Umění carvingu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Umění carvingu

Obrázek

Když v únoru píšeme o carvingu, málokoho asi napadne, že nemáme na mysli lyžařskou disciplínu. Carving znamená v překladu z angličtiny řezba nebo vyřezávání, a kromě řezání zatáček na svahu se tak říká také speciální umělecké úpravě ovoce a zeleniny. Do plodů se pomocí speciálních nástrojů vyřezávají květy, ornamenty i postavy, vše záleží na umělci. Vyřezané ovoce a zelenina se následně používají k doplnění slavnostních tabulí, jimž dodají neotřelý vzhled a zajistí velkou dávku obdivu.

Český národ vždy vynikal v řezbářství, stačí se zajít podívat do kostela nebo galerie na dřevěné vyřezávané sochy a oltáře. Vyřezávání ovoce a zeleniny u nás ale příliš dlouhou tradici nemá, ani ve zbytku Evropy ne. Možná že vás při pohledu na bohaté ornamenty a exotické květiny vyřezané do cukrových melounů napadne, kde se carving vzal. Údajně vznikl v 7. století v Číně, odkud se rozšířil do dalších asijských států, největší popularitu si získal v Thajsku. Tam se bez slavnostní tabule s krásně vyřezávaných ovocem a zeleninou neobejde žádná svatba, pohřeb, oslava narozenin ani náboženská slavnost. V Thajsku se umění carvingu učí děti na základních školách a existuje dokonce i univerzita pro gastro řezbáře. Umělecké řezbářství ovoce a zeleniny je učebním oborem už od 14. století, kdy král Phra Ruang nařídil vyučovat mu dvorní dámy.

Obrázek

Co je ke carvingu potřeba

Ačkoliv díla, která můžete snadno najít na internetu, ohromují svou propracovaností a náročností, neznamená to, že si i vy nemůžete vyřezat hezkou ozdobu stolu. Nemůžete počítat s tím, že se vám hned napoprvé podaří vytvořit umělecké dílo světového formátu, jednoduché květy však zvládne úplně každý. K vyřezávání se nejčastěji používají melouny, dýně, jablka a ředkve, využít lze ale také červenou řepu, jahody, kedluben, fenykl i cibuli. Profesionální řezbáři vytvářejí svá díla pomocí speciálních nožíků, dlát a ořezávátek vyrobených z nerezavějící oceli. Tyto nástroje se prodávají v praktických kufřících, kvůli jejich ceně je však nedoporučujeme kupovat hned, v začátcích si vystačíte jen se dvěma nožíky na zeleninu, jedním s rovnou čepelí a druhým se zahnutou. Další vybavení si můžete přikoupit později, když zjistíte, že se carvingu chcete věnovat více.

Obrázek

Jak carving probíhá

Zkušeným řezbářům trvá výroba květů z ovoce a zeleniny jen pár minut, složitější motivy několik desítek minut. Ke carvingu je třeba používat pouze čerstvé a pevné ovoce a zeleninu, které před řezbou necháme několik minut stát při pokojové teplotě, aby nebyly tolik křehké. V průběhu vyřezávání je vhodné zvlhčovat povrch plodů pomocí rozprašovače na květiny. Nožíky a další nástroje pro carving se drží jako tužka, aby bylo možné vyřezat i nejjemnější detaily. Hotovou vyřezanou dekoraci můžeme uchovávat v lednici 3 až 5 dní, a to nejlépe v misce s vodou nebo v potravinové folii. Jablka chráníme proti zhnědnutí tak, že je pokapeme citronovou šťávu.

Obrázek

Pokud vás carving zaujal, můžete se podívat na instruktážní videa na internetu, zakoupit si knihy nebo se přihlásit na kurz.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist