I jídlo má svůj horoskop: Stravování podle zvěrokruhu
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

I jídlo má svůj horoskop: Stravování podle zvěrokruhu

  Obrázek

Věříte horoskopům? Možná ne vždy přijdete k penězům nebo potkáte nového partnera, jak vám předpovídají horoskopy v novinách a televizi, ale datum narození vás může v životě dost ovlivňovat. Každé znamení zvěrokruhu je spojeno s určitou povahou, oblíbenými činnostmi i stravovacími návyky.

Čekáte hosty, ale neznáte jejich chutě? Pokud víte, v jakém znamení jsou narozeni, můžete zkusit připravit pohoštění právě podle zvěrokruhu. Pro každé znamení totiž nabízíme vhodný recept. Anebo si můžete zahrát hru – připravte na párty pokrmy pro všechna zúčastněná znamení a zeptejte se hostů, které jídlo jim chutnalo nejvíc. Bude to právě to „jejich“?

Obrázek

Beran

Berani jsou pořád v pohybu, žijí rychle a stejně tak také jedí. Mají sklon navštěvovat fast foody častěji, než by si možná přáli, a vybírají si jídla nabitá kaloriemi. Když se rozhodnou jíst doma, objednají si donáškovou službu nebo si koupí jídlo již hotové, určené k ohřátí v mikrovlnné troubě, anebo polotovary. To ovšem neznamená, že berani nevaří, vybírají si ale spíše recepty, které vyžadují minimum času v kuchyni. Někteří také často navaří víc, než sní, a zbytky zamrazí na příště. Mají rádi ostrá jídla a také pokrmy s vysokým obsahem proteinů, které jim dodají tolik potřebnou energii. Oblibu si u nich získávají i jídla, v nichž se snoubí mnoho chutí, obsahují různé ingredience, jednoduše taková, s nimiž se skopci nenudí. Když se některý z beranů pustí do vaření naplno, má velkou šanci stát se opravdovým kuchařským mistrem. Lidé narození v tomto znamení totiž dokáží udělat pro dosažení svého cíle maximum, mají velkou fantazii a nebojí se experimentovat.

Obrázek

Býk

Pro osoby narozené ve znamení býka je jídlo opravdovou vášní. Do fast foodů a jídelen je raději neberte, býky totiž uspokojí pouze luxusní restaurace nebo pokrmy připravené s největší péčí a od základu v domácích podmínkách. Býci mají vysoké nároky a jakákoliv chyba v přípravě pokrmu jim může zkazit náladu. Stejně tak není dobré je při jídle vyrušovat nebo na ně spěchat, každý pokrm si totiž chtějí náležitě vychutnat, ať to trvá jakkoliv dlouho. Býk neváhá obětovat dobrému pokrmu nejen dost času, ale i peněz. To se týká i kvalitních surovin, které nakupuje pro vlastní domácí vaření. Lidé narození v býku jsou gurmáni, někteří až příliš velcí – mají sklony řešit své problémy přejídáním, což může vést k přibírání na váze a různým zdravotním komplikacím. Nebezpečná je též jejich záliba ve sladkém, pokud se to týká i vás, zkuste sladkosti vyměnit za čerstvé ovoce, nebo alespoň za dezerty bez rafinovaného cukru a bílé pšeničné mouky.

Obrázek

Blíženci

Blíženci nemívají problémy s nadváhou, při jídle totiž víc konverzují, než skutečně jedí. Pro osoby narozené v tomto znamení je totiž jídlo společenskou událostí, způsobem, jak strávit příjemný čas s přáteli a rodinou. Neradi jedí sami, mnohem radši si vyrazí s blízkými na jídlo někam do ulic. Když budete hostit blížence, připravte si různé druhy jednohubek (či, chcete-li, kanapek nebo finger food), které splňují všechny jejich požadavky – jsou pestré, plné chuti a vhodné k přikusování při přátelském hovoru. Blíženci také mají rádi ovoce a comfort food, např. krémové polévky. A k tomu všemu sklenici dobrého vína. Příslušníci tohoto znamení si nepotrpí na velké porce, někteří dokonce ani nejedí, když nemají s kým. Vynechávání jídel je největším problémem blíženců a může jim způsobit zdravotní potíže. Pokud jde o vaření, blíženci se v kuchyni obvykle pohybují rádi, při přípravě lahodných pokrmů se plně uplatní jejich kreativita a odvaha zkoušet nové věci.

Obrázek

Rak

Raci jsou známí svou citlivostí, a citlivé je i jejich zažívání. Pamatujte na to při sestavování menu a podávejte jim jen pokrmy, které nenadýmají a nedráždí žaludek. Raci mají rádi dobré jídlo, raději si ho ale vychutnají doma než v restauraci. Poctivé, doma uvařené pokrmy podle prověřených receptů a z kvalitních surovin, to je jejich. Možná se tolik nevyžívají v experimentování jako předchozí znamení, to z nich ale nečiní horší kuchaře. Raci jsou naopak v kuchařském umění často velmi talentovaní a především poctiví, raději stráví přípravou jídla víc času, než aby se uchýlili k používání polotovarů a dalších kuchařských zkratek. Každého raka nejvíc ze všeho potěší, když může něco dobrého uvařit svým blízkým, a hlavně když vidí, že jim chutná. I raci sami jedí rádi, někteří až do té míry, že mají sklon přejídat se k prasknutí, což rozhodně neprospívá jejich citlivému žaludku. K přejídání jsou náchylní také tehdy, když jsou nervózní.

Obrázek

Lev

Lev je králem zvířat, a jako takový si zaslouží královskou hostinu. Lidé narození ve znamení lva si potrpí na luxusní jídla ve vyhlášených restauracích, a pokud jim to rozpočet jen trochu dovolí, jsou ochotni za ně utratit obrovské sumy. Jídlo musí být připraveno z prvotřídních surovin, musí být plné chuti a bohaté na živiny. Lvi svoji vášeň pro jídlo rádi sdílejí s ostatními, ať už bezprostředně, nebo alespoň na sociálních sítích. Sami ale moc rádi nevaří, pokud musí, snaží se dobu pobytu u plotny omezit na minimum. Výjimkou jsou rodinné oslavy, své blízké by totiž lev udělal cokoliv, a tak si klidně uváže kolem pasu zástěru a pustí se do vaření. Lvi nemusí jíst pravidelně a často jim stačí jen jedno velké jídlo denně, nemívají problémy se zažíváním. Zato ale může trpět jejich srdce, a to kvůli nedostatečnému příjmu vitaminů. Obecně se tedy lvům doporučuje jíst hodně zeleniny a ovoce.

Obrázek

Panna

Někdo by možná řekl, že panny jsou puntičkáři. A skutečně, lidé narození v tomto znamení mají obrovský smysl pro detail a vše se snaží dovést k dokonalosti. To je, alespoň co se týče kuchařského umění, obrovská výhoda, panna si totiž vždy předem naplánuje, co potřebuje koupit, než vyrazí na nákup, a při vaření nikdy nic neošidí. Na stůl vám servíruje ukázky nejnovějších trendů ve food stylingu, její výtvory ale nejen krásně vypadají, ale také skvěle chutnají. Panny velmi nerady vyhazují jídlo, a tak často vytvářejí lahodné pokrmy z toho, co zbylo od minulého oběda, nebo co zrovna najdou v lednici. Bohužel ne vždy se může kreativita tohoto znamení v kuchyni plně projevit, panny totiž často podléhají každodennímu shonu a uchylují se k jednoduchým pokrmům připraveným třeba i z polotovarů. Panny mají velmi pomalý metabolismus, a proto by měly konzumovat hodně syrového ovoce a zeleniny. Vyznačují se také zálibou v řádu, který se projevuje i ve stravování – panna jen velmi zřídka vynechává chody, během dne si dává malé svačinky, a pokud se rozhodne držet dietu, pak ji opravdu drží.

Obrázek

Váhy

Váhy jsou proslulé svou dobrodružnou povahou,která se projevuje i ve stravování. Lidé narození v tomto znamení rádi ochutnávají nové pokrmy, čím víc jich ochutnají, tím šťastnější jsou. Z jídelního lístku si často nemohou vybrat, a tak si objednají hned několik chodů. Není neobvyklé, že pokrmy nedojí, pokud jsou porce moc velké, musí si totiž nechat místo na další chod. Nedivte se, pokud bude někdo narozený ve váhách uzobávat z vašeho talíře – i vaše volba stojí za ochutnání! Když si budete zvát váhy domů, připravte spíše mnoho různých jídel v malém množství než naopak, abyste uspokojili dychtivé chuťové buňky tohoto znamení. Pro váhy je také důležité, jak jídlo vypadá, a mnoho zástupců tohoto znamení pravidelně sdílí fotky svého jídla na sociálních sítích. Orientace na vzhled může být při vaření pro váhy nevýhodou, může se totiž stát, že se budou na food styling soustředit víc než na chuť pokrmu. Váhy mají ještě jeden malý zlozvyk – bývají závislé na čokoládě a jiných sladkostech.

Obrázek

Štír

Pozvat si domů na oběd či večeři štíra může být dost ošemetné. Když mu bude chutnat, máte vyhráno, ale pokud se mu netrefíte do chuti, jídla se sotva dotkne a rozhodně nebude nic předstírat a snažit se neranit vaše city. Klíčem k úspěchu může být koření – štíři milují kořeněná a hodně pálivá jídla. Musí být plná chuti a také vůně, intenzita obojího je pro štíry velmi důležitá. Lidé narození ve znamení štíra mají dar umět vykouzlit skvělé jídlo i bez valných kuchařských zkušeností. Málokdy je uvidíte vařit podle receptu, mnohem častěji se řídí intuicí, a to se jim vyplácí. Štíři mívají krásnou štíhlou postavu, z čehož by někdo mohl vyvodit, že moc nejedí. Opak je pravdou, štír jí velmi rád a hodně, ovšem jen to, co chce, a kdy chce. Když ale při pohledu do zrcadla nebo na osobní váhu zjistí, že to v poslední době s jídlem trochu přehnal, pustí se s vervou do diety a přebytečná kila brzy shodí.

Obrázek

Střelec

Střelci jsou energičtí, podnikaví a milují dobrodružství. Ti, jejichž vášní je jídlo, milují zkoušení nových chutí, za nimiž jsou ochotni cestovat přes půlku světa. Nuda je v životě střelce to nejhorší utrpení, nudu na talíři nevyjímaje. Proto lidé narození v tomto znamení neustále zkouší nové recepty, hledají nové kombinace chutí, experimentují s exotickými surovinami. Právě pro exotická, nevšední a hodně kořeněná jídla mají tito lidé slabost. Často také zkoušejí různé alternativní způsoby stravování (veganství, paleo, vitariánství…). Většinou mají tendenci jíst hodně, pokud se ale se svým entuziasmem zaměří na jinou činnost, mohou se do ní zabrat natolik, že na několik dní „zapomenou“ jíst. Střelci rádi používají čerstvé suroviny, ovoce a zeleninu kupují od farmářů nebo si je sami pěstují. Pesticidy na běžně prodávaných plodech jsou něčím, co striktně odsuzují.

Obrázek

Kozoroh

Kozorozi jsou tradicionalisté, neúnavní dříči, kteří milují řád. Je pro ně velmi důležité jíst pravidelně, v předem naplánovaný čas. Vždy upřednostňují před kvantitou, stačí jim málo, ale jídlo musí být poctivě a nejlépe doma uvařené. Kozorozi nevyhledávají výrazné chutě, kořeněnými jídly je moc nepotěšíte. Jejich zlozvykem je ale přílišné solení, které může vést k onemocnění jater a ledvin. Kozorozi mají v oblibě jednoduchá jídla, skládající se jen z několika málo surovin, a klidně si dají jeden a ten samý pokrm víckrát v týdnu. Pokud hostíte kozoroha, je výhodou vědět, co rád jedl jako dítě – velmi pravděpodobně si to s chutí dá i dnes. Pro osoby narozené v kozorohu je důležité prostředí, v němž jedí, a také společnost. Rádi stolují se svou rodinou a velmi blízkými přáteli. Kozoroh ví, co má rád, a také, kdy má dost. Proto pokud vidíte, že dojedl, nesnažte se mu vnutit ještě další porci.

Obrázek

Vodnář

Vodnáři mívají křehkou povahu a soucit se vším živým, proto často bývají vegetariáni nebo vegani. Proto, pokud budete nějakého z nich hostit, zvolte raději bezmasé pokrmy. Vodnáři milují zeleninu, nejlépe od farmáře nebo přímo ze zahrádky. Vodnáři jsou kreativní a pracovití, a když se do nějaké aktivity ponoří, často na jídlo dočista zapomenou. Potom najednou přijde ukrutný hlad, který zaženou čímkoliv, co se jim naskytne. Vodnáři nevaří moc často a jsou náchylní k přehnanému navštěvování řetězců s rychlým občerstvením. Když se vodnář rozhodne vařit, jen stěží bude postupovat podle receptu. Buď si sám vymyslí postup a kombinace surovin, anebo alespoň již existující recept upraví podle svých potřeb. Lidé narození ve znamení vodnáře často ponocují, což má za následek nadměrné pití kávy a noční mlsání. Každý vodnář by si měl na tyto zlozvyky dávat pozor, a také pravidelně snídat, aby předešel konzumaci nezdravých pochutin během dne.

Obrázek

Ryby

Asi vás nepřekvapí, že lidé narození v tomto znamení mají rádi ryby a mořské plody. Možná už ale nevíte, že tyto pokrmy jsou pro ně vhodné i ze zdravotního hlediska, mívají totiž citlivé zažívání, a proto by měli jíst lehká, dobře stravitelná jídla. Rybám chutná středomořská kuchyně, mají rády bylinky a středomořské koření. Lidé ve znamení ryb mívají až závislost na některých jídlech, zatímco jiných by se ani nedotkli. Příkladem prvního typu jídel jsou sladkosti- ryby je prostě milují. Bohužel se u nich také často vyskytuje láska k alkoholu. Tito lidé jsou opravdoví romantici a jídlo je pro ně způsobem, jak vyjádřit náklonnost či přímo lásku. Pokud vás tedy nějaká ryba pozve na večeři k sobě domů, nezraňte její city a dejte najevo, že vám jídlo chutná. A když přijde ryba na hostinu k vám, připravte pro ní příjemné prostředí a pokrm na talíři hezky upravte, protože ryby obvykle jí i očima.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist