10 rad, jak v kuchyni ušetřit
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

10 rad, jak v kuchyni ušetřit

Obrázek

Každá hospodyňka se snaží při vaření ušetřit? Což je jistě chvályhodné. Záleží však na tom, jakým způsobem šetří. Nákup levnějších méně kvalitních potravin není zrovna nejvhodnější, na zdraví se totiž šetřit nevyplatí. Náš článek vám ukáže, že existují i mnohem efektivnější a chutnější způsoby, jak při vaření ušetřit peníze.

Pokud s penězi na nákup jídla nevycházíte a často musíte sáhnout do rodinných úspor, abyste se nasytili, možná za potraviny utrácíte víc, než byste měli a mohli. Sestavili jsme pro vás deset zásad, kterých se vyplatí držet, opravdu vám totiž mohou ušetřit peníze. A nejlepší na těchto radách je, že nejsou vůbec složité a ani kvůli nim nebudete hladovět či jíst levné náhražky.

  Obrázek

  1. Nakupujte zboží ve slevě a ve velkých baleních. Doma balíčky hned rozbalte, odeberte množství potraviny, které dokážete spotřebovat do několika dní, a zbytek rozdělte do sáčků či krabiček a dejte zamrazit. To se týká masa a masných výrobků, sýrů, másla, některých druhů ovoce a zeleniny i dalších surovin. Pokud se jedná o trvanlivé potraviny, jako jsou těstoviny, luštěniny apod., dobře je zabalte a uložte do spíže.

  2. Namísto sterilované zeleniny (např. kukuřice) kupujte mraženou a místo luštěnin v konzervě luštěniny suché. Pokud jich uvaříte větší množství, můžete zbytek zamrazit a mít tak hotovou surovinu hned po ruce, jen o dost levněji.

  3. Kupujte jen tolik potravin, kolik dokážete včas spotřebovat, případně zamrazit, usušit či zavařit. Není totiž horší způsob, jak přijít o peníze, než nakoupit hromadu jídla a pak ho zkažené vyhodit.

  4. Ovoce a zeleninu nakupujte v supermarketech v pozdních hodinách, chvíli před zavřením totiž mnoho supermarketů ovoce a zeleninu zlevňuje, a to třeba i na polovinu.

  5. Poohlédněte se po farmářských trzích nebo soukromých zemědělcích v blízkosti vašeho bydliště. Ovoce, zeleninu, maso a mléčné výrobky u nich můžete koupit levněji a v mnohem vyšší kvalitě než v supermarketu.

  6. Snažte se vyrobit si co nejvíc potravin sami. Vyplatí se to např. u džusů a smoothies, jogurtů, rostlinných mlék, míchaných salátů a pomazánek, dezertů a samozřejmě hotových pokrmů, které se v obchodech prodávají v mističkách k ohřátí.

  7. Ušetřit lze i nákupem levných potravin s prošlou minimální dobou trvanlivosti, u takových výrobků ale vždy před konzumací zkontrolujte, zda již nejsou zkažené.

  8. Kupujte potraviny privátních značek supermarketů. Jejich kvalita bývá srovnatelná se „značkovými“ produkty, avšak jsou k dostání za příjemnější cenu.

  9. Vařte sezónně. Ovoce a zelenina jsou během své sezóny nejen chutnější a zdravější, ale také výrazně levnější. Sezónní ovoce a zeleninu také můžete levně nakoupit a zavařit, naložit či zmrazit na zimu. V zimním období se zase vyplatí nakupovat tropické ovoce.

  10. Možná vás napadne, že by se dalo ušetřit i při nákupu kuchyňského vybavení – hrnců, pánví, elektrospotřebičů. V takovýchto případech však nedoporučujeme zakoupit nejlevnější výrobek na trhu, nýbrž zainvestovat do kvalitnějšího produktu. Budete za něj sice muset zaplatit více, rozhodně se to ale vyplatí. Jednak se vám s takovým výrobkem bude lépe pracovat a bude mít třeba i více funkcí, a hlavně nebudete muset zanedlouho kupovat nový, pokud tento dlouho nevydrží.¨

Lenka Ambrožová
 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist