Velký test cukrářských potahovacích a modelovacích hmot
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Velký test cukrářských potahovacích a modelovacích hmot

Obrázek

Cukrářských hmot na potahování dortů, rolád, cupcakes a podobných druhů moučníků a modelování jedlých dekorací je na trhu velké množství. Chcete vědět, jaké jsou plusy a mínusy u těch nejvíce používaných? V orientaci vám pomůže náš velký test.

Oslovili jsme profesionály i amatéry, kteří se pečením a cukrařinou zabývají a s cukrářskými hmotami mají zkušenosti. Z jejich poznatků jsme sestavili přehled, podle kterého je možné si velmi jednoduše udělat představu, jaké vlastnosti jednotlivé hmoty mají, které jsou vhodnější pro potahování a které pro modelování.

Někteří námi oslovení „hodnotitelé“ měli zkušenosti jen s některými hmotami a tak jsme jim dali k dispozici i ty, které dosud nevyzkoušeli. V mnoha případech byli jejich vlastnostmi velmi příjemně překvapeni.

Potahovací cukrářské hmoty

Obrázek

Podle hodnocení jsou nejvíce oblíbené a používané hmoty na potahování Kelmy, další v pořadí pak hmoty Smartlex Velvet a Silikomart  a také marcipán Kelmy. Poměrně často se používají i hmoty Stadter, Callebaut, Formix a Chokoflex a také domácí marcipán. Jeho příprava ale samozřejmě chvíli trvá a tak se většina těch, kteří ho vyzkoušeli, dá nakonec přednost hmotám kupovaným. Hmoty Montana, Odense nebo K2 se používají poměrně málo.

Modelovací hmoty

Obrázek

Různé dekorace, figurky, květiny a jiné tvary námi oslovení profesionálové i amatéři nejčastěji vytváří z hmot Smartflex Flower, poměrně často používají modelovací hmoty

i marcipán Kelmy a hmoty Master Martini.  Bílé dekorace, kterými se zdobí například svatební dorty, se nejvíce modelují z hmot White Icing Callebaut. Hmoty Formix nebo Roll Decor icing příliš oblíbené nejsou. 

Chuť

Marcipán Kelmy a hmoty Smartflex a Callebaut jsou podle hodnocení dotázaných nejvíce chutné, poměrně kladně byly hodnoceny i hmoty FormixOdense. Jako nejméně chutné byly označeny hmoty,Smartflex  Montana a Roll Decor icing

Potahovací a modelovací cukrářské hmoty podle výsledků testu

Potahovacích hmot, ale také modelovacích hmot  a samozřejmě i marcipánu je poměrně velké množství a tak zde uvádíme popis těch, které se v našem testu umístily na předních místech. Popisy jsou shrnutím odpovědí námi oslovených profesionálů i amatérů, kteří hodnotili konzistenci, chuť, aroma i příchutě, barvu a samozřejmě také jak se jim s jednotlivými hmotami pracovalo i konečný vzhled.

Obrázek

Kelmy

Kelmy je španělská společnost s dlouholetými zkušenostmi, které jsou samozřejmě znát i u jejích produktů. Cukrářské hmoty Kelmy jsou oblíbené u profesionálů i amatérů, mají vynikající vlastnosti pro potahování i modelování. Vzhledem k perfektní konzistenci se po rozválení na potahování netrhají, nepraskají ani netřepí, dobře se z nich modelují figurky, květiny i další jedlé dekorace. Velkou výhodou je výběr z 25 barevných odstínů a také balení po 100 a 250 gramech a 1 kilogramu za velmi přijatelné ceny. Pro některé z hodnotících cukrářů má Kelmy pouze jedinou malou  nevýhodu v tom, že hmoty mají jen jednu příchuť, která je ale příjemně mírně vanilková.   

Silikomart

Silikomart je známá italská značka cukrářských hmot pro potahování i modelování. Hmota má velmi dobrou konzistenci, po rozpracování se při rozvalování ani modelování téměř nelepí. Ideální je pro potahování malých dortů a rolád, při rozvalování na velké pláty občas praská a třepí se na koncích. Dobře se z ní modelují větší figurky a dekorace, menší po vyschnutí v některých případech praskají. Hmota se prodává v různých barvách v balení 100 a 300 gramů, bílá pak ještě v balení 600 gramů. Je bez příchutě, ale není problém ji ochutit. Cukrářské hmoty Silikomart jsou vzhledem k výběru barev, neutrální chuti a rychlejšímu zasychání velmi vhodné pro amatérské cukráře a také pro ty, kteří s cukrařinou začínají.

V nabídce značky Silikomart jsou i chokohmoty v různých barvách a balení 300 gramů. Některé jsou ale tužší, a to se projevuje na jejich zpracovávání.

Formix

Formix patří mezi cukrářské hmoty, které jsou vhodné pouze pro potahování dortů, rolád a podobných moučníků. Pro někoho může být nevýhodou, že se prodává pouze v bílé barvě, potravinářskou barvou se ale může velmi dobře tónovat do požadovaných odstínů. Hmota je poměrně měkká už v balení, po rozpracování a případném obarvení pak ještě měkčí – tato konzistence ovšem většině cukrářů vzhledem k snadnější práci vyhovuje. Mírnou nevýhodou je balení po 1 kilogramu, vhodně uskladněná nespotřebovaná hmota ale vydrží poměrně dlouho. Prodává se s příchutí a vůní mandle, čokoláda, citron a pomeranč, které jsou velmi příjemné.  

Smartflex Velvet

Smartflex Velvet je universální cukrářská hmota, která se může použít k potahování i výrobě jedlých dekorací. Hmota v balení je poměrně tvrdá a rozpracování je trochu náročné, ale mírný nedostatek pak vyváží ostatní vlastnosti. Hmota je totiž po rozpracování extra pružná, hladká, dobře se rozvaluje i tvaruje, nepraská, netrhá se, netřepí ani nelepí a perfektně drží tvar.

K dostání je v příchutích mandle, čokoláda, vanilka, pomeranč, citron, jahoda a třešeň.

Nejvíce se prodává balení o váze 1,4 kilogramu, v prodeji jsou ale i 4 a 7 kilogramová balení, vhodná především pro profesionální použití.

Sněhová bílá hmota Smartflex Velvet se v případě potřeby snadno obarví potravinářskými barvami, je ale možné použít i připravenou hmotu v barvě Red velvet, Green velvet, Black, Pink a Yellow v 0,7 kilogramovém balení s vanilkovou příchutí. Pokud se přidává barvící gel, může být hmota při jeho určitém množství mírně lepivá, ale přidáním malého množství škrobové moučky – Solamylu – hmota opět získá správnou konzistenci.

Smartflex Flower

Smartflex Flower má podobné vlastnostmi jako cukrářská hmota Smartflex Velvet, ale protože lépe a rychleji zasychá, je vhodná především na modelování jedlých dekorací, především květin na drátcích a složitějších ozdob, vytvářených patchworkovými raznicemi a vykrajovátky. Hmota je sněhově bílá, velmi pružná a nelepivá.  V případě, že se Smartflex Flover použije na potahování, je nutné moučník zkonzumovat dřív, než hmota zaschne, protože ta je pak mnohem tvrdší, než ostatní potahovací hmoty.

Smartflex Flower se prodává v balení o váze 0,7 kilogramu s mandlovou, vanilkovou, jahodovou, pomerančovou, citrónovou a třešňovou příchutí. 

Master Martini

Master Martini je italská značka, která je díky svým velmi kvalitním výrobkům velmi oblíbená. Cukrářské hmoty Master Martini jsou vhodné k potahování i modelování. Mají  dobrou konzistenci, po rozpracování se téměř nelepí a jsou velmi pružné. Prodávají se v balení o váze 1 kilogramu a na výběr je řada deseti základních barev. Vzhledem k tomu, že bílá barva je skutečně sněhově bílá a s hmotou je možné potahovat i větší plochy, je tato hmota často používaná na svatební dorty. Hmoty Master Martini jsou bez příchutě, ale velmi snadno se mohou ochutit různými aromaty a esencemi.

Stadter

Stadter patří mezi  velmi kvalitní potahovací a modelovací cukrářské hmota, které mají původ  v Německu. Společnost Stadter při výrobě téměř vůbec nepoužívá různé chemické přísady a náhražky, složení hmot je skutečně maximálně z přírodních surovin a bez lepku.

Hmoty se velmi snadno připravují pro potahování i modelování, jsou pružné a perfektně hladké. K dostání je základní řada barev v balení po 250 gramech, v bílé barvě se prodává i balení o váze 1 kilogram. Hmoty Stadter jsou skutečně velmi kvalitní a tak tomu odpovídá i poněkud vyšší cena.    

White Icing Callebaut

White Icing Callebaut je kvalitní potahovací a modelovací hmota, používaná i profesionálními cukráři. Hmota má jemnou příchuť vanilky a citronu. K dostání je v bílé barvě a balení o váze 1 a 7 kilogramů. Potravinářskými barvami a gely se může podle potřeby obarvit, na sytější odstíny se ale probarvuje poměrně špatně.  

Velmi dobře se rozpracovává a protože se nelepí, je potahování s ní poměrně snadné a v chladu se potah velmi rychle zpevní. Je vhodná na modelování středně velkých nebo větších jedlých dekorací, menší a slabé dekorace, jako jsou například krajky nebo lístečky, praskají, protože hmota je po vyschnutí velmi křehká. 

Callebaut vyrábí i vynikající čokolády.

Odense

Odense je dánská značka cukrářských hmot, které jsou vhodné pro potahování i modelování. Po rozpracování jsou poměrně měkké, ale pokud se podsypou škrobovou moučkou nebo podsypovým cukrem, pracuje se s nimi poměrně dobře. Vzhledem k měkčí konzistenci zasychání delší dobu.

Prodávají se v balení o váze 250 gramů, dispozici je 10 základních barev. Sněhově bílá hmota Snow white se prodává i v jedno kilogramovém balení s příjemnou mandlovou příchutí, ostatní hmoty v menším balení mají příchuť mírně vanilkovou.       

Nejlepší… 

Obrázek

Cukrářských potahovacích a modelovacích hmot je k dispozici poměrně mnoho. Mají různou konzistenci, prodávají se v mnoha barvách, příchutích i vůních a samozřejmě i v balení o různé váze. Některé hmoty jsou vhodné především k potahování, jiné k modelování jedlých dekorací, další jsou universální.

Požadavky profesionálních i amatérských cukrářů jsou samozřejmě různé a doporučit jednu konkrétní hmotu všem v podstatě nejde. Na základě hodnocení z našeho velkého testu je ale možné konstatovat, že nejvíce zaujaly hmoty Kelmy, Silikomart, Master Martini, Smartflex Velvet i Flower. V pomyslném žebříčku se na dalších místech umístily hmoty, Formix, Callebaut, Chokoflex poměrně málo známé hmoty Stadter a Odense. Našim hodnotitelům nejméně vyhovovaly hmoty Montana, K2 a Roll Decor icing, ale nelze samozřejmě vyloučit, že někoho jiného mohou zaujmout.

Každý - jak cukrář profesionál tak i amatér - by si měl vyzkoušet různé druhy hmot a nebát se novinek na trhu. Samozřejmě je dobré si nechat poradit, ale jen praxe samotná nakonec rozhodne, která hmota právě vám nejlépe vyhovuje.

Veškeré potahovací hmoty a cukrářské potřeby nakoupíte v kvalitních kamenných obchodech a eshopech se zaměřením na cukrářský sortiment.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist