10 potravin, které jste ještě negrilovali
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

10 potravin, které jste ještě negrilovali

Obrázek

Jste vyhlášení grilovanými steaky a zeleninou a grilovačky pořádáte tak často, že už vás to začíná nudit? Myslíte si, že v oblasti grilování vás už nemůže nic překvapit? To se vsaďte, že může! Sestavili jsme pro vás přehled deseti potravin, které by vás rozhodně nenapadlo grilovat, ačkoliv chutnají skvěle.

Až příště roztopíte gril, zkuste na něj hodit něco nezvyklého, nebojte se experimentovat! Proč zůstávat u klobás a cukety, když si můžete ugrilovat batáty, tofu, olivy nebo s‘mores? My vám rádi poradíme, jak připravit netypické grilované dobroty, a to slané i sladké. Díky nim se u grilu nudit rozhodně nebudete. 

Batáty

Batáty vypadají jako velké oranžové brambory a také se podobně připravují. Vždyť se jim běžně říká sladké brambory. Od obyčejných brambor se liší svou nasládlou chutí, která mnoho lidí naprosto uchvátila. Batáty vytvoří nezvyklou a vynikající přílohu k masu, a to i ke grilovanému. I batáty můžete grilovat, stejně jako brambory. Nemusí se loupat, stačí je jen důkladně omýt, nakrájet na plátky silné asi 1 cm, potřít olivovým olejem a posypat solí. Batáty grilujeme doměkka, tj. zhruba 5 minut z každé strany. Kdo má rád bylinky, může jimi batáty před grilováním posypat – hodí se tymián, koriandr nebo třeba šalvěj.

Tofu

Tofu mnoho lidí zavrhuje, považuje ho za pouhou sojovou náhražku masa pro vegany a vegetariány. Když ale někdo umí s tofu pracovat, dokáže z něj vykouzlit překvapivě chutné pokrmy, jako v našem článku. Jednou z možností, jak tofu přijít na chuť, je grilování. Pamatujte na to, že tofu je třeba s dostatečným předstihem vymačkat a naložit do marinády. Ta může být exotická (limetková šťáva, sojová omáčka, čerstvé chilli papričky), barbecue (třtinový cukr, kečup, worcesterová omáčka, uzená paprika) nebo třeba bylinková (bazalkové nebo jiné pesto, olivový olej, sušený česnek). Po alespoň dvouhodinovém marinování tofu grilujeme dozlatova a podáváme se salátem. V případě, že si nejste jisti, zda dokážete marinádu správně ochutit, můžete v obchodě zakoupit tofu již ochucené, např. uzené.

Olivy

Plody olivovníku jsou nesmírně zdravé a středomořská kuchyně by se bez nich asi jen těžko obešla. U nás olivy nejsou tolik oblíbené, možná proto, že kupujeme málo kvalitní nebo je neumíme správně servírovat. Jestli patříte mezi ty, kdo olivám zrovna neholdují, možná se to změní, až tyto plody vyzkoušíte na grilu. Jejich příprava není nijak složitá, stačí nasekat rozmarýn a tymián, utřít česnek a bylinky s česnekem a čerstvě nastrouhaným černým pepřem promíchat s olivovým olejem. Olivy v tomto ochuceném oleji namočte a grilujte v hliníkovém tácku cca 6 až 8 minut. Použít můžete zelené i černé olivy, nejlepší bude je namíchat.

Obrázek

S‘mores

Znáte s‘mores? Jedná se o oblíbený dezert Američanů a Kanaďanů, kteří si ho rádi rozpékají na ohni v přírodě. Mezi dvě grahamové sušenky se vloží kostička hořké čokolády a bonbon marshmallow. Když se čokoláda a marshmallow nad ohněm rozteče, je těžké tomuto dezertu odolat. Existuje i verze na gril, tak proč ji nezkusit? Na dno hliníkového grilovacího tácku vyskládejte grahamové sušenky (můžete použít i jiné, nejen grahamové), na ně položte marshmallows, posypte je čokoládovými pecičkami nebo nasekanou čokoládou a přikryjte další vrstvou sušenek. Nechte na grilu rozpéct a podávejte teplé.

Artyčok

Málokdo má odvahu připravit si artyčok doma. Ve skutečnosti to však není tak složité, jak se někdy tvrdí, a pokud budete postupovat podle našeho návodu, snadno připravíte lahodný grilovaný artyčok s balzamikem. Nejprve je třeba artyčok očistit – odkrojte asi půl centimetru stonku, stonek oloupejte, špičku artyčoku odkrojte ostrým nožem. Spodní ovadlé nebo poničené listy odtrhněte, listy, které jste neořízli nožem, zkraťte nůžkami. Artyčok potřete citronovou šťávou (řezné plochy rychle oxidují), položte ho na pracovní desku stonkem nahoru a přepulte ho, střed obou polovin vydlabejte. Artyčok vařte cca půl hodiny v páře, nechte ho vychladnout a marinujte ho přes noc ve směsi olivového oleje a balzamikového octa v poměru 1:1. Artyčok grilujeme doměkka, nedáváme do do hliníkové misky, jinak by zčernal. Podáváme s oříškem másla.

Květák

Květák už dávno nemusí mít jen nevábnou podobu mozečku – tuhle úpravu si zamilují i zarytí odpůrci květáku. Květák nakrájíme na plátky silné asi 2 cm a potřeme olivovým olejem smíchaným s limetkovou šťávou, utřeným česnekem a medem. Posypeme směsí uzené papriky, chilli, limetkové kůry a soli. Květák grilujeme z obou stran, 5 až 8 minut z každé strany. Pokud máte chuť experimentovat, můžete zvolit i jiné koření nebo čerstvé bylinky.

Donuty

Další americká pochoutka, která si zaslouží vaši pozornost. Kroužky z koblihového těsta jsou skvělé samy o sobě, pokud je ale pokapete javorovým sirupem a ogrilujete, posunete je na ještě vyšší level. Můžete zkoušet i další chutě – použijte místo javorového sirupu brusinkový, datlový, rybízový nebo pomerančový. Anebo donut posypte třtinovým cukrem a nechejte ho zkaramelizovat. Grilovaný donut také můžete posypat sekanými ořechy nebo podávat s mascarpone a čerstvým ovocem nebo citronovým krémem lemon curd.

Obrázek

Kukuřice

Grilovaná kukuřice vás ohromí svou plnou chutí. Kukuřičné klasy očistěte a vařte asi 5 minut v osolené vodě (alternativou je koupit už vařené klasy). Nakrájejte je na kolečka o tloušťce cca 4 cm, potřete olivovým olejem smíchaným s oreganem, citronovou šťávou a chilli a na hliníkovém tácku grilujte ze všech stran. Další možností je grilovat kukuřice na bylinkovém másle. To můžete buď koupit, nebo si ho snadno vyrobit třeba z přebytků z vlastní bylinkové zahrádky.

Slávky

Tento tip přijde vhod všem milovníkům mořských plodů. Grilované slávky jsou velmi efektní, chutné, a přitom snadné na přípravu. Omyté slávky stačí nasypat do nádoby vhodné na gril (nejlépe litinové nádobí, případně hliníkový grilovací tácek), v níž jsme si předem rozehřáli máslo promíchané s nasekanou petrželkou a solí. Do nádoby přidáme čtvrtky citronu. Grilujeme dozlatova, tj. 5 až 8 minut. Servírujeme s citrony a zbylým bylinkovým máslem.

Cupcakes

A to nejpodivnější na konec – grilované cupcaky! Cupcakes jsou malé zdobené dortíčky v papírových košíčcích, které si zamilovaly miliony lidí po celém světě. Ty grilované ale vyzkoušel málokdo. A přitom stačí rozpůlit pomeranč, vyjmout z něj dužinu a místo ní dát trochu svého oblíbeného těsta na cupcaky nebo muffiny. Do těsta také můžete vmíchat pomerančovou dužinu. Půlky pomerančů zabalíme do alobalu a na grilu necháme péct zhruba 10 minut. Pak cupcaaky vybalíme a na každý položíme kopeček mascarpone vyšlehaného s pomerančovou šťávou a trochou medu.

Lenka Ambrožová

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist