Vaříme pod širým nebem
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Vaříme pod širým nebem

Obrázek

V době, kdy velká část českých rodin tráví léto u moře, možná už nikoho nenapadne, jak skvělé mohou být prázdniny v naší přírodě. A přitom kempování má řadu výhod – je výrazně levnější, dokáže být zábavné i poučné a rodina se při něm více sblíží. Pokud se pro kempování rozhodnete, je třeba vědět pár věcí, především to, jak v přírodě připravit chutné jídlo. To si povíme v tomto článku.

Ať už plánujete kempovat týden či déle, anebo chcete jen strávit pěkný den v přírodě, je nezbytné zabalit s sebou dostatek surovin, které využijete k přípravě jídla. Zapomenout nesmíte ani na dostatek nápojů, nelze se spoléhat na to, že v okolí svého tábořiště naleznete pitnou vodu. Pokud se cítíte nejistě, nekempujte prozatím příliš daleko od lidských obydlí a obchodů, abyste v případě nouze mohli rychle dojít pro potřebné jídlo, pití nebo cokoliv jiného.

Kde kempovat

Začátečníci zvolí pro prázdniny v přírodě vyznačené kempy, kde sice zaplatí nějaký poplatek, jsou jim pak ale povětšinou k dispozici i toalety a sprchy, někdy též malý obchůdek a prostor pro sportovní vyžití. Zkušenější si mohou vybrat místo ve volné přírodě, jen je třeba se ujistit, že v dané oblasti není zakázáno tábořit nebo rozdělávat oheň (zákaz rozdělávání ohně je v suchých letních dnech poměrně častý). V národních parcích je táboření zakázáno, stejně jako sběr lesních plodů a živočichů.

Místo pro tábořiště volíme tak, abychom mohli vytvořit ohniště ve volném prostoru, aby přímo nad ním nebo v jeho těsné blízkosti nebyly žádné stromy, větve apod. (ohniště by mělo být od hranice lesa vzdáleno nejméně 50 m). Výhodou je, pokud je v blízkosti tábořiště potok – v něm můžete omýt sebe i nádobí, ale jen bez použití šamponů, sprchových gelů, saponátů a dalších pro přírodu škodlivých přípravků.

Obrázek

Ohniště

Abyste mohli vařit v přírodě, potřebujete ohniště. Možná budete mít štěstí a narazíte na již vytvořené ohniště, nejspíš však budete muset zapojit vlastní síly a postavit si nové. Najděte místo vzdálené alespoň 50 m od lesa, domů a vodních toků, nejlépe s hliněným podložím, bez kořenů a větví. Vykopejte mělkou prohlubeň, jejíž obvod důkladně vyskládejte velkými kameny. Ty musí být suché, proto se je vydejte hledat ještě před vyhloubením prostoru pro ohniště. Vhodné kameny naleznete v řece nebo potoce.

Do přírody si můžete vzít i lihový nebo solární vařič, které vám přípravu jídla usnadní. Používat je smíte nejblíže 50 m od lesa, stejně jako tomu bylo u ohniště.

Jídlo a pitná voda

Řekli jsme si, že zabalit si dostatek jídla a pití je nesmírně důležité, zvláště pokud s tábořením v přírodě teprve začínáte. Vyzkoušet si ale můžete i získávání pitné vody a potravy z přírody. Nejjednodušeji se pitná voda získává ze studánek a horských potůčků. I když je taková voda křišťálově čistá, je vždy lepší ji pro jistotu převařit a teprve poté konzumovat. Vodu lze získat i zachytáváním deště, sbíráním rosy nebo srážením vodní páry ve vykopané jámě, případně zachycením vody vypařované rostlinami.

K jídlu lze v našich lesích sehnat především houby, sbíráme však pouze druhy, které známe, a vždy je tepelně upravíme. Nasbírat si můžeme i lesní ovoce, jako jsou jahody, borůvky, ostružiny a maliny. Ke sběru svádí i jasně červené plody dřínu, které sice jsou jedlé, ale dřín je ve volné přírodě zákonem chráněný. Sbírat můžete jeřabiny, jezte je ale jen v malém množství, mají projímavé a močopudné účinky. Projímavě působí i syrové plody bezu černého, po tepelné úpravě se už obávat nemusíte.

Potřebné vybavení

Pro vaření v přírodě budete potřebovat základní sadu nádobí z hliníku nebo ještě lépe z nerezu. Volte spíše starší nádobí, při táboření se může snadno poničit. Železné nádobí je sice odolnější, déle se však zahřívá, a tak není pro vaření v přírodě příliš vhodné. Zabalte si menší a větší kastrůlek, jednu pánev, velkou roli alobalu, kleště na obracení, menší a větší nůž. Pokud máte nerezový rošt na grilování, přibalte ho. Potřebovat budete také příbory a něco, na čem budete pokrmy podávat. Vhodnější než porcelánové talíře jsou papírové tácky, místo skleniček zabalte kelímky. Rozhodně však žádné odpadky nenechávejte v přírodě!

Obrázek

Suroviny, které vzít s sebou

Než vyrazíte tábořit, napište si seznam jídel, která budete chtít vařit, a pak s sebou sbalte potraviny, které na jejich přípravu potřebujete. V žádném případě by vám neměl chybět olej, sůl, pepř, vaše oblíbené koření, hladká mouka a vejce. Je dobré vzít i nějakou zeleninu, například brambory. Ty jsou velmi univerzální, využijete je jako přílohu, samostatný chod v alobalu nebo je přidáte do bramboračky, když najdete nějaké houby. Přibalte i trvanlivé uzeniny a tvrdé sýry.

Doporučujeme vybavit se přenosnou lednicí nebo chladicími boxy či taškami. Jídlo v nich vydrží déle čerstvé, a tak si můžete dovolit vzít s sebou i potraviny, které se rychle kazí. Doma si můžete předem připravit pokrmy do sáčků, zamrazit a pak vložit do chladicího boxu. Na místě táboření jen vložíte obsah sáčku na pánev nebo do kastrůlku a uvaříte, bez zbytečného zdržování.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist