6 tipů na kuchyňské vybavení, které vám na jaře nesmí chybět
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

6 tipů na kuchyňské vybavení, které vám na jaře nesmí chybět

 

Obrázek

Jaro se tradičně nese ve znamení nových začátků a znovuzrození. Dopřejte takové znovuzrození i své kuchyni a vybavte ji novým náčiním! Nejlépe takovým, které vám usnadní práci s ovocem a zeleninou a pomůže vám vytvořit křupavé zeleninové saláty, lahodné ovocné nápoje nebo lehké a chutné přílohy.

Možná i vy s příchodem jara nabíráte nejen životní energii, ale také odhodlání a chuť vyzkoušet něco nového. Jarní období přímo vybízí k experimentům v kuchyni, a to zejména se zeleninou, ovocem a dalšími zdravými potravinami. Vždyť právě na jaře se nejčastěji podstupují očistné kúry, které zbaví naše těla nahromaděných toxinů. Pokud také chcete zařadit do svého jídelníčku nové pokrmy, které prospějí vašemu zdraví a potěší chuťové buňky, jistě se vám bude hodit nové kuchyňské vybavení. Právě pro tyto účely jsme z našeho e-shopu vybrali šest skvělých pomocníků, kteří vám jarní vaření zpříjemní a usnadní.

Odstředivka na salát

Jak osušujete salátové listy na přípravu zeleninového salátu? Nejspíše omyté listy necháte přirozeně oschnout, to ale trvá příliš dlouho, anebo kapky vody vysoušíte papírovou utěrkou nebo ubrousku, a tím poškozujete křehké listy a ochuzujete se o jejich svěží křupavost. Někdo dokonce salát vůbec neosušuje, mokré listy například v obložené bagetě ale rozhodně nikdo nechce. Nejlepším způsobem, jak rychle a šetrně zbavit salátové listy vody, je použít odstředivku na zeleninu. Klasická odstředivka má podobu plastové misky, v níž je umístěn plastový košíček s velkým množstvím otvorů, svrchu jsou misky kryty víčkem a manuální odstředivky jsou vybaveny ještě kličkou. Použití takové odstředivky je velmi snadné – omyté listy salátu (nebo kousky jiné zeleniny) vložíme do košíčku odstředivky, uzavřeme a točíme kličkou, dokud není zelenina suchá. Díky odstředivé síle je přebytečná voda pryč raz dva, je zachytávána ve vnější misce, odkud ji lze snadno vylít.

Kráječ na zeleninu

Díky odstředivce máme osušené listy salátu, aniž bychom je poškodili a znehodnotili. Na výrobu zeleninového salátu ale potřebujeme i další zeleninu, aby byl salát pěkně bohatý. Ať už zvolíme jakékoliv druhy zeleniny, musíme je nejprve nakrájet. K tomu se skvěle hodí všemožné kráječe z našeho e-shopu. Nabízíme kráječe na houby (ty využijete především při přípravě asijských salátů a polévek), na vařená vejce (protože i vajíčka natvrdo do salátu a zdravého jídelníčku patří) nebo kráječ na jablka, melouny a ananasy. Obzvláště doporučujeme kráječ nudliček Julienne, díky němuž zvládnete nakrájet velké množství zeleniny za minimum času. Proč se trápit s ručním krájením nožem, když si můžete nechat pomoct od kráječe? Ať už zeleninu nakrájenou na Julienne použijete do salátu, do polévky nebo jako ozdobu hlavního chodu, určitě své hosty ohromíte.

Mísa na salát

Salátové listy máme osušené a ostatní zeleninu nakrájenou, teď je třeba vše promíchat, aby z nudné zeleniny vznikl chutný pokrm, který hraje barvami. K promíchání doporučujeme použít plastovou mísu co největších rozměrů, aby vám kousky zeleniny nepadaly ven. V našem e-shopu takové misky naleznete v různých barvách a také si můžete objednat celou sadu mís, které lze pochopitelně využívat i k jiným účelům než jen k míchání zeleninových salátů. Co se týče servírování salátů, vyplatí se hotový salát z plastové misky přemístit do skleněné nebo keramické, a teprve tu položit strávníkům na stůl. Sklo i keramika jsou na pohled velmi atraktivní materiály, a pokud vhodně zvolíte jejich barvu a tvar, vkusně doplní celkový vzhled servírovaného pokrmu. V nabídce našeho e-shopu najdete také praktické misky s víkem a k některým dokonce dostanete i nádobku na zálivku.

Menážky na olej a ocet

Zálivka je pochopitelně důležitou součástí salátu, která může obyčejnou zeleninu povznést do nebeských výšin. I když jste na svou pověstnou zálivku náležitě pyšní, vyplatí se počítat s tím, že si některý z hostů bude chtít salát ochutit podle svého. K tomuto účelu se skvěle hodí menážky, které mohou mít na jídelní tabuli i estetický význam. Náš e-shop totiž nabízí různé designové kousky, které na první pohled zaujmou, např. retro plechovou konvičku na olivový olej nebo skleněné karafy na olej a ocet ve tvaru přesýpacích hodin. Originálního vzhledu dosáhnete i pomocí na pohled obyčejných, nevýrazných menážek, stačí do nich k octu a oleji vložit po snítce čerstvých bylinek. V e-shopu naleznete menážky ve stojanu i bez něj, v sadě nebo samostatně. Některé sady dokonce obsahují kromě nádobek na olej a ocet také solničku a pepřenku – tak budou mít všechny vaše dochucovadla jednotný vzhled, který jistě napomůže k dobrému dojmu na hosty.

Pařák

Málokdo se může pochlubit tím, že má doma parní hrnec. Většina hospodyněk dnes v páře nevaří, upřednostňuje se vaření ve vodě nebo pečení v troubě. Tepelná úprava potravin v páře má ale nesporné výhody, které se týkají zejména zeleniny. Zatímco vařením ve vodě ztrácí zelenina svou chuť a pečením svou šťavnatost a křupavost, pára zelenině nijak neuškodí, ba naopak. Rozdíl můžeme poznat v chuti i v barvě, co ale vidět nemůžeme, jsou vitamíny, minerály a jiné cenné látky, které by jiný druh kuchyňské úpravy zničil, ale vaření v páře nikoliv. Z toho vyplývá, že zelenina upravená na páře je neobyčejně chutná a také zdravá, a proto se vyplatí ji vyzkoušet. Nemusíte si hned pořizovat zmíněný parní hrnec, stačí si koupit malý a skladný pařáček, který snadno vložíte do jakéhokoliv hrnce. K dostání jsou za příznivé ceny a vydrží vám dlouhé roky. Někteří výrobci nádobí nabízejí ke svým hrncům a pánvím také napařovací vložky, které vytvoří vrstvu mezi samotným hrncem a pokličkou. Naleznete je mimo jiné v nabídce našeho e-shopu, stejně jako patrové bambusové pařníčky, které si zamiluje každý nadšenec do asijské kuchyně.

Smoothie mixér

Posledním pomocníkem do kuchyně, kterého vám dnes doporučíme k jarním experimentům s ovocem a zeleninou, je smoothie mixér. Smoothie je oblíbený ovocný (případně zeleninový nebo ovocno-zeleninový) nápoj, který na rozdíl od džusu obsahuje také vlákninu, má tedy pozitivní účinky na zažívání. Smoothies se dnes prodávají v supermarketech i ve stáncích, pro jejich cenu si je ale nemůže pravidelně dopřávat každý. Z dlouhodobého hlediska je výhodnější pořídit si kvalitní smoothie mixér a nápoje si vyrábět vlastní. Můžete tak využívat sezónního ovoce a zeleniny, které nakoupíte výhodně na farmářských trzích, nebo spotřebovat vlastní úrodu (či přebytky sousedů, příbuzných a známých). Projděte si náš e-shop a vyberte si mixér, který se stane vaším nejlepším přítelem na řadu let. Většina dostupných modelů obsahuje i praktické nádoby na pití s víčky, takže ušetříte skleničky. A když zrovna nebudete mít chuť na smoothie, můžete v mixéru rozmixovat třeba krémovou polévku nebo kojeneckou výživu.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist