Zásady správného houbaře a kuchaře
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Zásady správného houbaře a kuchaře

Obrázek

Houbaření je v naší zemi rozšířeným koníčkem, člověk se při něm odreaguje, nadýchá se čerstvého vzduchu a může zahlédnout rozmanité lesní tvory. Jako bonus si domů z lesa přinášíme vynikající houby, které poté můžeme využít k přípravě celé řady chutných pokrmů. Při sběru hub i jejich kuchyňské úpravě je ale třeba dodržovat určitá pravidla, jinak vám hrozí bolesti břicha a v horším případě i ohrožení života. A mnohdy vystavujete riziku nejen sebe, ale i své blízké, proto je opravdu důležité seznámit se se zásadami správného houbaře a kuchaře a hlavně se jimi řídit.

Ať už vyrážíte na brzkou ranní procházku v lese o samotě nebo se rozhodnete strávit tam odpoledne s celou rodinou, pamatujte na to, že jste v lese hlavně pro radost. Vaším hlavním cílem by nikdy nemělo být přinést co nejvíc hub, protože v takovém případě se může stát, že vezmete zavděk i starými, rozmočenými nebo červivými houbami a že přihodíte do košíku i takové kousky, u kterých si nejste stoprocentně jisti, o jaký druh se jedná. Radši přineste domů košík naplněný jen z poloviny, zato obsahující jen pěkné mladé a zaručeně jedlé houby.

  Obrázek

Jaké jsou tedy zásady houbaření a kuchyňské úpravy hub?

  1. Sbírejte pouze houby, které bezpečně poznáte. Nikdy se při určování druhu neřiďte pouze jedním znakem, neboť vzhled hub může být do jisté míry proměnlivý.

  2. Houby neodkrajujte houbařským nožem u země, nýbrž je vydloubněte. U báze houby totiž bývají důležité znaky, které vám pomohou rozeznat druh houby.

  3. Pokud si stále nejste jistí, o jaký druh houby se jedná, buď houbu nechte v lese, anebo ji odneste do mykologické poradny. Skladujte ji ale odděleně od ostatních hub, kdyby byla jedovatá, mohla by svými výtrusy, které jsou také jedovaté, znehodnotit houby jedlé.

  4. Houby sbírejte do proutěného košíku nebo plátěné tašky, nikdy je nedávejte do igelitové tašky a igelitových sáčků. V obalu bez přístupu vzduchu se totiž velmi rychle zapaří, dojde k rozkladu bílkovin a takovými houbami se můžete i otrávit, v lepším případě vám „jen“ bude špatně.

  5. Sbírejte jen mladé a zdravé houby, kusy červivé, okousané od plžů a hlodavců, nasáklé vodou nebo dokonce plesnivé pro své vlastní dobro ponechte tam, kde jsou. Nesbírejte ale ani příliš malé a nevyvinuté houby, jednak je zbavujete příležitosti vyrůst do krásy, a hlavně u nich ještě nejsou patrné rozlišovací znaky, mohli byste si tedy snadno splést třeba mladý, ještě bílý hříbek se závojenkou olovovou nebo malou muchomůrkou červenou, která často roste na stejných místech jako právě hřiby.

  6. V lese nekřičte, nerozdělávejte ohně a neodhazujte odpadky. V žádném případě také nekopejte do nejedlých a jedovatých hub – pro vás jsou sice bezcenné, ale tvoří součást lesního ekosystému a pro některé živočichy jsou potravou.

  7. Do lesa choďte vhodně oblečeni a obuti – na sebe si vezměte spíše delší kalhoty nebo tepláky, jako svršek zvolte obyčejné tričko a přes něj mikinu nebo košili. Dlouhé oblečení vás zahřeje, v lese totiž může být chladněji než před vaším domem, a do jisté míry vás ochrání před komáry, ovády, muchničkami, klíšťaty a jinou havětí. Na nohy si vezměte nejlépe holinky, ty vám přijdou vhod zejména v podmáčených částech lesa a také na prosluněné mýtině, kde můžete potkat zmije. Nehleďte na to, že takové oblečení není moderní a in, raději vsaďte na funkčnost a bezpečnost.

  8. Houby očistěte pokud možno hned na místě sběru. Má to hned dvě výhody – odřezky z hub se v přírodě snadno rozloží nebo poslouží jako potrava pro drobné živočichy a vám se doma nebude hromadit odpad.

  9. Houby zpracujte co nejdříve, nejlépe do druhého dne. Pokud je hodláte zamrazit, udělejte to hned, jakmile je přinesete z lesa.

  10. Pokud s vámi na houby chodí děti nebo začínající houbaři, doma vždy překontrolujte, jestli jsou všechny jimi nasbírané houby opravdu jedlé.

  11. Dopřejte houbám dostatečnou tepelnou úpravu, nikdy je nekonzumujte syrové nebo nedovařené. I jedlé houby v sobě totiž za syrova obsahují látky, které jsou pro lidský organismus škodlivé.

  12. Jídla z hub zkonzumujte co nejdříve a pokud možno je po vychladnutí již znovu neohřívejte, mohl by vás pak po nich bolet žaludek.

  13. Vyhněte se konzumaci hub na noc, jsou dosti těžké a jejich trávení zatěžuje organismus víc než zpracování jiných potravin. Pozor si na to musí dát především osoby trpící žaludečními obtížemi.

  14. K jídlům z hub nikdy nepijte alkohol. Ve spojení s ním mohou i jedlé houby způsobit lehkou otravu nebo přinejmenším bolesti břicha.

  15. Pokud se po houbovém jídle necítíte dobře, okamžitě vyhledejte lékaře. I zkušenému houbaři se může stát, že se splete a sebere nejedlou či jedovatou houbu nebo ji špatně upraví. Když se to stane, nestyďte se za to a hlavně své bolesti nepodceňujte, čím dříve vyhledáte odbornou pomoc, tím větší šance, že vyváznete bez jakýchkoli následků.

Lenka Ambrožová
 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist