Lehké letní dorty
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Lehké letní dorty

Obrázek
Léto je obdobím grilování, koupání v bazénu i rybníce, vychlazených drinků a krásných chvil ve společnosti rodiny a přátel. K létu ale také neodmyslitelně patří ovoce – jahody, maliny, borůvky, meruňky, broskve, rybíz… Co si takhle upéct ovocný dort? Je mi jasné, že si asi klepete na čelo, proč byste se v takovém horku dřeli s dortem a ještě si vytápěli domácnost troubou. Dort ale můžete mít i bez toho, abyste se sami upekli.

Kromě klasických dortů, na které jsme zvyklí a které obsahují máslový krém nebo třeba pařížskou šlehačku, existují i dorty o mnoho lehčí (a to jak náročností, tak konzistencí), a to jak pečené, tak i takové, při jejichž výrobě troubu potřebovat nebudete. To se v létě hodí, ne? Pokud vám při slovním spojení „nepečený dort“ hned připadne na mysl cheesecake, máte pravdu, také si ho v dnešním článku připravíme. Není ale jedinou možností, jak za pár chvil vykouzlit sladké ovocné potěšení.

 

Dort s mascarpone a ostružinami

Pokud máte chvilku času a teploměr ve vaší kuchyni ukazuje přijatelnou teplotu, vyzkoušejte tenhle pečený dort. Korpus je obyčejné piškotové těsto, které každá hospodyňka moc dobře zná a jehož příprava při troše cviku zabere jen pár minut. Krém je z mascarpone, ochucený citrónem, aby poskytl ještě větší osvěžení. A pochopitelně nesmí chybět ovoce – my jsme zvolili ostružiny, můžete je ale vyměnit za maliny, broskve nebo cokoliv máte rádi.

  • 300 g polohrubé mouky

  • 200 g krupicového cukru

  • 450 g mascarpone

  • 350 g ostružin

  • 5 vajec

  • 1 vanilkový cukr

  • šťáva a kůra z poloviny citronu

Oddělíme žloutky od bílků, z bílků ušleháme tuhý sníh, žloutky ručním šlehačem vyšleháme s cukrem do pěny. Ke žloutkům po částech přisypáváme mouku a vždy, když je těsto příliš hutné, přidáme lžíci horké vody (na zašlehání celého množství mouky je to cca 10 lžic vody). Vypneme šlehač a vařečkou jemně vmícháme do těsta připravený sníh, a to opět po částech. Těsto vlijeme do vymazané a hrubou moukou vysypané formy a pečeme při 180°C dozlatova. Zda je korpus upečený, poznáte tak, že do něj zapíchnete špejli – pokud je po vytažení čistá a nezůstaly na ní kousky těsta, je korpus upečený a můžete ho vyndat z trouby. Korpus necháme vychladnout na pokojovou teplotu.

Mascarpone vyšleháme s jedním balíčkem vanilkového cukru (v případě potřeby ještě dosladíme) a citronovou šťávou a kůrou. Vychladlý korpus jednou či dvakrát prokrojíme, pomažeme krémem z mascarpone a poklademe na něj omyté ostružiny (na každou vrstvu, tedy dovnitř dortu i nahoru). Hotový dort dáme před podáváním alespoň na dvě hodiny do lednice.

  Obrázek

Nepečený cheesecake s malinami

O cheesecaku už jste určitě slyšeli. Jedná se o americkou dobrotu, dort, který místo korpusu obsahuje rozmixované sušenky spojené máslem, neztrácíte tedy čas s pečením těsta. Pokud máte alespoň základní znalost angličtiny, přeložíte si název tohoto dezertu jako „sýrový dort“. Může to znít divně, nesmíte si ale představovat dort pokladený plátkovým eidamem nebo posypaný strouhaným parmezánem. Je třeba si uvědomit, že i žervé a mascarpone jsou druhy sýrů, a přesně ty se do cheesecaku přidávají.
Existují dva typy cheesecaku – pečené a nepečené. My z důvodu úspory času a zachování příjemné teploty v kuchyni zvolíme cheesecake nepečený. Ale pokud by vás to zajímalo, při přípravě těch pečených se postupuje podobně, jen se do krému přidají také žloutky a dort se zapeče v troubě, je potom lehce do žluta, na rozdíl od svého nepečeného kolegy, který si zachovává barvu slonové kosti (pokud do něj ovšem nezamícháte další ingredience, což klidně můžete). My jsme pro vás vybrali základní recept na cheesecake bez dalších surovin, jen přelitý malinovou omáčkou a ozdobený čerstvými malinami. Druh ovoce pochopitelně můžete přizpůsobit svým chutím a možnostem.

  • 400 g malin

  • 250 g krémového sýra (žervé, lučina)

  • 220 g libovolných sušenek bez polevy či náplně

  • 200 g smetany ke šlehání

  • 100 g másla

  • 150 g moučkového cukru

  • ½ hrnku cukru krystal

  • 1 lžička vanilkového extraktu

  • 1 lžička bramborového škrobu

Sušenky rozmixujeme, přilijeme k nim rozpuštěné máslo a promícháme. Směs v případě potřeby přisladíme a vytvoříme z ní ve formě na dort vyložené pečicím papírem korpus – sušenkové drobky s máslem umačkáváme na dně a stěnách formy do vrstvy silné alespoň 1 cm, k dokonalejšímu „slisování“ korpusu nám pomůže sklenička s rovným dnem, které přitlačíme na vrstvu sušenek.
Ze smetany vyšleháme šlehačku a smícháme ji s krémovým sýrem, moučkovým cukrem a vanilkovým extraktem. Vzniklý krém navrstvíme na korpus ze sušenek a dáme do lednice ztuhnout.
Nyní si připravíme polevu z malin: maliny omyjeme a většinu z nich odšťavníme (hrst nebo dvě si ponecháme na dozdobení). Malinovou šťávu dáme do kastrůlku společně s cukrem krystal a zahříváme, dokud se cukr nerozpustí. Poté sejmeme z ohně, přimícháme škrob, necháme směs mírně zchladnout a nalijeme ji na povrch cheesecaku. Ozdobíme zbylými malinami a dáme znovu alespoň na dvě hodiny vychladit, poté můžeme podávat.


Čokoládový dort s jahodami

Tento nepečený dortík je určen pro opravdové milovníky čokolády, je totiž opravdu hodně čokoládový. A s čokoládou si nejlépe rozumí jahody, dáme je tam tedy taky. Spodní část dortu je tvořena rozdrcenými sušenkami smíchanými s máslem jako v předešlém receptu, přesto se ale nejedná o cheesecake – místo krému z žervé je zde totiž ganache, což je vynikající krém z čokolády a smetany. Dort můžete dozdobit podle sebe, a pokud vás nic nenapadá, navrhujeme třeba mandle, pistácie, drcené pražené kakaové boby nebo nastrouhanou limetkovou kůru, dobře poslouží i snítky máty.

  • 300 g jahod

  • 300 g sušenek Oreo

  • 100 g másla

  • 200 ml smetany ke šlehání

  • 300 g čokolády (směs hořké a mléčné v poměru, který vám vyhovuje)

Sušenky rozmixujeme a smícháme s rozpuštěným máslem, z této směsi vytvoříme korpus do menší dortové formy (kulatá s průměrem 20 cm) a dáme do lednice chladit. Hořkou i mléčnou čokoládu nalámeme na kousky do velké misky (nejlépe skleněné či nerezové), smetanu dáme do kastrůlku a zahříváme, těsně před bodem varu ji sejmeme z plamene a ihned přilijeme k čokoládě. Necháme asi dvě minuty stát, potom metličkou promícháme, aby se smetana s čokoládou spojily v jednolitou směs, kterou nalijeme do formy se sušenkovým korpusem. Jahody omyjeme, zbavíme stopek a vertikálně rozkrojíme na poloviny, které pokládáme do ganache řeznou stranou dolů. Posypeme zvoleným zdobením nebo necháme neposypané a dáme do ledničky alespoň na tři hodiny, poté můžeme podávat.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist