Stará dobrá Remoska se vrací
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Stará dobrá Remoska se vrací

Obrázek

Mladí už ji asi nepoznali, všichni, kteří zažili totalitu, ale Remosku velmi dobře znají. Byla běžnou součástí domácností a postarala se o uvaření oběda i upečení moučníku. Tato přenosná trouba poháněná elektřinou se pyšnila řadou nesporných výhod, postupně je ale nahradily klasické i mikrovlnné trouby. V současnosti je však Remoska opět k dostání, a to v modernizované a vylepšené verzi.

Český vynález malé elektrické trouby slavil úspěch nejen v Československu, ale také v zahraničí. Díky unikátní konstrukci je pečení a vaření v Remosce rychlé a ekonomicky výhodné, oproti klasické troubě se totiž nevytápí kromě pokrmu i velký okolní prostor. Z topné spirály ve víku je teplo rovnoměrně rozváděno po celé ploše hrnce, který je opatřen teflonovou vrstvou, nic se tedy nepřipaluje a vše je stejně propečeno.

Stručná historie

Remosku vytvořil v padesátých letech český elektrotechnik Oldřich Homuta, který se lehce inspiroval švédským hrncem na vaření. Společně se svými spolupracovníky prodávali nejdříve svůj hrnec pod názvem HUT (podle počátečních písmen jejich příjmení), po znárodnění a následném spojení jejich podniku s firmou Remos vznikl název nový. Kruhový pečicí hrnec se vyráběl ve dvou velikostech a se skleněným středem. Nový výrobek se stal velmi oblíbeným, roku 1991 ale musela být jeho výroba zastavena kvůli velkému snížení prodeje způsobenému touhou Čechoslováků po „západních“ produktech – mikrovlnných troubách a fritovacích hrncích.

Nicméně o tři roky později ochrannou známku na Remosku zakoupili pánové Blažek a Uličník, kteří začali s její výrobou ve Frenštátě pod Radhoštěm. V roce 1999 získali licenci na použití teflonové vrstvy a zanedlouho začali tradiční český výrobek prodávat ve Velké Británii. Tam si získal obrovskou popularitu, a to především díky lady Mileně Grenfell-Bainesové, která se do Británie dostala jako jedno z posledních dětí zachráněné sirem Nicholasem Wintonem. Lady Remoska, jak se této dámě přezdívá, nabídla společnosti vyrábějící Remosku její propagaci a představila tento jedinečný kuchyňský spotřebič britskému časopisu Good Housekeeping. Britové si Remosku zamilovali a naučili se v ní vařit a péct mimo jiné díky kuchařkám od lady Grenfell-Bainesové. Dnes je více než polovina produkce frenštátské výrobny určena na export, a to do celého světa. Druhá, o něco menší, ale přesto početná část Remosek svědčí o tom, že i Češi si k ní znovu našli cestu a opět rádi využívají její jedinečné vlastnosti.

Vylepšená verze

Dnešní moderní Remoska pracuje na stejném principu jako její předchůdkyně z dob totality, přesto se ale v několika bodech liší. Nejvýraznějším rozdílem je chybějící skleněné okénko ve víku, které bylo odstraněno z praktického důvodu – pod sklem byl pokrm méně propečený než ve zbytku nádoby. Naproti tomu celokovové víko umožňuje rovnoměrné propečení. Ventily ve víku navíc odvádí vznikající páru, aby se připravovaný pokrm nevysušoval a neztrácel na chuti a vůni. Další výhodou nové Remosky je již zmíněná nepřilnavá teflonová vrstva, díky níž se vám v pečicím hrnci nic nepřipálí. Remoska se prodává s praktickým stojánkem vyrobeným z plastu odolného vysokým teplotám, nemusíte se tedy obávat použití Remosky na kuchyňské lince, pracovním stole nebo třeba na zemi. Kromě klasické barvy nerezu jsou k dostání ještě čtyři barevné varianty – Sparkling Black/Red, Champagne Gold, Lavender Blue a Hot Chilli.

Obrázek

K čemu je Remoska dobrá

Remoska se většinou používá k pečení nejrůznějších moučníků, například perníku, bublaniny nebo třeba makovníku. Tím ale využití tohoto skvělého spotřebiče zdaleka nekončí! Remoska dokáže připravit celou řadu hlavních chodů, umí péct maso i zeleninu, dusit, zapékat, dokonce i smažit, a to i bez tuku díky teflonové vrstvě. Málokdo ví, že Remoska je vhodná i k ohřívání hotových pokrmů a rozmrazování zmražených potravin. Když vlastníte Remosku, nemusíte už kupovat elektrickou a mikrovlnnou troubu, pánev, domácí pekárnu, toustovač, topinkovač, rýžovar ani fritovací a parní hrnec – multifunkční Remoska jejich práci snadno a efektivně zastane. Navíc ušetří spoustu energie – výrobce uvádí poloviční i menší spotřebu elektřiny na upečení kuřete v porovnání s elektrickou troubou a náklady na desetiminutové předehřívání elektrické trouby se podle něj rovnají nákladům na hodinový provoz Remosky.

Jak Remoska funguje

Remoska se skládá z nerezového víka, které obsahuje topnou spirálu, a misky, která je opatřena nepřilnavou teflonovou vrstvou. Mísa je vybavena dvěma uchy a víko rukojetí, skrz níž je veden kabel na přívod elektřiny. Vyhříváno je tedy nejdříve víko, z něj se teplo rozvádí do zbytku povrchu hrnce. Teplota uvnitř Remosky se pohybuje mezi 160 a 180°C. Díky originálnímu řešení vytápění je zpracování pokrmů v Remosce nejen rychlé a úsporné, ale také zdravé a chutné.

Pečenka

Kromě Remosky se na český trh v roce 2014 vrátila i Pečenka od firmy ETA. Jedná se o konkurenční výrobek, který toho má s Remoskou hodně společného, liší se však svým tvarem (na rozdíl od kruhové Remosky je Pečenka čtvercová) a přetrvávajícím skleněným okénkem. Je na každém, který produkt mu více vyhovuje, v kuchyni jsou velice užitečné oba. 

Recepty pro Remosku

V Remosce (i Pečence) můžete připravit takřka jakékoliv jídlo, a to v množství odpovídajícím velikosti pečicího hrnce – velká Remoska vystačí na oběd pro čtyřčlennou rodinu, menší typ je určen pro dva. Pokud máte strach, že byste neodhadli množství surovin, a to především u pečení, můžete se řídit recepty připravenými speciálně pro Remosku. Ty naleznete buď v knihách (například již zmíněné kuchařky Lady Remosky), nebo na internetu, a to na oficiálním webu Remosky a také na našich stránkách. A dva recepty obsahuje i tento článek.

Makovec

  • 130 g polohrubé mouky

  • 125 g krupicového cukru

  • 125 g mletého máku

  • 20 g másla

  • 250 ml mléka

  • 1 žloutek

  • 1 lžíce rumu

  • ½ lžičky citronové kůry

  • ½ lžičky skořice

  • ½ sáčku prášku do pečiva

  • hrubá mouka na vysypání

  • moučkový cukr na pocukrování

Polohrubou mouku smícháme s krupicovým cukrem, mletým mákem, práškem do pečiva, citronovou kůrou a skořicí. Žloutek rozmícháme v mléce a přiléváme do moučné směsi. Přilijeme rum a důkladně promícháme, mělo by vzniknout středně husté těsto. Remosku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou, vlijeme do ní těsto a pečeme 30 až 40 minut. Makovec po zchladnutí posypeme moučkovým cukrem.

Lečo

  • 500 g paprik

  • 500 g rajčat

  • 2 cibule

  • 4 vejce

  • 2 lžíce oleje

  • sůl, pepř

Cibule oloupeme, nadrobno nakrájíme a v Remosce orestujeme na oleji. Přidáme pokrájené papriky a oloupaná rajčata (pro oloupání syrová rajčata nakrojíme do kříže a spaříme horkou vodou, poté půjde slupka snadno dolů). Ochutíme solí a pepřem, dusíme asi půl hodiny. Pokud máme rádi pálivé, můžeme přidat čerstvé nebo sušené chilli papričky. Do podušené zeleniny vmícháme vejce, uzavřeme a dusíme ještě zhruba 5 minut. Pokud se nám zdá lečo příliš hutné, přilijeme pár lžic vody, prohřejeme a podáváme s chlebem nebo vařenými bramborami.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist