Mleté maso
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Mleté maso

Obrázek

Mleté maso není sice ničím luxusním, jako třeba telecí, o němž byla řeč nedávno, o to víc ale stojí za pozornost. Zatímco ve středověku bylo mleté maso velmi vzácné a drahé, dnes ho za nevelký peníz koupíme v každém řeznictví i supermarketu, a záleží čistě na nás, jak ho využijeme. Potenciál má opravdu velký.

Mleté maso je součástí snad všech kuchyní světa, pro ilustraci jmenujme švédské masové kuličky, holandský řízek, americký burger, českou sekanou, řeckou musaku, mexické chilli con carne, levantské kofty nebo japonské kuličky z kuřecího masa tsukune. Obliba mletého masa je způsobena jednak jednoduchostí jeho přípravy, jednak širokou škálou možných tvarů a dochucení. Ve prospěch mletého hraje i jeho cena, která bývá nižší než cena kusových mas.

Mleté zpracujte co nejdříve

Mletím maso sice získává jedinečné vlastnosti, narušením struktury dochází ale také ke zvýšení náchylnosti ke kažení masa. Proto má mleté nižší dobu trvanlivosti a během jeho výroby i zpracování musí být dodržovány přísné hygienické předpisy. Obecně platí, že mleté maso byste měli zpracovat nejdéle do dvou dnů od zakoupení, případně během jednoho dne, pokud není baleno v ochranné atmosféře. Trochu jinak je to u masa mělněného, které může na rozdíl od mletého obsahovat konzervanty, tudíž vydrží déle.

Obrázek

Balené, nebo raději od řezníka?

Obchodní řetězce mají ve stálé nabídce mleté maso balené v platových vaničkách, to vydrží o něco málo déle než nebalené maso. Na druhou stranu ale nikdy nemůžete přesně vědět, jaké kusy masa byly do daného produktu použity. Každopádně pokud by balíček obsahoval namleté strojově oddělené maso, nalezli byste na obalu. Mleté maso můžete koupit také přímo u řezníka, a to buď předem namleté, nebo si můžete vybrat celý kus masa a nechat si ho na místě umlít. Víte tak zcela přesně, jaké maso jíte, ale to, jak dlouho maso leželo na pultu, si bohužel neověříte. Také dost záleží na mlýnku, který řezník používá, musí být čistý a umístěný na chladném místě. Pokud ale natrefíte na opravdu dobrého řezníka, určitě budete s masem od něj spokojenější než s mletým ze supermarketu.

Jak vybírat mleté maso

Ať už vybíráte mleté maso kdekoliv, je nutné věnovat mu dostatek pozornosti. Mleté by mělo obsahovat viditelné kousky jak libového masa, tak také tuku, a kromě toho by mělo mít tvar nudliček tak, jak bylo vytlačeno z mlýnku. Rozhodně by mleté maso nemělo být kašovité ani oschlé, mělo by na vás dělat celkově dobrý dojem. Čerstvost masa si můžete ověřit pohledem na datum na obalu nebo dotazem na obsluhu pultu.

Obrázek

Dostupné druhy mletého

V supermarketech bývá k dostání mleté hovězí, vepřové a míchané vepřové a hovězí. Méně často se můžete setkat s krůtím, a to spíše ve větších obchodních řetězcích nebo přímo u řezníka. Mleté telecí, jehněčí a kuřecí asi jen tak neseženete, ale přesto si můžete lahodné pokrmy z těchto druhů mas dopřát. Buď si nechte vybrané maso namlít od řezníka, anebo si ho umelte sami doma. Jestli máte kuchyňského robota s nástavcem ke mletí, budete to mít téměř bez práce. Domácí mletí je řešením i pro případy, kdy potřebujete mleté z určitého kusu masa (např. hovězí krk na burgery), ale neznáte žádné řeznictví, kde by vám ho na přání umleli.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist