Churros – španělský dezert, který si zamilujete
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Churros – španělský dezert, který si zamilujete

Obrázek

A vaše děti dvojnásob. Churros je sladké pečivo oblíbené kromě Španělska i v Portugalsku a Latinské Americe, u nás moc známé není, ale je to velká škoda. Je ideální pro děti – dáte jim do ruky plný kornoutek a na nějakou dobu od nich máte pokoj. Do doby, než se začnou dožadovat další porce!

Co se týče chuti, můžeme churros (čteme čuros) přirovnat ke skořicovým šnekům. Pravda je ale taková, že tahle španělská pochoutka je natolik specifická, že ji prostě musíte ochutnat „na vlastní chuťové buňky“. Na churros je skvělé, že se skládá ze samých základních surovin a nevyžaduje náročnou přípravu, a přitom je výsledek dokonalý.

Ze začátku vypadá příprava churros jako pečení větrníčků, oba dezerty se vyrábějí z odpalovaného těsta. Churros se ale nepečou v troubě, nýbrž smaží v hrnci s olejem, jako třeba koblihy. Hotové churros, které mají nejčastěji tvar jakýchsi „žížalek“ s hvězdicovým průřezem, se obalují ve skořicovém cukru a ještě horké podávají. Nejlépe s rozpuštěnou čokoládou, do níž se namáčejí. No nezní to úžasně?

Obrázek

Recept na churros se skořicí a čokoládovým krémem

Na jednu dávku churros budeme potřebovat následující (počítejte ale s tím, že dezert zaznamená velký úspěch, a tak zvažte, zda množství surovin nezdvojnásobit):

  • 250 g hladké mouky

  • 250 ml vody

  • 1 vejce

  • 2 lžíce olivového oleje

  • 2 lžíce moučkového cukru

  • špetka soli

  • 120 g skořicového cukru

  • 400 ml oleje na smažení

  • 100 g hořké tabulkové čokolády

  • 70 ml smetany ke šlehání

V hrnci na středním plameni smícháme hladkou mouku, vodu, olivový olej, sůl a moučkový cukr, důkladně promícháme, dokud nám nevznikne tuhé těsto. Za stálého míchání přivedeme k varu, sejmeme z plotny a necháme 2 minuty odstát, poté do těsta vmícháme rozšlehané vejce (nepodceňujte čas na odstátí, kdyby bylo těsto příliš horké, vejce by se srazilo). V hrnci nebo hluboké pánvi si rozehřejeme rostlinný olej, těstem na churros naplníme zdobicí sáček s hvězdicovou koncovkou (může být i jiná, tradiční churros ale mají na průřezu tvar osmi- nebo deseticípé hvězdy). Než se olej dostatečně zahřeje, ohřejeme smetanu téměř až k bodu varu, nalámeme si čokoládu do skleněné nebo nerezové misky a horkou smetanu přes ně přelijeme, necháme minutu stát a pak promícháme. Ze zdobicího sáčku vytlačujeme rovnou do rozpáleného oleje kousky těsta dlouhé 8 až 12 cm a smažíme. Doporučujeme smažit zhruba tři kousky najednou, víc byste asi jen stěží stíhali, churros záhy zezlátnou a je třeba je z oleje včas vyjmout, aby se nespálily. Dozlatova osmažené churros osušíme papírovou utěrkou a hned obalujeme ve skořicovém cukru. Podáváme ještě teplé s čokoládovým krémem (ganache).

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist