Jak si usnadnit pečení vánočního cukroví
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jak si usnadnit pečení vánočního cukroví

Obrázek

Už máte napečeno na Vánoce? Pokud ještě ne, rozhodně nemusíte propadat panice a strachovat se, jestli všechno stihnete. Upéct vánoční cukroví nemusí být časově náročné ani nijak složité, pokud dodržujete několik základních zásad a především pokud se na pečení předem připravíte. My vám samozřejmě poradíme, co dělat a nedělat, aby pro vás přípravy na Vánoce nebyly stresem a trápením, ale potěšením a příjemně strávenými chvílemi. K těm příjemně stráveným chvilkám jistě patří rodina, takže pokud máte okolo sebe někoho, kdo je ochotný vám s pečením pomoci, neváhejte. Nejen že vám to půjde rychleji, ale hlavně si to víc užijete.

Při pečení pamatujte na to, že nemusíte mít nutně víc druhů cukroví než vaše sousedka nebo kolegyně z práce. Nemusíte se stydět, pokud napečete jen několik málo druhů, řiďte se hlavně tím, co máte vy a vaši blízcí rádi. Nepečte zbytečně to, co vám příliš nechutná, jen abyste si mohli udělat další čárku. Tak plýtváte svým časem, energií i surovinami, a tedy penězi. Touto radou se řiďte především, a pokud si chcete pečení cukroví ještě více usnadnit, zde jsou další tipy.

Obrázek

Přípravná fáze

Každému pečení cukroví musí předcházet přípravná fáze, v níž si vše pečlivě naplánujete a pak nakoupíte.

  1. Sedněte si ke kalendáři a naplánujte si, kdy budete cukroví péct. Nejlepší je vyhradit si celý víkend, pokud ale nemáte volných více dní za sebou, pokuste se najít několik různých dnů, kdy byste na pečení měli čas. Čím více jich najdete, tím lépe, i když je třeba nakonec nevyužijete všechny. Na tyto dny si už nic jiného neplánujte.

  2. Nyní si vezměte papír nebo zápisník a zapište si, které druhy vánočního cukroví letos hodláte péct. Je dobré k tomuto plánování přizvat rodinné příslušníky, každý navrhne jeden nebo dva druhy cukroví, které mu nejvíce chutnají, a ty upečte. Jak již bylo řečeno, nepečte jich zbytečně mnoho, zvažte i to, jestli jste schopní takové množství sníst. Pokud si předem určíte maximální počet druhů cukroví, a nakonec jich vymyslíte víc, držte se svého limitu a jednoduše nepečte všechny.

  3. Když máte rozmyšlené druhy cukroví, napište si ke každému z nich, jaké suroviny jsou na něj potřeba. Nelovte ingredience z paměti, raději běžte najít své oblíbené recepty, abyste na nic nezapomněli. Potom už je můžete nechat někde při ruce, ušetříte si čas a stres při pečení.

  4. Prozkoumejte ledničku a spíž a zjistěte, které z potřebných surovin již máte doma, a na seznamu si je odškrtněte. Může se stát, že hluboko v útrobách spižírny naleznete dávno prošlé oříšky nebo strouhaný kokos. Ty raději vyhoďte a kupte nové, nejen že tím neohrozíte své zdraví, ale také se neochudíte na chuti.

  5. Pokud mate v dosahu svého bydliště více supermarketů nebo samoobsluh, které vám vyhovují, podívejte se do jejich letáků, jestli nemají některé z potřebných surovin v akci. Zvažte, jestli je sleva tak výrazná, aby se vyplatilo navštívit více obchodů a v každém z nich koupit část toho, co k pečení potřebujete.

  6. Vyrazte nakupovat. Nakupte všechno, co máte na seznamu, ať do obchodu nemusíte znovu. Na druhou stranu ale nekupujte nic navíc a rozhodně se nenechejte zlákat k pečení dalšího druhu cukroví, který jste na seznamu původně neměli.

  7. Když už budete v supermarketu, poohlídněte se po papírových krabicích, které by byly vhodné ke skladování cukroví. Pokud si je domů přivezete hned, nebudete muset pobíhat po bytě a hledat, kam uložit všechno to cukroví, které se vám hromadí na kuchyňské lince, na jídelním stole i jinde.

  8. Až dorazíte domů, vybalte nákup a suroviny uložte do spíže. Pokud se tam nevejdou, můžete je nechat v tašce nebo v krabici do dne pečení.

  9. Vymyslete, kam uložíte krabice s upečeným cukrovím. Pokojová teplota cukroví, především druhům s krémy, příliš neprospívá, proto je vhodné skladovat ho v lednici, ve sklepě nebo na balkoně. Pokud na žádném z těchto míst není dostatek volného prostoru, udělejte ho.

Obrázek

Samotné pečení

Na pečení cukroví musíte mít dostatek času. Pokud víte, že máte pouze dvě hodiny a potom musíte jet vyzvednout děti ze školy, raději si pouze připravte vše potřebné a do pečení se pusťte až po příjezdu, až budete s jistotou vědět, že už nikam nemusíte.

  1. Před samotným pečením si rozvrhněte, v jakém pořadí budete jednotlivé druhy cukroví péct. Nemusíte samozřejmě stihnout všechny za jedno odpoledne, ale je dobré mít jistý harmonogram. Za sebe řaďte nejlépe takové druhy, které mají několik stejných ingrediencí.

  2. Práce vám půjde lépe od ruky, když si k ní pustíte hudbu. Ideálně vánoční koledy, ale může to být cokoli, co se vám líbí.

  3. Připravte si suroviny pro první cukroví na seznamu. Navažte si potřebné množství a zbytek z linky skliďte, ať nepřekáží.

  4. Pokud vám s pečením chtějí pomoct děti, rozhodně neodmítejte. Svěřte jim vykrajování tvarů z těsta, to si většinou užívají nejvíce. Pokud zrovna připravujete cukroví, jehož těsto je třeba obarvit potravinářským barvivem, i to může být vhodnou aktivitou pro děti. Válení těsta a práci s troubou a horkými plechy ale dělejte vždy jen vy, případně partner či partnerka.

  5. Snažte se pracovat co nejrychleji, abyste vždy měli v troubě alespoň jeden plech s cukrovím (pokud nemáte horkovzdušnou troubu, tak právě jeden).

  6. Horké plechy vytažené z trouby je nejlepší odnést na balkon, kde v zimě rychle zchladnou. Během celé manipulace s nimi dávejte pozor, abyste nepopálili děti nebo domácí mazlíčky a samozřejmě také sami sebe.

  7. Upečené cukroví nechte vychladnout na kovové mřížce. Poté je naskládejte do připravených krabic, zakryjte alobalem a přeneste na předem určené místo.

  8. Nezapomeňte v průběhu pečení jíst. Využijte rozehřátou troubu a k plechům s cukrovím do ní přidejte mraženou pizzu, kuřecí nugety s hranolky či jiné rychlé jídlo. Nebude vás to stát téměř žádný čas ani námahu.

  9. Nikde není psáno, že ochutnávat cukroví v průběhu jeho výroby je zakázáno. Možná že je pravě tohle na pečení to nejlepší. Jen dávejte pozor, abyste se nepopálili, to samé platí pro ostatní členy rodiny – ochutnat mohou, ale až po tom, co cukroví vychladne.

Srdečně doufáme, že vám naše rady usnadní a zpříjemní vánoční pečení, že vaše přípravy na Vánoce nebudou probíhat ve stresu a že si tyto krásné svátky užijete se svými blízkými.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist