Nepečený dort Charlotta
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Nepečený dort Charlotta

Obrázek

Už delší dobu nás na pultech supermarketů lákají čerstvé jahody. Teď už ale začínají dozrávat ty české, které jsou sladší, šťavnatější a často i levnější. Můžete je zakoupit na farmářských trzích přímo od pěstitele, anebo sklidit na vlastní zahrádce. A co pak s nimi? Dobrot z jahod existuje nepřeberné množství, my si ale dnes upečeme dort. Tedy vlastně neupečeme…

Dorty si většina z nás spojuje s významnými událostmi, jako jsou narozeniny nebo svatba. Obvykle vyžadují spoustu práce a suroviny, které se k jejich výrobě používají, v součtu nebývají nejlevnější. Nic z toho ale neplatí o dortech nepečených. Ty jsou snadné na přípravu, rychle hotové a finančně dostupné, takže můžete mít jeden na stole klidně každý týden. A pokud si dáte záležet na zdobení, mohou vypadat stejně luxusně jako klasické pečené dorty. Ukázkovým příkladem je charlotta.

Tip - skvělý pomocník pro zdobení dortů je jedlý papír na dort.

Letní ideál

I když to teď příliš nevypadá, léto už je za dveřmi. A v létě každý ocení dezert, který je vychlazený, plný čerstvého ovoce, nepřeslazený, jednoduše osvěžující. Hospodyňka je zase ráda, když takovou pochoutku dokáže vytvořit, aniž by si v už tak přehřáté kuchyni ještě přitápěla troubou. Dort charlotta je v takovém případě ideální volbou, s přípravou navíc mohou pomoci i děti. Výroba dortu vám nezabere déle než hodinu, je ale nutné počítat s dobou potřebnou ke zchlazení charlotty – tj. nejméně dvouhodinový pobyt v lednici.

Různé varianty

Charlottu lze připravit z jakéhokoliv ovoce (anebo také úplně bez ovoce, třeba s čokoládou nebo karamelem), nejčastěji se ale používají jahody, případně maliny a jiné lesní plody. Ty je možno zalít želatinou nebo ovocným sirupem, není to ale podmínka. Krém je nejčastěji rychlý smetanovo-tvarohový, použít lze i žloutkový. Bez čeho se neobejde žádná charlotta, to jsou cukrářské piškoty zvané savoiardi. Je jimi obložen dort po celém svém obvodu, často se ještě piškoty převážou okrasnou stuhou.

Obrázek

Recept na jahodovou charlottu

Na dort o průměru 22 cm budeme potřebovat:

  • 500 g plnotučného tvarohu (2 vaničky)

  • 400 g zakysané smetany (2 kelímky)

  • 300 g čerstvých jahod

  • 200 g cukrářských piškotů savoiardi (1 balíček)

  • 3 – 5 lžic moučkového cukru podle chuti

  • 2 ztužovače šlehačky

  • šťáva z ½ limetky

Nejprve si připravíme formu na dort. Kulatou formu o průměru 22 cm po vnitřním obvodu vyložíme cukrářskými piškoty, stranou s cukrem směrem k formě. Aby se nám lépe pracovalo, můžeme stranu s cukrem zlehka navlhčit a piškot, vertikálně přiložený ke stěně formy, tak k formě „přilepit“. Piškoty vyložíme i dno – podle potřeby je nalámeme na menší kousky, anebo místo nich použijeme dětské, kulaté piškoty, které je snazší skládat do tvaru kruhu.

Následně ušleháme krém. Tvaroh a zakysanou smetanu šleháme metlou nebo ručním mixérem, ochutíme limetkovou šťávou a osladíme prosátým moučkovým cukrem. Doporučujeme začít na 3 lžících cukru a podle chuti postupně přidávat. Ztužovač šlehačky připravíme podle návodu na obalu a smícháme s krémem. Krém opatrně vkládáme do formy vyložené piškoty, povrch uhladíme a dáme do lednice na cca 2 hodiny. Před podáváním pokrájíme omyté jahody na čtvrtky nebo plátky a poklademe jimi krém. Dort vyjmeme z formy, piškoty můžeme převázat barevnou látkovou stuhou a podáváme.

TIP na obměnu: Část jahod můžeme drobněji pokrájet a vmíchat do krému. Ten získá jemně narůžovělou barvu a vzhled mozaiky. A kdo nesežene čerstvé jahody, může použít ovoce mražené – buď jím dort posypat, anebo plody rozmixovat, smíchat se želatinou, nalít na krémovou vrstvu a nechat ztuhnout v lednici.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist