Super letní limonádové osvěžení
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Super letní limonádové osvěžení

Obrázek

Jak pozorujeme na teploměru stoupající venkovní teplotu, roste naše potřeba osvěžit se něčím lahodným ovocným a řádně vychlazeným. K tomu se nejvíc hodí domácí limonády, které si buď můžete objednat v téměř každé kavárně či cukrárně a v některých restauracích, anebo si připravit svou. Není na tom vůbec nic těžkého a navíc si můžete namíchat oblíbenou příchuť!

Domácí limonády si vás i celou vaši rodinu získají, jsou totiž velmi chutné, neuvěřitelně osvěžující a také nabité vitamíny. Díky nim doplníte v létě tolik potřebné tekutiny, zároveň nadopujete své tělo energií a k tomu si ještě pochutnáte. Limonády můžete popíjet jen tak, poslouží také jako skvělé občerstvení na dětské i dospělácké oslavy a grilovačky. Hlavní je nápoj připravit s předstihem a před podáváním vychladit. Když do skleniček přihodíte pár kostek ledu, rozhodně nic nepokazíte.

Obrázek

Okurkovo-citronová limonáda s bazalkou

Limonáda z okurek? To je nějaký vtip? Nikoliv, kombinace okurek a citronu je neuvěřitelně osvěžující a v horkých letních dnech vám jistě přijde vhod. Šmrnc jí dodávají čerstvé lístky bazalky, která je svěží a navíc také velmi zdravá. Tenhle nápoj není příliš sladký, a proto možná zachutná spíše dospělým než dětem, pro malé mlsouny můžete přidat lžíci medu.

  • 1 salátová okurka

  • šťáva ze čtyř citronů

  • 1 l sodovky

  • 1 lžíce třtinového cukru

  • hrst čerstvých lístků bazalky

Okurku rozkrojíme napůl, jednu polovinu nakrájíme na kolečka, druhou najemno nastrouháme. Ze strouhané okurky vymačkáme co nejvíce tekutiny, kterou přecedíme a přelijeme do džbánu. K ní přilijeme sodovku a citronovou šťávu. Bazalkové lístky rozetřeme v hmoždíři se třtinovým cukrem a takto ochucený cukr přidáme do džbánu. Promícháme, aby se cukr rozpustil, a přihodíme kolečka okurky. Podáváme vychlazené.

Puntíkovaná melounová limonáda

Jak může být limonáda puntíkovaná? Prostě do ní přidáte kuličky z melounu! Čím víc různých druhů melounu seženete, tím více barev kuliček získáte. A čím víc barev, tím veselejší zábava! V receptu je použit grepový džus s citronovou šťávou a mateřídouškou, použít ale můžete jakýkoliv džus či šťávu, která vám chutná.

  • 1 vodní meloun

  • 1 žlutý meloun

  • 1 meloun cantaloupe

  • 500 ml grapefruitového džusu

  • 300 ml sodovky

  • 4 – 5 lžic třtinového cukru

  • šťáva z jednoho citronu

  • hrst čerstvé mateřídoušky (může být i sušená)

Grapefruitový džus přelijeme do kastrůlku, přidáme třtinový cukr, citronovou šťávu a mateřídoušku a za občasného míchání přivedeme k varu a asi 5 minut na mírném plameni vaříme. Potom tento základ limonády odstavíme, necháme zchladnout a poté přecedíme, abychom se zbavili lístečků mateřídoušky. Mezitím omyjeme melouny, rozkrojíme je napůl a vykrajujeme z nich kuličky pomocí speciálního vykrajovače. Pokud máme dostatek času, můžeme kuličky uložit na chvíli do mrazáku, poslouží poté k ochlazení limonády podobně jako kostky ledu. Před podáváním vložíme melounové kuličky do džbánu nebo jednotlivých sklenek, smícháme limonádový základ se sodovkou a nalijeme ho do připravených nádob. Podáváme s brčkem a dlouhou lžičkou.

Obrázek

Levandulová limonáda

Díky této vynikající limonádě se budete na své zahradě cítit jako v prosluněné Provence! Levanduli sice známe spíše jako výplň polštářků než jako přísadu do jídla a pití, postupně si ale na její specifickou chuť zvykáme a věřte, že v této podobě vám určitě zachutná.

  • 250 ml vody

  • 750 ml sodovky

  • 200 g cukru krystal

  • 6 citronů

  • 1 lžíce sušených květů levandule

Vodu, cukr a levanduli smícháme v kastrůlku, za stálého míchání zahříváme a krátce (asi 3 minuty) povaříme. Vzniklý sirup necháme zchladnout a přecedíme. Z citronů vymačkáme šťávu. Ve džbánu smícháme levandulový sirup, citronovou šťávu a sodovku. Limonádu podáváme vychlazenou a ozdobenou plátky citronu a snítkami levandule.

Broskvová limonáda se šalvějí

Kombinace broskví a šalvěje může někoho překvapit, ale rozhodně jen příjemně. I když se totiž šalvěj proslavila zejména ve společnosti jehněčího, skvěle si rozumí i s ovocem a v letních limonádách boduje. Tuto limonádu ocení každý, komu úroda broskví přerostla přes hlavu a už neví, co si s touto peckovinou počít. Nápoj můžete připravit i ze zmražených broskví, nebude potom potřeba ho tolik chladit.

  • 500 g vypeckovaných čerstvých nebo mražených broskví

  • 80 g třtinového cukru

  • 750 ml studené vody

  • 6 lístků šalvěje

  • šťáva ze dvou citronů

V kastrůlku smícháme třtinový cukr s 1 dl vody, citronovou šťávou a šalvějovými lístky. Za stálého míchání přivedeme k varu a vaříme zhruba 4 minuty, poté odstavíme a necháme zchladnout, přecedíme. Broskve nakrájíme na osminky, spolu se zbylou vodou vložíme do mixéru a rozmixujeme dohladka. Tuto směs smícháme ve džbánu se šalvějovým sirupem a dáme vychladit.

TIP: Milovníci ledových čajů mohou do kastrůlku k cukru, vodě, citronové šťávě a šalvěji přidat i sáček černého čaje. Ten ale nevařte celé 4 minuty, stačí ho v sirupu povařit 2 minuty, poté ho vyjmout a další 2 minuty vařit sirup bez něj.

Obrázek

Pomerančová limonáda

Tato osvěžující limonáda chutná malým i velkým. Používá se do ní citronovo-limetková limonáda, kterou jistě každý zná, výběr značky je čistě na vás. Pokud budete jednotlivé ingredience do sklenic nalévat velmi opatrně, můžete získat vícebarevnou limonádu. A jestli chcete nápoj ještě více vylepšit, podávejte ho s ledem a kandovanou třešní.

  • 750 ml citronovo-limetkové limonády

  • 250 ml pomerančového džusu

  • 90 ml grenadinového sirupu

  • led

Do sklenic nasypeme kostky ledu a postupně naléváme pomerančový džus, citronovo-limetkovou limonádu a grenadinový sirup. Do každé sklenky vložíme brčko a podáváme.

Limonáda tropic

Rádi byste strávili dovolenou na tropickém ostrově, ale z finančních či jiných důvodů si o tom můžete leda tak nechat zdát? Omyl! S touto limonádou z tropického ovoce se budete cítit jako na luxusní dovolené, ať už jste kdekoliv. Dospělí si mohou nápoj ještě trochu vylepšit pár kapkami bílého rumu. Limonádu podáváme jak jinak než dokonale vychlazenou a ozdobenou papírovým paraplíčkem.

  • 1 ananas

  • 1 mango

  • 500 ml kokosové vody (Pozor, neplést s kokosovým mlékem! Kokosovou vodu naleznete v prodejnách zdravé výživy i v některých supermarketech v oddělení nápojů.)

  • 500 ml sodovky

  • 1 lžíce agávového sirupu

  • šťáva ze tří limetek

Ananas oloupeme, vykrojíme střed a dužninu nakrájíme na kostky. Mango také oloupeme, zbavíme pecky a pokrájíme na kostky. Ovoce vložíme do mixéru, přilijeme kokosovou vodu, agávovvý sirup a limetkovou šťávu a rozmixujeme. Tento základ dáme vychladit, před podáváním ho smícháme s vychlazenou sodovkou.

Obrázek

Jablečná limonáda s limetkou a mátou

Pokud máte rádi virgin mojito, ale něco vám na něm přesto chybí, pak vyzkoušejte tuhle skvělou limonádu. Klasické ingredience jsou doplněny jablečným džusem, který nápoji dodá ovocný nádech a sladkou chuť. Kdo nemá doma limetku, může ji klidně vyměnit za citron, i s ním je limonáda výborná. A navrch přijdou kostky ledu a čerstvé lístky máty.

  • 250 ml jablečného džusu

  • 750 ml sodovky

  • 6 lžic třtinového cukru

  • 4 limetky

  • 4 snítky máty

  • kostky ledu

Limetky důkladně omyjeme, ze dvou vymačkáme šťávu a zbylé dvě nakrájíme na měsíčky. Ve džbánu smícháme jablečný džus s limetkovou šťávou a sodovkou. Do sklenic nasypeme třtinový cukr podle chuti a pár kostek ledu, nalijeme limonádu a nakonec do každé sklenky vložíme nakrájenou limetku a lístky máty. Podáváme s brčkem a dlouhou lžičkou.

Brusinková limonáda

Pokud vám v lese za domem či chatou rostou brusinky, anebo pokud jste si na zahradě vysadili některou zahradní odrůdu, pak se můžete radovat. Úrodou brusinek totiž ozdobíte tuhle skvělou letní limonádu. Ale ani ti, kteří toto zdravé ovoce nemají k dispozici, nezůstanou ošizeni. Jako ozdoba totiž skvěle poslouží i borůvky, maliny nebo třešně.

  • 250 ml brusinkového džusu

  • 500 ml jablečného džusu

  • 400 ml vody

  • 2 lžíce medu

  • 3 snítky rozmarýnu

  • hrst čerstvých brusinek na ozdobu

Do kastrůlku dáme čerstvý rozmarýn a 1 dl vody a přivedeme k varu, vaříme asi 6 minut, poté necháme zchladnout, vyjmeme rozmarýn a přimícháme med. Ve džbánu smícháme brusinkový džus, jablečný džus, vodu, v níž se vařil rozmarýn, a také zbytek čisté vody. Limonádu zamícháme a dáme do lednice vychladit. Před podáváním nalijeme limonádu do sklenic a ozdobíme čerstvými brusinkami.

Obrázek

Limetková limonáda s matchou

Už znáte matchu? Pokud ne, přečtěte si tento článek a dozvíte se vše potřebné. Práškový zelený čaj matcha se hodí i k přípravě letních drinků, včetně limonád. V tomto receptu jsme ho dali dohromady s limetkou a mátou, výsledek posuďte sami. Za nás je to ale jednička k vodě i na výlety – zchladí, dodá energii i živiny a skvěle chutná.

  • 100 ml horké (ne vroucí) vody

  • 750 ml sodovky

  • 4 limetky

  • 3 lžíce medu

  • 1 lžíce matchy

  • 6 snítek máty

Do hrnečku vsypeme matchu a přelijeme horkou vodou, dobře promícháme (nejlépe metličkou) a necháme vychladnout. Limetky omyjeme, ostrouháme z nich kůru (jen svrchní zelenou část, bílá vrstva pod ní je příliš hořká a do nápoje se nehodí) a vymačkáme šťávu. Mátu omyjeme, otrháme lístky a promneme je mezi prsty, aby se uvolnila jejich vůně a chuť. Ve džbánu smícháme limetkovou kůru, limetkovou šťávu, med, mátu a matchu, důkladně promísíme. Dolijeme vychlazenou sodovkou a podáváme.

TIP: Z čaje matcha můžete vyrobit také stejně osvěžující mléčný koktejl. Stačí dát do šejkru lžičku matchy, 450 ml mléka (může být i rostlinné), lžíci agávového sirupu a pár kostek ledu. Promíchejte a podávejte.

Ibiškovo-třešňová limonáda

Ibišek asi většina z nás zná ze zahrádky jako okrasný keř, někdo možná také ví, že se sušené ibiškové květy přidávají do ovocných čajových směsí, a to především kvůli sytě rudé barvě. Málokoho ale napadne vyrobit si ibiškovou limonádu. My jsme k ibišku přidali ještě třešňový džus a lahodný nápoj je na světě.

  • 600 ml třešňového nebo višňového džusu

  • 300 ml vody

  • 3 lžíce sušených ibiškových květů

  • 5 lžic třtinového cukru

Sušené květy ibišku vložíme do většího hrnečku a přelijeme 300 ml vroucí vody, přisypeme třtinový cukr a necháme 4 minuty louhovat. Poté z výluhu vyjmeme ibišek, promícháme a necháme zchladnout. Před podáváním ibiškový výluh smícháme s třešňovým či višňovým džusem a dobře vychladíme.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist