Grilovací sezóna je tady! Máme pro vás 12 tipů pro ještě lepší grilování
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Grilovací sezóna je tady! Máme pro vás 12 tipů pro ještě lepší grilování

Obrázek

Ačkoliv ještě oficiálně léto nezačalo, horké letní dny již pár dní zažíváme, a spolu s nimi se nám nabízí také příjemné teplé podvečery, které lákají ke grilování. Řada Čechů již z kůlen a garáží vytáhla své grily, oprášila je a poprvé v tomto roce je roztopila. Abyste si i vy mohli užit letošní grilovací sezónu naplno, sestavili jsme pro vás dvanáct cenných rad a tipů, díky nimž se stanete mistrem v grilování.

Že vás v grilování nikdo nepředčí už nyní? Pokud se naučíte využívat našich rad, dosáhnete nejen ještě chutnějších jídel, ale také se pro vás grilování stane snadnějším, pohodlnějším a zdravějším. Také je třeba pamatovat na to, že ke grilování patří také výběr topiva a péče o gril i nepostradatelné vybavení.

Obrázek

  1. Pokud máte gril na uhlí, investujte do kvalitního čistého dřevěného uhlí. Brikety s přídavkem dalších látek, jako jsou kousky dřeva nebo piliny, ale i borax nebo parafín, mohou nejen uvolňovat škodlivé látky, ale také zanechávat na grilovaném jídle nepříjemný film a způsobovat nepřirozenou chuť. Stejně tak raději zapomeňte na všechny podpalovače a k založení ohně použijte radši noviny a třísky.

  2. Gril nechte dostatečně zahřát, tj. alespoň 15 až 20 minut. Poté speciálním kartáčem na gril povrch očistěte od přípečků, které zde zbyly z minulého grilování, teplem se uvolní a půjdou odstranit snadno. Pokud takový kartáč nemáte, postačí vám silnější alobal smotaný do koule o velikosti pomeranče.

  3. Abyste zamezili připalování libového masa, povrch grilu pomastěte. Ale pozor, prosté nalití nebo nastříkání oleje na gril by způsobilo prskání oleje a mohli byste se popálit, a proto zvolte vhodnější postup. Kus pečicího papíru složte do velikosti průkazové karty, nechte nasáknout olejem, uchopte do grilovacích kleští a gril papírem potřete.

  4. Ujistěte se, že gril je rozehřátý na požadovanou teplotu. Ta by se měla pohybovat mezi 120°C a 230°C podle toho, jakou teplotu vyžadují potraviny, které hodláte grilovat. Můžeme rozlišit tři teplotní stupně, které dokážete rozlišit i bez teploměru. Stačí položit ruku dlaní dolů asi 13 cm nad povrch grilu, pokud vydržíte neucuknout nanejvýš 2 s, gril je roztopen na vysokou teplotu (175°C – 230°C), pokud 5 s, pak je gril středně horký (150°C – 175°C), a když horko začne být nesnesitelným až po 10 s, má gril nízkou teplotu (120°C – 150°C).

  5. Naučte se využívat grilovací zóny na vašem grilu. Uprostřed nad rozpáleným uhlím je přirozeně vyšší teplota než při okrajích, a tak můžete najednou grilovat potraviny, které vyžadují vysokou teplotu, i ty, které ji nesnesou a rozumí si spíše s teplotou nižší.

  6. Vybavte se grilovacími hliníkovými tácky nebo rošty s malými mezerami. Budou se vám hodit při grilování potravin s malými rozměry (zelenina, ovoce, žampiony) nebo takových surovin, které by propadly nebo odkapávaly do kotle grilu (sýr, menší ryby, tučné výrobky). Ačkoliv jsou hliníkové tácky prodávány většinou jako jednorázové, můžete je použít i pro několik grilování, dají se bez problému omýt.

  7. Pokud necháte tuk z masa nebo marinády odkapávat na uhlí, pravděpodobně se tuk vznítí a začne hořet. Řeč je o jednotlivých kapkách, které neznamenají ohrožení požárem, při jejich vzplanutí však vznikají karcinogenní uhlovodíky, které mohou ulpět na grilovaném jídle. Kromě toho pokud jsou plameny vysoké, mohou potraviny na grilu spálit. Proto vše, co by mohlo způsobovat vznícení, umisťujte na tácky, aby tuk pokud možno vůbec neodkapával.

  8. Maso nechávejte marinovat přes noc v uzavíratelné nádobě v lednici. Marinádu poté můžete použít k namarinování dalšího masa, ne však k přelévání masa během grilování. Pro tento účel si předem nechte trochu marinády stranou, aby vůbec nepřišla do styku se syrovým masem. Ani žádné nádobí by nemělo být používáno zároveň pro syrové i tepelně upravené maso.

  9. Grilované maso po sejmutí z grilu odložte na talíř nebo tácek, přikryjte alobalem a nechte zhruba 10 rozležet. Pokud si nejste jisti, zda už je uvnitř hotové, použijte teploměr na maso.

  10. Při grilování burgerů mějte na paměti, že maso ve středu má tendenci k vypouknutí, což sice nemá vliv na chuť burgeru, ale ubírá mu estetickou hodnotu. Proto doprostřed syrového burgeru udělejte opatrně palcem důlek. Až se maso ve středu zvedne, dosáhne stejné výšky jako zbytek burgeru.

  11. Při napichování špízů se nebojte toho, že se budou sousední kousky dotýkat. To by mělo být naopak vaším cílem, protože to pomáhá zachovat šťavnatost jednotlivých ingrediencí. Pozor ale, abyste to nepřehnali, kousky by rozhodně neměly na sobě být namačkány, nýbrž se jen zlehka dotýkat.

  12. Žebírka grilujte na nízkou teplotu několik hodin, aby bylo maso pěkně šťavnaté, a ne vysušené. Pokud chcete žebírka potírat marinádou, v níž je obsažen cukr, udělejte to až v poslední půlhodině grilování, kdybyste je totiž takovou marinádou potřeli už na začátku, riskovali byste spálení cukru a zhořknutí celého pokrmu.

Lenka Ambrožová
 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist