Vaříme z polotovarů
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Vaříme z polotovarů

Obrázek

Polotovary jsou jednoduchým způsobem, jak vyřešit obvyklý problém, co bude k večeři, případně k obědu. Jídla, připravená z polotovarů, jsou jednoduchá, rychlá a také většinou poměrně levná. Málokdo se ale zamyslí nad tím, jestli takovouto pohodlností neškodí svému zdraví. Polotovary totiž často obsahují konzervanty, ochucovadla a další chemické látky, které v doma připraveném jídle nepoužíváme.

Je pochopitelné, že jednou za čas po polotovarech sáhneme, musíme si ale umět vybrat. Někoho možná překvapí, že mezi polotovary se počítají i sušené těstoviny, zeleninové konzervy nebo mražené ovoce. Mezi polotovary patří i mražená a předsmažená jídla, jako třeba kuřecí nugety nebo rybí prsty, a také  samozřejmě omáčky a těstoviny v plastovém obalu, které doma jen ohřejeme. Sami vidíte, že je opravdu potřeba rozlišovat, které polotovary škodí zdraví a které se naopak nemusíte bát použít. Pokud se vám to zdá složité, řiďte se následujícími radami.

Prostudujte složení

Před tím, než nějaký polotovar vložíte do nákupního košíku, přečtěte si etiketu. Zaměřte se na složení produktu, měl by obsahovat co nejméně konzervačních látek, umělých dochucovadel, zvýrazňovačů chuti a barviv. Pokud si nejste jisti, jestli je složení v pořádku, zkuste si říci, co všechno byste do pokrmu dali, kdybyste ho připravovali doma. Když polotovar neobsahuje o moc více přísad, máte skoro vyhráno. Říkám skoro, protože ještě musíte zkontrolovat nutriční hodnoty, někdy se totiž můžete setkat s výrobky, které vám dodají místo bílkovin jen laciné tuky.

Obrázek

Čím jednodušší, tím lepší

Když musíte sáhnout po polotovaru, vybírejte spíše jednotlivé části než celý pokrm. Na rychlou večeři tedy nakupte raději chlazená kuřecí prsa a mražený hrášek, z nichž snadno připravíte chutný pokrm, než mraženou pizzu. Do takových připravených pokrmů se totiž používají ty nejméně kvalitní suroviny.

Vybírejte jen polotovary, které opravdu šetří čas

Když pomineme hotové pokrmy připravené k ohřátí v mikrovlnce, i polotovarům je třeba věnovat nějaký ten čas. Vždy je tedy dobré zeptat se, jestli se koupě polotovaru opravdu vyplatí. Například taková jíška – než připravíme k použití tu předpřipravenou, šikovná hospodyňka už má hotovou domácí. A mražené kuřecí řízečky sice stačí jen hodit na pánev, pokud ale koupíte chlazená prsa a obalíte je, ztratíte sice zhruba patnáct minut, zato budete vědět, že řízky jsou z kvalitního masa a že ve strouhance není žádný škrob. Často se používají i připravené sypké směsi na moučníky, kam stačí přidat mléko a vejce. Jak dlouho ale trvá smíchat mouku, cukr, kakao a prášek do pečiva? Moc dlouho ne, navíc vás to vyjde mnohem levněji.

Obrázek

Polotovary mějte po ruce

Když se naučíte vybírat polotovary lepší kvality bez zbytečných chemických látek, není důvod je nepoužívat. Vždycky se hodí mít doma nějaké polotovary pro případ, že nebudete mít čas vařit nebo zajít do obchodu pro čerstvé suroviny. Pro tyto účely doporučujeme koupit sušené těstoviny, mraženou nebo sterilovanou zeleninu, kvalitní omáčky na špagety ve skleničce, polévky v pytlíku bez glutamanu sodného, konzervovaného tuňáka nebo jiné ryby. V mrazáku můžete mít i ovocné knedlíky, rybí prsty nebo pizzu, po nich ale sáhněte jen v případě největší nouze.

Vyrobte si vlastní polotovary

Nejlépe uděláte, když si polotovary připravíte sami doma, získáte tak rychle dostupné jídlo, o jehož složení víte všechno. Je to snadné a časově nenáročné, hravě to zvládnete při běžném vaření. Pokrmu připravte víc a to, co se nesní, dejte zamrazit. Ještě lepší možností je zamrazit tepelně neupravené pokrmy, např. neuvařené ovocné knedlíky nebo maso smíchané s kořením, zeleninou a vším, co k němu patří – pak stačí jen vytáhnout pytlík z mrazáku, jeho obsah upéct či uvařit a skoro bez práce získáte pokrm, u kterého by nikdo nepoznal, že jste ho před chvílí vytáhli z mrazáku. Další možností je zavařování, a tak si můžete připravit třeba rajčatovou omáčku na těstoviny nebo čalamádu. Pomoci si můžete i při pečení vytvořením různých směsí – z vybraného receptu na moučník vyberte sypké suroviny, které odvažte do uzavíratelného igelitového sáčku. Na něj lihovým fixem napište název buchty a tekuté přísady, které je třeba přidat.

 

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist