Fialový zázrak: Jak na domácí levandulovou lékárnu?
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Fialový zázrak: Jak na domácí levandulovou lékárnu?

Obrázek

Levandule je nejen bylina krásná na pohled, ale také léčí bolístky na těle i na duši. Existuje mnoho způsobů, jak ji zpracovat. My jsme pro vás sepsali několik jednoduchých tipů, jak si z levandulových kvítků připravit přírodní domácí kosmetiku i léčiva. Využijte hojivé síly levandule!

Levandule existuje asi 40 druhů a každý z nich obsahuje různé množství a kvalitu přírodních olejů. Pěstuje se téměř po celém světě od Tasmánie, přes Francii, Chorvatsko až po části severního Japonska. Obliba levandule rok od roku vzkvétá také u nás, takže levandulové farmy už nejsou výjimkou. Přečtěte si, jak levanduli co nejefektivněji využít a jak ji pěstovat!

Historická exkurze

Levanduli používali Řekové i Římané ve veřejných lázních kvůli příjemné vůni. Její název je odvozen z latinského slova lavare – mýt se. Lékaři a léčitelé z Egypta, Řecka, Říma i Arábie levanduli k léčení používali již od 7. století. Nejúčinnější byla při léčbě křečí, obrně, chronických onemocněních, bolení hlavy a dalších. Její nevtíravé a přirozené vůně se využívalo při osvěžení prádla, ale také jako prevence proti molům nebo blechám. Ve Velké Británii se během morové epidemie levandulový olej používal jako prevence a svazky kvítků prodávané na tržištích měly zmírnit zápach z mrtvých těl.

 

Obrázek

 

Fialovou krásou proti nemocem

Olej nebo odvar z levandule, stejně jako její sušené kvítky můžete používat při léčně nejrůznějších neduhů, které trápí vaše tělo.

  • Levandulovým esenciálním olejem si můžete potírat štípnutí od hmyzu a drobné popáleniny.
  • Několik kapek levandulového oleje vám pomůže od sužující boleti způsobené oparem a zahojí popraskané rty.
  • Při žaludečních nevolnostech si kápněte jednu kapku levandulového oleje pod jazyk a jednu za každé ucho. Další kapku rozetřete kolem pupíku.
  • Smíchejte několik kapek levandulového oleje s několika kapkami rostlinného, kokosového nebo olivového oleje a potřete si touto směsí místa, která trápí kožní ekzém.
  • Nasušená levandule vám pomůže k lepšímu spánku. Kvítky dejte do textilních pytlíků a vložte do polštáře, na kterém spíte.
  • Lupů se zbavíte za pomocí levandulového čaje. Připravte si silný levandulový čaj, kvítky nebo sáček s levandulí nechte v horké vodě louhovat nejméně 20 minut, následně čaj zchlaďte a vmasírujte do vlasů, zejména do pokožky hlavy. Vlasy pak omyjte vodou.
  • Vůně levandule uvolňuje nervové napětí a stres. Podobné účinky má také vůně čokolády.Zkuste si doma vyrobit přírodní antidepresivum. Ve vodní lázni rozpusťte rozlámanou tabulku jemné mléčné čokolády Carla s celými 31 % kakaové sušiny a přidejte kvítky čerstvé, nebo sušené levandule. Směs nalijte do formiček a nechte ztuhnout. Pak už si jen vychutnejte neobyčejně lahodnou chuť spojení kvalitní čokolády s bylinkou.
  • Čaj z levandule vám pomůže při střevních problémech. Začněte nejprve slabším odvarem, postupně jeho intenzitu zvyšujte, až pro svoje tělo najdete nejvhodnější sílu čaje.

Jak si vyrobit zázračný levandulový olej


Obrázek

Levandulový olej můžete vyrobit „po studenu“ nebo „za tepla“. Metoda za tepla je rychlejší. Budete na ni potřebovat:

  • ¼ kg čerstvé levandule,
  • 3 sklenice oleje (olivový, slunečnicový, jojobový, mandlový).

Připravte si hrnec s dvojitým dnem, vložte do něj levanduli a zalijte olejem. Směs opatrně přiveďte k varu. Poté udržujte na teplotě 100 °C a vařte klidně 3 hodiny. Po uplynutí této doby nechte olej vychladnout, směs přeceďte, řádně levanduli vymačkejte, znovu přeceďte a nalijte do tmavé lahvičky. Trvanlivost takto připraveného levandulového oleje je asi tři čtvrtě roku.

Vypěstujte si levanduli sami

Fialové květince nejlépe svědčí slunečné a otevřené prostory. Není nutné ji hojně zásobovat vodou. Libuje si spíše v suché půdě. Zalévejte ji, až předešlá zálivka vyschne. Levanduli je obtížné klíčit ze semen, proto je lepší koupit již vzrostlejší rostlinu. Pokud ji budete pěstovat na zahradě, doroste do objemných rozměrů a je potřebné ji zjara i na podzim zastřihnout. Levandule pěstovaná na zahradě přežije i mrazy. Pokud zahrádku nemáte, můžete levanduli pěstovat ve větším květináči. Kořínky se však nezapustí tak hluboko do zeminy, jako na zahradě, a proto je dobré rostlinu na zimu přemístit domů nebo do sklepa.

Jak levanduli usušit

Levanduli byste měli sbírat těsně před tím, než se její kvítky plně rozvinou. Díky tomu bude mít déle trvající vůni. Pokud levanduli posbíráte až po úplném vykvetení, také neuděláte chybu. Bude mít o to hezčí květy na pohled. Květy i se stonky by se měly sušit v suchém, chladném a tmavém místě. Pro sušení levandule existují 2 způsoby:

  1. Levanduli uložte do krabice rovnoměrně, jeden stonek vedle druhého.
  2. Jednotlivé stonky spojte k sobě, ovažte přírodním provázkem a zavěste do suchého prostředí květy dolů.

Usušené svazky levandule vám příjemně provoní byt. A pokud chcete dosáhnout intenzivnější vůně, dejte několik lžic sušené levandule do hrnce s vodou, přidejte plátky citrusových plodů a vařte na sporáku 2 hodiny. Osvěžující, a přitom uklidňující vůně doslova zaplaví váš domov.

 

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist