Co s bylinkami na konci léta?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Co s bylinkami na konci léta?

Obrázek

Léto je pomalu u konce, zanedlouho přijde na řadu podzim a veškerá letní potěšení pro vás zůstanou jen vzpomínkou. Pokud byste si rádi trochu léta schovali na zimu, pak vězte, že to není vůbec nic složitého. Kromě zavařování ovoce a zeleniny se nabízí ještě jedna, velmi voňavá možnost. Uchovejte si bylinky.

Většina kuchyňských bylinek jsou letničky, což v praxi znamená, že na konci podzimu zajdou, ať se o ně staráte sebelépe, a na jaře budete muset zakoupit nebo vypěstovat nové. Nemusíte z toho být smutní, tak to prostě chodí. A ještě než vás bylinky nadobro opustí, čeká vás slušná sklizeň. Jak ji provést co nejlépe a jak poté bylinky využít, to se dočtete v tomto článku.

Čas na sklizeň

Je možné, že vám jednoleté bylinky vydrží ještě měsíc či dva, přesto ale proveďte sklizeň již teď a případně ji později ještě zopakujte. Pravidelné stříhání totiž bylinkám prospívá a podporuje jejich růst.

Nejlepší čas na sklizeň bylinek je dopoledne slunečného dne, to se v listech nalézá nejvíce aromatických látek. Bylinky stříháme do třetiny jejich výšky, druhy s dřevnatícími stonky pouze v oblasti dužnatého stonku. Bylinky, jejichž listy vyrůstají ze stonku vždy v páru naproti sobě, stříháme těsně nad místem, kde vyrůstá dvojice listů. Ke stříhání používáme čisté zahradnické nůžky, případně zaštipujeme nehty, pokud jsme si před tím důkladně umyli a nejlépe i vydezinfikovali ruce – nechceme přece na rostlinu přenést jakékoliv organismy, které by ještě urychlily jejich zánik.

Po sklizni

Nasbírané bylinky je třeba zpracovat, dokud jsou čerstvé. Ze všeho nejdříve je projdeme a vyhodíme všechny nahnilé, plesnivé, suché nebo hmyzem napadené kusy. Poté bylinky omyjeme (tento krok můžeme vynechat, pokud rostliny nejsou zaprášené a nebyl na ně použit žádný chemický postřik). Po osušení bylinek (na vzduchu nebo v odstředivce na salát) je možné jejich zpracování. Existuje spousta způsobů, jak bylinky uchovat, stačí si vybrat ten, který vám bude nejvíce vyhovovat a bude odpovídat zamýšlenému využití bylinek.

Ostříhané rostliny si ještě ponechejte, starejte se o ně jako obvykle, jen se snažte, aby nebyly vystaveny nepříznivým podmínkám – pokud začne mrznout, umístěte je do interiéru.

Obrázek

Sušení

Sušení je tradiční způsob zpracování a skladování bylinek. Nejen že umožňuje zachovat bylinky na období mimo jejich sezónu, ale také mnohým z nich prospívá – vůně a chuť majoránky, oregana, saturejky, tymiánu a levandule se sušením zesílí, naopak petrželka, bazalka nebo pažitka jsou výraznější čerstvé. To ale neznamená, že je nemůžete sušit, je to rozhodně lepší než nic.

Sušit bylinky můžete na vzduchu (nejlépe svázané do svazečku a zavěšené ve volném prostoru v neprašném prostředí), lepší je ale zvolit rychlejší metodu – sušení v sušičce ovoce nebo v troubě zahřáté na 50°C. Bylinky nesušte na přímém slunci, je pravděpodobné, že by je spálilo. Listy jsou usušené teprve tehdy, když chrastí a při ohnutí se zlomí. Uchovávejte je vcelku v uzavíratelných sklenicích na temném místě, rozdrobte je až tehdy, když je budete přidávat do nějakého pokrmu, tím se zachová víc chuti a vůně. Sušené bylinky při správném skladování vydrží jeden rok, poté ztrácí svou kvalitu.

Sušené bylinky můžete kromě klasického použití využít také k namíchání domácích směsí koření nebo čajů, například provensálských bylinek a meduňkového čaje.

Provensálské bylinky – Herbes de Provence

  • 2 díly tymiánu

  • 2 díly saturejky

  • 2 díly majoránky

  • 2 díly oregana

  • 1 díl šalvěje

  • 1 díl květů levandule

  • 1 díl fenyklových semínek

Sušené bylinky rozdrobíme, fenyklová semínka rozdrtíme v hmoždíři. Vše smícháme a uchováváme v temnu. Koření používáme k dochucení dušených jídel, pečených mas či brambor, grilované zeleniny, těstovin nebo tomatu na pizzu. 

Meduňkový čaj

  • 4 díly meduňky

  • 1 díl tymiánu

  • 1 díl jahodové máty

Sušené bylinky rozdrobíme a smícháme, uchováváme ve skleničce nebo papírovém sáčku. Na výrobu 250 ml čaje zalijeme jednu lžičku směsi vroucí vodou a necháme 15 minut vyluhovat. Pokud chceme, sladíme medem.

Zamražení

Bylinky se sají také zamrazit, čímž se zachová jejich chuť a vůně, po rozmražení budou možná jen trochu jinak barevné. Bylinky se dají mrazit jen tak, v uzavíratelném boxu nebo v igelitovém sáčku, je ale třeba myslet na to, že zmražené listy se velmi snadno lámou. Výhodnější je napěchovat bylinky do forem na led a zalít vodou (pro pozdější použití do drinků) nebo zastudena lisovaným olejem (do omáček na těstoviny či do polévek). Další výhodnou možností je vytvoření bylinkové pasty a její následné zamražení.

Bylinková pasta s česnekem

  • 1 hrnek pokrájených bylinek dle vlastního výběru (může být jeden druh i směs)

  • 1 lžíce panenského olivového oleje

  • 1 stroužek česneku

Česnek oloupeme a prolisujeme, společně s bylinkami a olivovým olejem dáme do mixéru a zpracujeme na hladkou pastu. Tu můžeme několik dní uchovávat v lednici nebo ji rovnou zamrazíme, nejlépe v tvořítkách na led. Bylinkovou pastu používáme k dochucení omáček, polévek, pečených a dušených pokrmů, pomazánek a dalších pokrmů.

Nakládání

Čerstvé bylinky je možné také naložit do oleje, octa, vína nebo alkoholu (nejlépe vodky). Bylinky určené pro naložení ponecháme vcelku, omyjeme je a necháme dokonale oschnout na vzduchu. Poté je vložíme do skleněné lahve, nejlépe z tmavého skla, zalijeme vybranou tekutinou, zavíčkujeme a necháme stát na suchém a temném místě, každý den obsah sklenice protřepeme.

Bylinkové oleje a octy využíváme k dochucení omáček, polévek a dušených či pečených pokrmů, jako zálivku na salát, olejem můžeme zakápnout těstoviny. Alkohol, v němž byly naložené bylinky (nejčastěji máta), používáme jako bylinkový extrakt – několik kapek přidáváme do těst, můžeme je v malém množství použít i do alkoholických drinků, musíme však brát v potaz, že chuť a vůně bylinek je opravdu výrazná. Bylinkové víno využíváme při vaření všude, kde si recept žádá přidání vína. Můžeme ho pít i samotné pro léčivé účinky bylinek, ale nejvýše jednu sklenku denně a nejlépe po domluvě s lékařem.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist