Wok pánev
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Wok pánev

Obrázek

Pánev wok má mnoho příznivců po celém světě včetně Česka. Stejně tak jsou ale lidé, kteří mají z úpravy pokrmů tímto způsobem strach, a když dostanou chuť na čínu, raději zajdou do asijského bistra. Pokud mezi ně patříte i vy, možná po přečtení tohoto článku získáte odvahu wok vyzkoušet.

Ačkoliv se jí říká pánev, je wok zároveň i hrncem. Je totiž hluboká, široká a oblá, vejde se tak do ní i celé kuře. Doma je v Asii, ale od té doby, co zažila čínská kuchyně obrovský boom, se rozšířila i do zbytku světa. A i když by se přímo nabízelo připravovat ve woku typicky asijská jídla, můžete v něm vyzkoušet i evropskou kuchyni. Připravovat se v něm dají dokonce i moučníky.

V pánvi wok můžete smažit, dusit nebo vařit v páře. Nejčastěji se v ní připravuje maso, a to kuřecí, vepřové i hovězí, a zelenina všech druhů, ale také ryby a mořské plody, tofu nebo rýže. A ať už se pokrm skládá z čehokoliv, získá specifickou chuť woku.

Obrázek

Jak používat wok

Příprava jídel ve woku je rychlá, jednoduchá, zdravá a nápaditá. Za pouhých pár minut získáte skvělý oběd, večeři nebo moučník. Všechno jde tak rychle, že si při vaření nestihnete ani uvařit kávu nebo podepsat dětem žákovské knížky. Pokud ale připravujete více porcí než dvě, nedělejte je najednou, aby wok nebyl přeplněný, nedosáhli byste totiž cílené chuti.

Všechny suroviny, které budete používat, si připravte ještě před samotným vařením. Možná jste zvyklí, že než v hrnci zpěníte cibuli, nakrájíte si ostatní zeleninu nebo maso, tady to ale nestihnete. Maso i zeleninu krájejte na malé kousky, nejlépe nudličky – to proto, aby se za krátkou dobu stihly propéct. Připravte si i omáčky a koření podle receptu, nejčastěji se vytváří zálivka smícháním rýžového octa, sójové nebo rybí omáčky a koření. Když máte všechno hotové, můžete začít doopravdy vařit. Pánev wok postavte na ploténku, vhodnější je otevřený oheň než elektrický vařič, i ten se ale dá použít. Rozpalte pánev nasucho a teprve tehdy, až se z ní začne kouřit, přilijte přibližně dvě lžíce oleje. Čínští kuchaři mají v oblibě podzemnicový olej, použít ale můžete jakýkoliv jiný, snad kromě olivového. Nevhodné jsou také veškeré živočišné tuky ,jako je například máslo a sádlo, a také ztužené rostlinné tuky. Při nalévání oleje buďte opatrní, nejspíše začne okamžitě prskat. Poté se již řiďte instrukcemi jednotlivých receptů. Pracujte, jak nejrychleji je to možné – zelenina by měla zůstat trochu křupavá a maso by mělo opustit pánev, jakmile se propeče naskrz. Díky rychlé úpravě bude pokrm zdravý a zároveň šťavnatý, nevysušený.

Pánev wok nikdy nedávejte do myčky nádobí! Umývejte ji teplou vodou za použití malého množství neagresivního saponátu. Vyhněte se používání ostrých drátěnek, mohly by poškrábat povrch pánve.

Recept na vyzkoušení

Ze všech skvělých pokrmů, které s wokem dokážete, jsme pro vás vybrali kuřecí soté. Tento recept je skvělým způsobem, jak s wokem začít – je snadný, rychlý a moc chutný. Ke kuřecímu soté se jako příloha nejvíce hodí rýže – absolutně nejlepší je jasmínová. Podávat ho můžete ale i s těstovinami nebo třeba s americkými bramborami.

Obrázek

Kuřecí soté ve woku

  • 2 kuřecí prsíčka
  • 2 deci kuřecího vývaru
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového vína
  • 2 lžíce oleje
  • 1 lžíce kukuřičné moučky
  • špetka soli

Kuřecí prsa očistíme a nakrájíme na nudličky. V misce smícháme vývar, sójovou omáčku, rýžové víno a špetku soli. Ve woku rozpálíme olej a kuřecí prsa v něm necháme zatáhnout, poté přilijeme směs z vývaru a přivedeme k varu. Kukuřičnou moučku rozmícháme v troše vody, přidáme do woku a po zhoustnutí podáváme.

Lenka Ambrožová

 


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist