhy bylinek je třeba zastřihávat častěji.

  • Stonky odstřiháváme malý kousek nad místem, z nějž vyrůstají listy. Po zastřižení právě v tomto místě vyrazí nové stonky.

  • Sklizené bylinky co nejdříve odneseme do kuchyně a zpracujeme, nenecháme je zavadnout.

  • Bylinky důkladně omyjeme a ještě důkladněji osušíme. Pokud máme dostatek času, necháme je oschnout na vzduchu.

  • Po oschnutí bylinky ihned zpracujeme. Pokud to není možné, můžeme je na pár dní uchovat čerstvé tak, že jejich stonky obalíme navlhčenou papírovou kuchyňskou utěrkou a uložíme do lednice.

Možnosti zpracování bylinek

Obrázek

Bylinky můžeme zpracovat mnoha různými způsoby - stačí si vybrat:

Sušení

Sušení je asi nejstarším způsobem, jak uchovat bylinky na dobu, kdy je nebudeme moci sklízet. Sice to chvíli trvá, sušené bylinky ale vydrží dlouhou dobu a uchovají si svou přirozenou chuť i aroma, pokud se skladují správně. Po usušení bylinky rozdrobíme, přesypeme do skleničky a uchováváme v temnu, třeba v kuchyňském šuplíku. Bylinky můžeme sušit různými způsoby, záleží na tom, co vám nejvíc vyhovuje.

Na vzduchu

Nejméně pracný způsob, který ale trvá nejdéle. Abyste mohli úspěšně sušit bylinky na vzduchu, potřebujete teplý a suchý pokoj bez průvanu, kde rostliny nezplesniví. Pokud vás napadne kuchyně, pak vězte, že to rozhodně není správná volba, výpary vznikající při vaření totiž sušícím se bylinkám rozhodně neprospějí.
Omyté a osušené snítky bylinek svážeme dohromady, v každém svazečku by jich mělo být 5 až 10. Pro vázání používáme přírodní provázek, např. motouz. Svazečky bylinek pověsíme „vzhůru nohama“, tedy vrcholem rostliny dolů, do prostoru, aby mohl vzduch okolo nich volně proudit. Pokud se chceme vyhnout tomu, aby na rostlinách ulpíval prach, jemně je obalíme prodyšnou látkou, vhodná je třeba organza. Když jsou bylinky řádně usušené, stáhneme listy z větévek, které vyhodíme, a lístky rozdrobíme, vzniklé koření uchováváme ve skleničkách nebo kořenkách v suchu a temnu.

Bouquet garni

Podobným způsobem si můžeme vyrobit tzv. bouquet garni, tedy „zdobená kytice“, tradiční francouzský svazek bylinek, který se při vaření celý ponoří do polévky nebo k dušenému masu či zelenině a před podáváním se zase vyjme. Chuť a vůně bylinek se uvolní, aniž byste museli do pokrmu sypat koření.
Snítky bylinek svážeme a sušíme stejným způsobem, jen do jednoho svazečku smícháme několik různých druhů. Kombinace záleží čistě na nás, vyplatí se jich udělat několik, abyste při vaření měli z čeho vybírat. Po usušení bylinky nedrtíme, necháme je vcelku a svázané. Uchováváme v suchu a temnu.

V troubě

Pokud nenajdete k sušení vhodné prostory nebo prostě jen nemůžete čekat tak dlouho, můžete si bylinky usušit v troubě. Omyté a osušené bylinky rozprostřeme na plech vyložený pečicím papírem. Druhy s většími listy, např. šalvěj nebo bazalku, otrháme ze stonku a sušíme jednotlivé listy zvlášť. Plech s bylinkami vložíme do trouby a při 50°C sušíme několik hodin. Dvířka trouby necháme pootevřená, aby měla vypařená voda kudy unikat. V průběhu sušení bylinky pravidelně kontrolujeme, aby se nespálily. Měly by si zachovat zelenou barvu, pokud zešediví, zhnědnou nebo dokonce zčernají, podepíše se to na jejich chuti a vůni, takové kusy nedoporučujeme používat. Když jsou bylinky usušené, můžeme je rozdrobit a přesypat do skleniček.

V sušičce na ovoce

Jestli jste vlastníkem sušičky na ovoce, určitě rádi využijete tuto možnost. Zatímco při sušení v troubě spotřebujete dost energie a zvýšíte teplotu v bytě o několik stupňů, sušičku prostě jen připojíte do elektrické sítě, postavíte na stůl a o víc se nemusíte starat. Tedy ne tak docela, i v tomto případě je třeba bylinky občas zkontrolovat, zda se nepálí. Rozhodně je to ale pohodlnější.

Zamrazování

Bylinky můžete i zamrazit, a to opět několika různými způsoby. Výhodou mražených bylinek je jejich pohotové použití - když je potřebujeme, jednoduše je vytáhneme z mrazáku. Navíc po rozmrznutí vypadají téměř jako čerstvé, alespoň co se týče chuti a vůně byste je od nich nerozeznali.

Vcelku

Snítky bylinek omyjeme, osušíme a rozložíme na tác tak, aby se vzájemně co nejméně dotýkaly. Tác dáme do mrazáku a necháme bylinky zmrznout. Pokud nechceme používat tác, můžeme je vyskládat do vrchního šuplíku mrazáku, kde normálně děláme led. Když jsou bylinky zmrzlé, přemístíme je do uzavíratelných igelitových sáčků a vrátíme do mrazáku. Musíme s nimi zacházet opatrně, protože jsou velmi křehké a snadno se lámou.

Nasekané

Méně pracné je omyté a osušené bylinky nadrobno nasekat, naplnit jimi uzavíratelný sáček, trochu zmáčknout, aby unikl přebytečný vzduch, a uzavřít. Sáček dáme do mrazáku, a až budeme potřebovat bylinky, z plátu, který nám v sáčku vznikne, kousek ulomíme nebo odkrojíme. Bylinky za chvilku rozmrznou a navíc ušetříme čas, který bychom strávili jejich sekáním.

V ledu

Nasekané bylinky nebo jejich celé lístky lze zamrazit i ve vodě, lépe řečeno v ledu. Bylinky vložíme do tvořítek na led, zalijeme vodou a dáme zmrazit. Kostky či jiné tvary potom můžeme vhodit do polévky nebo omáčky. Nejvíce se ale hodí do nápojů, kde plní hned dvě funkce, tedy ochucení bylinkami a ochlazení nápoje ledem. Jen připomínáme, že do nejrůznějších limonád, ledových čajů i alkoholických drinků se hodí nejen klasická máta a meduňka, ale třeba i bazalka nebo tymián. Zajímavé jsou také různé příchutě máty, např. citronová, ananasová, mandarinková či čokoládová.

V oleji

Pokud často vaříte různé omáčky a rizota nebo jen kousky masa na pánvičce, pak jistě uvítáte bylinky zamražené v oleji. Postup je stejný jako v předchozím případě, jen bylinky zalijete namísto vodou olivovým olejem, a to co nejkvalitnějším. Je jen na vás, jestli do každé kostky zamrazíte jen jeden druh bylinky nebo vytvoříte různé kombinace více druhů. Jestli ale máte nějaký oblíbený recept třeba na omáčku na těstoviny, kam se přidávají různé bylinky, pak vám tuto možnost rozhodně doporučujeme.

Bylinkové máslo

Bylinkové máslo je velmi oblíbené, je totiž snadné na přípravu, a přitom naprosto lahodné. Mnoho lidí si myslí, že takové máslo dlouho nevydrží, to se ale mýlí. Dá se totiž zmrazit, v mrazáku vydrží několik měsíců, a když ho potřebujete, jednoduše ho přemístíte do lednice, kde změkne na normální konzistenci, a je, jako byste ho právě vyrobili. Můžete jím ochutit maso a ryby nebo vařené brambory a tepelně upravenou zeleninu, skvěle chutná i na topince nebo na obyčejném krajíci chleba. Zkuste ho namazat dětem do sendviče místo obyčejného másla a uvidíte, že si pochutnají.

A jak tedy bylinkové máslo připravit? Máslo necháme změknout při pokojové teplotě, vyšleháme ho se solí, utřeným česnekem a nasekanými bylinkami dle vlastního výběru. I zde platí, že je výhodné vytvořit několik různých kombinací. Ze směsi vytvarujeme váleček, který zabalíme do potravinové folie a vložíme do mrazáku, případně do lednice, pokud ho budeme konzumovat v dohledné době.

Nakládání

Posledním způsobem, jak uchovat bylinky, je nakládání do nejrůznějších surovin, od octa přes med až k soli. V případě nakládání se nekonzumují bylinky jako takové, cílem je dostat jejich chuť a aroma do toho, v čem jsou naloženy.

Obrázek

Do octa

Ochucené bylinkové octy jsou poměrně oblíbenou zálivkou na saláty, jejich chuť je k nezaplacení. Základem je kvalitní ocet, nejlépe jablečný nebo bílý vinný. Do láhve vložíme několik omytých a osušených snítek bylinek a zalijeme octem tak, aby byly zcela ponořené, jinak by začaly hnít či plesnivět. Láhev necháme stát na světlém a suchém místě 2 až 4 týdny, potom je ocet připraven k použití. Doporučujeme bylinky vyjmout, pokud se rozhodnete je v láhvi ponechat, je třeba dbát na to, aby byly stále úplně ponořené.

Do oleje

V podstatě stejný je postup při nakládání do oleje. Řádně omyté a oschlé snítky bylinek vložíme do láhve, pro lepší chuť můžeme přidat i stroužek česneku nebo chilli papričku či beraní roh, a zalijeme kvalitním olejem lisovaným za studena, nejlépe olivovým, řepkovým či hroznovým. Opět platí, že bylinky musí být zcela ponořeny. Láhev umístíme na 4 až 6 týdnů na teplé místo. Bylinkový olej používáme jako zálivku na salát i při běžném vaření místo obyčejného oleje.

Do medu

Bylinkový med, to je skvělá věc. Najde využití při pečení, všem vašim bábovkám, řezům, sušenkám a jiným dobrotám dodá šmrnc. Můžete jím i sladit čaj, získá nezvyklou chuť. Děti ho jistě ocení i na chlebu s máslem a vy zase v období chřipek a rým, protože pokud zvolíte správné bylinky, pak si vyrobíte i účinnou medicínu na kašel a nachlazení. Do takového medu můžeme pro větší účinek přidat i česnek a zázvor, tedy suroviny, které posílí vaši imunitu a pomohou vám v boji s bacily.
Pro výrobu bylinkového medu vložíme několik snítek bylinek do zavařovací sklenice a zalijeme medem. Používáme kvalitní med nejlépe přímo od včelaře. Sklenici zavíčkujeme a umístíme na teplé místo, kde ho necháme stát asi 6 týdnů.

Do cukru

Bylinkami můžeme ochutit i cukr, k tomu je nejvhodnější máta, meduňka, tymián, šalvěj, levandule a rozmarýn. Bylinkovým cukrem sladíme čaj nebo ho používáme při pečení místo obyčejného cukru. Můžeme jím dochutit i jogurty, ovesné kaše nebo mléčné shaky a smoothies.
Bylinky omyjeme, osušíme a nasekáme, smícháme je s krystalovým cukrem a nasypeme do sklenice s klipem. Necháme stát asi 4 týdny na suchém místě.

Do soli

Stejně jako do cukru lze bylinky naložit i do soli. Bylinkovou solí ochucujeme jakékoliv pokrmy, od ryb a masa přes pečené brambory až k omáčkám. Omyté a osušené bylinky stačí nadrobno nasekat a promíchat se solí. Používáme nejlépe mořskou nebo himalájskou sůl, která je ceněna i pro svou světle růžovou barvu. Do soli zamícháme i 3 až 5 stroužků utřeného česneku, její chuť bude ještě lepší. Bylinkovou sůl uchováváme ve sklenici s klipem a používáme nejdříve za 3 týdny, až se chuť a vůně rozleží.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist