Ochutnejte květiny
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Ochutnejte květiny

Obrázek

Konečně po dlouhé zimě začíná jaro a za okny a na zahrádkách začínají rozkvétat všemožné krásné květiny. V květináči nebo v truhlíku udělají kvítky velkou parádu, mohou vás ale potěšit i na talíři! I když na to nejsme příliš zvyklí, celá řada květin je jedlých a dokonce chutných. Skrývají se v nich vitamíny a pokrm krásně ozdobí. Naučte se s námi využívat dary jarní přírody naplno!

Jedlé květiny jsou kulinářským trendem poslední doby. Především teď na jaře každého potěší, když na svém talíři kromě lahodného dezertu najde také překrásně rozvitý kvítek, který je navíc možné sníst. Jedlými květy se zdobí zeleninové a ovocné saláty, polévky, pomazánky a především dezerty. Kvítky ale můžete využít také k výrobě sirupů, marmelád a bonbonů, lze je také zamrazit do kostek ledu nebo naložit do oleje či octa.

Druhy květin vhodné ke konzumaci

Jíst můžeme některé druhy volně rostoucích květin i některé z těch, které pěstujeme na zahrádkách, a které jsou tedy běžně k dostání v zahradnictvích a květinářstvích. Ty plané jsou skvělé zejména proto, že jsou k dispozici zdarma, ty pěstované zase, že je můžete mít vždy po ruce. Určitě byste měli vyzkoušet sedmikrásky, pampelišky, violky (lidově fialky), heřmánek nebo čekanku, jsou to rostlinky, které bez větších problémů naleznete v naší přírodě. Při troše štěstí narazíte na kopretinu, chrpu nebo vlčí mák – i ty můžete bez obav jíst. Na zahrádce se zase poohlédněte po maceškách, begónii, aksamitníku, měsíčku, fuchsii nebo karafiátu. Vyzkoušet můžete také chryzantémy, růže, denivky, bez či šeřík. Samozřejmostí jsou květy kuchyňských bylinek, jako je například máta, mateřídouška, majoránka nebo bazalka.

Obrázek

Na co si dát pozor

Při sběru květin pamatujte na to, že pro něj platí stejné základní pravidlo jako pro houbaření – rostliny, které neznáme nebo si nejsme jejich určením jisti, nikdy pro konzumaci nesbíráme! Vždy je totiž třeba myslet především na zdraví své a svých nejbližších.

To, že zvolíte k dozdobení pokrmů jedlé květy, ještě neznamená, že jsou k tomuto účelu vhodné. Pozornost je třeba věnovat také tomu, z jakých podmínek rostliny pochází. Divoce rostoucí byliny sbírejte pouze ve volné přírodě, co nejdál od lidských obydlí. Na sběr v městském parku rovnou zapomeňte, takovými úlovky byste si spíše uškodili než udělali radost. Pokud se rozhodnete pro květiny zakoupené v květináči v zahradnictví, informujte se, zda nebyly ošetřeny chemickými postřiky nebo hnojivy. Není na škodu obsluze prodejny prozradit svůj kulinářský záměr a nechat si poradit, které z nabízených rostlin jsou ke konzumaci vhodné.

Ze všech kvítků, které na rostlině najdete, vybírejte pro dozdobení pokrmů jen některé. Má to hned dva důvody – je to šetrnější k samotné rostlině a také dosáhnete ničím nerušeného estetického i chuťového zážitku. Nedozrálé nebo naopak přezrálé květy totiž nejen nevypadají hezky, ale také mohou mít hořkou nebo kyselou chuť. Proto vybíráme pouze pěkné, plně vykvetlé kvítky.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist