Vietnamská kuchyně nejsou jen nudle ze stánku
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Vietnamská kuchyně nejsou jen nudle ze stánku

Obrázek

Vietnamská kuchyně je jednoduchá, na nic si nehraje a se servírováním pokrmů se nijak netrápí, ty však přesto vypadají skvěle. Je to díky čerstvým surovinám hrajícím barvami. Vietnamské pokrmy jsou plné zeleniny, bylinek a výhonků, takže jsou lehké a zdravé.

Ještě před několika lety bychom vietnamskou kuchyni ztotožňovali s asijským bistrem za rohem, kde podávají restované nudle, pekingskou kachnu a smažený sýr s hranolky. Od té doby se zájem o národní kuchyni Vietnamu rapidně zvýšil, a to z velké míry díky popularitě streetfoodu. Tak poznáváme bohatost vietnamské kuchyně a její kouzlo. Píší se o ní knihy, mluví se o ní v televizi, setkáte se s ní v restauracích. Přesto stále existuje řada lidí, kteří o ní nevědí téměř nic. Pojďme si ji tedy společně představit.

Obrázek

Nejoblíbenější vietnamské pokrmy

Vietnamská kuchyně nabízí celou řadu skvělých jídel, která stojí za ochutnání. Uznáváme, že zapamatovat si jejich názvy může být poněkud náročnější, ale až si některé z nich objednáte (nejlépe přímo ve Vietnamu), nebudete litovat.

  • Pho – asi nejslavnější vietnamský pokrm. Jedná se o silný hovězí vývar s rýžovými nudlemi, vařeným hovězím masem, bylinkami a zeleninou. Polévku lze dochutit citronem či limetkou, chilli, česnekem, zázvorem nebo řadou asijských omáček. Možná vás překvapí, že se pho jí hůlkami – nabírejte jim pevné složky a na konci se nebojte zbylý vývar z misky vypít.

  • Goi cuon – letní závitky. Nejspíš znáte čínské smažené jarní závitky, tyhle vietnamské jsou zdravější, nesmaží se a pro jejich svěžest se jim říká letní. Základem je rýžový papír krátce namočený v teplé vodě. Na něj se naskládá náplň – cokoliv od krevet a vařeného masa přes nejrůznější druhy zeleniny a bylinek až po citrusy nebo nakrájenou vaječnou omeletu. Nikdy by ale neměly chybět tenké rýžové nudle. Závitky se zabalí a ihned podávají s výběrem omáček, do nichž si je strávníci podle chuti namáčí.

  • Banh mi – tak tohle jídlo se skvěle hodí na svačinu do práce. Je to totiž bageta z bílé mouky plněná spoustou zeleniny, výhonků a bylinek. Tradičně se přidává také paštika, vedle nešlápnete ani s vařeným či pečeným masem, orestovanými krevetami, uzeným lososem, avokádem nebo vaječnou omeletou. Bagetu můžete společně s náplní zapéct v troubě, zeleninu ale přidejte až po zapečení, aby zůstala syrová.

  • Cha ca – pokrm z ryby, který si zamilují i ti, kteří vodním tvorům příliš neholdují. Ryba s bílým masem se nakrájí na kousky velikosti sousta a marinuje ve směsi rybí omáčky, zázvoru, kurkumy, oleje a soli. Poté se maso smaží společně s koprem a jarní cibulkou, pokrm se servíruje s rýžovými nudlemi.

  • Com tam – v Saigonu si vědí rady, jak zpracovat poničená rýžová zrna, která se nehodí k prodeji. Tradičně se dávala hospodářským zvířatům nebo mlela na mouku, ale zde z ní vytvořili světoznámou lahůdku. Na kusy nalámaná rýže se klasickým způsobem uvaří a podává s celou řadou různých jídel – nejčastěji s marinovanými grilovanými vepřovými kotletami, sázeným vejcem a čerstvou i nakládanou zeleninou. Servírovat se může i omáčka k namáčení.

  • Banh xeo – vypadá jako obyčejná omeleta, od ní se ale podstatně liší. Tento pokrm, jeho název by se dal přeložit jako „syčící placka“, se připravuje po celém Vietnamu, a tak existuje celá spousta různých variant. Vždy ale platí, že banh xeo je na pánvi opečená placka z rýžové mouky, kokosového mléka a kurkumy. Právě ta dodává placce žlutou barvu, která svádí k myšlence na vaječnou omeletu. Do těsta se mohou přidávat bylinky, vepřové maso nebo krevety. Hotové placky se podávají plněné listovou zeleninou a bylinkami nebo klíčky.

  • Banh cam – rafinovaný vietnamský dezert. Smažené kuličky o velikosti menšího pomeranče ze směsi rýžové mouky, sladké rýžové mouky, brambor, kypřicího prášku a teplé vody jsou obalené v sezamu a osmažené dozlatova. Když takovou kuličku rozkousnete, objevíte, že se jedná jenom o krustu skrývající ještě jinou kuličku. Ta je měkká a jemná, vyrobená z oslazené pasty z fazolek mungo vařených na páře. Dezert se jí teplý. Popsaná verze pochází z jihu, na severu Vietnamu se vyrábí banh ran – ty mají tvar koláčků, vnější vrstva je tvořena pouze moukou ze sladké rýže a je obalena práškovým cukrem. Náplň z fazolek mungo je navíc dochucena jasmínovou esencí.

  • Chao – řídká rýžová kaše nebo polévka, která údajně vyléčí nachlazení, bolest břicha a pomůže i při kocovině. Jíst ji můžete v kteroukoliv denní dobu a vybrat si z mnoha variant. Základem každého chao je rýže vařená ve vývaru do úplného uvolnění škrobu ze zrn. Vzniklá polévka či kaše se podává s kuřecími nudličkami, vepřovým či hovězím masem, s kousky ryb, mořskými plody, s vejcem, vnitřnostmi nebo se zeleninou, bylinkami a klíčky. Chao se často dochucuje zázvorem a limetkovou šťávou.

  • Bo kho – tak trochu protiklad svěžích a lehkých vietnamských zeleninových chodů. Tenhle vzhledem připomíná guláš nebo hovězí po burgundsku. Skutečně se jedná o dušené hovězí maso se zeleninou (cibulí, mrkví, šalotkou a bramborami). Bo kho se ale na rozdíl od evropských variant může pochlubit typicky asijským dochucením – nesmí chybět citronová tráva, badyán, skořice, hřebíček, fenykl, zázvor a rybí omáčka. Hotový pokrm se podává posypaný sekaným koriandrem, chilli papričkami a jarní cibulkou. V Da Nang, městě, které je tímto dušeným hovězím proslulé, si ho dopřávají i k snídani, a sice v doprovodu sázeného vejce.

  • Bun chatoto vietnamské jídlo z Hanoje je nám Čechům blízké. Jedná se totiž o pořádně prorostlý grilovaný vepřový bůček. Ten se nejprve nakrájí na nudličky a marinuje ve směsi rybí a sojové omáčky, třtinového cukru, limetkové šťávy, česneku a cibule. Pak se zprudka griluje a podává s rýžovými nudlemi, ať už širokými, nebo vlasovými. Nudle s masem se namáčejí v omáčce v samostatné misce, anebo se maso podává ponořené do lahodné zálivky. Za vyzkoušení stojí obě varianty. Setkat se můžete i s verzí z masa mletého, zpracovaného do kuliček nebo šišek. A protože vietnamská kuchyně má ráda zeleninu, nesmíme zapomenout na svěží salát nebo křupavé klíčky.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist