Bylinky ve vaší kuchyni I.
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Bylinky ve vaší kuchyni I.

Obrázek

Jaro už klepe na dveře, a co ho v kuchyni zosobňuje víc než svěže zelené bylinky? Vařit s nimi je radost, mdlému jídlu dodají neobyčejnou chuť, obyčejnému zase originální vzhled a k tomu tyto skvělé rostlinky prospějí i našemu zdraví. Které bylinky by ve vaší kuchyni neměly chybět a jak je využít?

Bylinky si samozřejmě každý může koupit nasušené, těm čerstvým se ale nic nevyrovná. Ty, které se prodávají po svazečcích v supermarketu, sice dobře poslouží v případě nouze, nejlepší možností je ale pěstovat si rostlinky vlastní. Nejen že mají výraznější chuť i vůni, především vám přinášejí radost a také si jich potom více vážíte, když si je sami vypěstujete. My vám poradíme, jak s pěstováním začít, jak dosáhnout co nejlepších výsledků a jak vypěstované bylinky využít při vaření.

Druhy bylinek jsme rozdělili do dvou skupin – jedna vyhledává stín a potřebuje vydatnou a častou zálivku, druhá pochází ze subtropů, a tedy vyžaduje mnoho slunečních paprsků, ale mnoho vody jí škodí. První skupině se budeme věnovat dnes, druhé příští týden.

Pažitka

Pažitka je příbuznou cibule, a jako taková má trochu pikantnější chuť, nikoliv však příliš štiplavou. Duté, sytě zelené stonky pažitky jsou vysoce dekorativní a mají své nezastupitelné místo ve foodstylingu.

Petržel

Kdo by neznal naťovou petržel? Stejně jako její kořenová sestra je i ona často přidávána do polévek, tím ale zdaleka nejsou její možnosti vyčerpány. Sekanou petrželku lze přidat do šťouchaných brambor, do karbanátků, bramboráků a jiných placek, je významnou součástí bylinkových másel. Pro nutriční obohacení je možné přidávat tuto bylinku do ovocných a zeleninových smoothies, obsahuje totiž velké množství chlorofylu, vitaminu C, flavonoidů a silic, které působí jako antioxidanty. Pěstování petržele je poněkud obtížnější, je totiž náchylná na plísně a nesnáší se s mátou, která ji snadno zahubí.

Bazalka

Málokdo si dokáže představit italskou kuchyni bez bazalky. Vždyť i úplně první pizza, margherita, bazalku obsahovala. Takže je jasné, že je to základní bylinka, která vám doma nesmí chybět. Kromě výroby domácího pesta, salátu caprese, rajčatové směsi na bruschetty, tomatové polévky a dalších italských specialit bazalku upotřebíte i v řadě dalších receptů. Dbejte ale na to, abyste její křehké lístky dlouho netrápili teplem, jinak zhnědnou a ztratí svou chuť i vůni. Proto je vhodnější tuto bylinku vmíchat do pokrmu až do jeho dokončení nebo ho lístky bazalky jen ozdobit.

Máta

Kdo někdy pěstoval mátu, ví, že je to nezmar, trochu jako naše kopřiva. Dokáže přežít ledacos a často také ze záhonku vytlačuje další rostliny, proto je rozhodně vhodné pěstovat ji odděleně a v nádobě, z níž nebude moci expandovat. Mátu obvykle považujeme za bylinku vhodnou do letních drinků (za všechny jmenujme mojito) a zmrzliny, ne každý už ale ví, že její svěží chuť lze využít i ve slaných pokrmech. Řecká, blízkovýchodní, africká i indická kuchyně mátu používají zcela běžně, v našich podmínkách si popularitu začíná získávat hráčkové krémová polévka s mátou.

Meduňka

Vypadá trochu jako kopřiva, když se ale odvážíte ji uchopit a promnout mezi prsty, uvolní se omamná a svěží citronová vůně. Taková je meduňka, kterou využijete k ozdobě zmrzlinových pohárů, k přípravě domácích sirupů i čajů. Meduňka má pozitivní vliv na lidskou psychiku a dokáže pomoci s nespavostí

Koriandr

Čerstvý koriandr u nás ještě před několika lety téměř nebyl k sehnání, dnes květináčky s ním potkáte u venkovních stánků, v supermarketech i v zahradnictvích. Tahle bylinka se ve velkém měřítku používá v asijských a mexických jídlech.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist