Tahák do kuchyně: Převody jednotek
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Tahák do kuchyně: Převody jednotek

Obrázek

Rozhodli jste se upéct dort nebo řezy, připravili si všechny ingredience, ale ouha – kuchyňská váha odmítá spolupracovat. Co teď? Nemusíte se vzdávat a běžet do cukrárny, množství surovin je možné odměřit i s pomocí běžného kuchyňského vybavení.

Připravili jsme pro vás kuchařský tahák, který vám poradí, jak odměřovat suroviny třeba na lžíci. A nejen to, získáte i přehled měrných jednotek, které se u nás sice tolik nepoužívají, v zahraničních receptech se s nimi ale setkáte velmi často.

Lze odměřovat množství surovin v nádobí?

Uvedli jsme, že vás naučíme odměřovat množství surovin pomocí kuchyňského nádobí. Jistě vás ale napadne, že není hrnek jako hrnek, zatímco hrneček na espresso může mít objem klidně pouhých 50 ml, moderní hrnky na čaj nebo slabou kávu mají půl litru. Stejné je to se lžícemi, lžíce po babičce bude možná i dvakrát větší než ta, kterou jste nedávno koupili v sadě příborů. To je také důvod, proč vám některé recepty nevyjdou podle vašich představ. Pokud pečete buchtu podle hrnkového receptu, ve kterém se suroviny odměřují pouze jedním kusem nádobí (nejčastěji právě hrnkem), nezáleží tolik na jeho velikosti, poměry mezi jednotlivými ingrediencemi zůstávají zachovány. Jakmile se ale nakombinuje více měrných jednotek (např. hrnek a lžíce), je třeba mít tu správnou velikost, jinak hrozí, že výsledek vašeho snažení nebude ideální. Doporučujeme změřit objem vašich hrnků, lžic a lžiček a ty, které odpovídají následujícím hodnotám, používat k odměřování surovin.

1 hrnek = 250 ml (v amerických receptech 236,5 ml)
1 polévková lžíce = 15 ml
1 čajová lžička = 5 ml

Tabulky pro odměřování běžných surovin

Sestavili jsme pro vás tři tabulky, které vám poradí, jak odměřovat běžné suroviny pomocí hrnku, lžíce a lžičky. Mezi běžné suroviny jsme vybrali mouku, krupici, cukr, máslo, škrob, sůl a kakao.

1 hrnek =
170 g hrubé mouky
155 g polohrubé mouky
135 g hladké mouky
170 g krupice
200 g moučkového cukru
220 g krystalového cukru
125 g kakaa
300 g soli
220 g bramborového škrobu
250 g másla

1 polévková lžíce =
11 g hrubé mouky
10 g polohrubé mouky
9 g hladké mouky
11 g krupice
12,5 g moučkového cukru
14 g krystalového cukru
7,5 g kakaa
18 g soli
13 g bramborového škrobu
15,5 g másla

1 čajová lžička =
3,5 g hrubé mouky
3 g polohrubé mouky
3 g hladké mouky
3,5 g krupice
4 g moučkového cukru
4,5 g krystalového cukru
2,5 g kakaa
6 g soli
4 g bramborového škrobu
5 g másla

Angloamerické měrné jednotky

V současné době, kdy většina z nás alespoň trochu rozumí angličtině, není nezvyklé hledat inspiraci pro vaření na zahraničních webech a blozích, které píší především Britové a Američané. V takových receptech se málokdy setkáte s našimi gramy a mililitry, mnohem častěji se zde používají hrnky, lžíce a lžičky. Množství surovin se ale neodměřuje ve zmíněných nádobách, nýbrž ve speciálních odměrkách o daných objemech. Pokud náhodou recept uvádí hmotnostní údaje, často to stejně nejsou gramy. Místo nich (anebo jako doplněk k nim) se používají libry, unce a případně ještě galony. Převody těchto jednotek na gramy, litry či mililitry uvádíme v následující tabulce včetně jejich anglických názvů a používaných zkratek.

1 libra (angl. pound, zkr. lb) = 453,6 g
1 unce (angl. ounce, zkr. oz) = 28,3 g
1 galon (angl. gallon, zkr. gal) = 3,8 l
1 pinta (angl. pint) = 473,2 ml

V angloamerickém prostředí se lze setkat i se zvláštnostmi, jako je „butter stick“. Míru „tyčinka másla“ si můžete představit jako kostku másla, jen s tím rozdílem, že v USA se prodává máslo v menších baleních, zmíněných „tyčinkách“. Pokud se v receptu setkáte s tímto údajem, vězte, že jedna tyčinka másla odpovídá 113 gramům.


 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist