Domácí zmrzlina
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Domácí zmrzlina

Obrázek

Také už ta vedra nemůžete vydržet? Kromě klimatizace a bazénu vám může pomoci je překonat také zmrzlina. Můžete si pro ni zaběhnout do nejbližšího stánku a strávit pár nekonečných minut ve frontě, anebo nějakou vybrat z regálu supermarketu a doufat, že se během cesty domů nerozteče. A pak je tu třetí možnost – vyrobit si vlastní lahodnou zmrzlinu v pohodlí domova.

Točená zmrzlina se do stánků dostává ve formě prášku, který obsahuje i nejrůznější éčka, ty nalezneme i v balených zmrzlinách a nanucích. Oproti tomu doma si můžete připravit mraženou pochoutku z ovoce z vlastní zahrádky nebo z farmářských mléčných výrobků a přidat do ní to, co máte vy a vaše rodina rádi. Potěší vás jistě i cenový rozdíl, domácí výroba vás totiž vyjde podstatně levněji.

Pokud si chcete vyrobit poctivou domácí zmrzlinu z kvalitních surovin, máte hned několik možností, jak na to. Některé obnášejí investici do potřebného vybavení, jiné se sice obejdou bez něj, ale neposkytují tak dobré výsledky. Nyní si jednotlivé metody blíže představíme.

1. Profesionální zmrzlina ve zmrzlinovači

Nejlepších výsledků docílíte, když k výrobě zmrzliny použijete speciální přístroj – výrobník zmrzliny. Levnější zmrzlinovače obsahují nádobu, kterou je třeba předem vychladit v mrazáku, dobré je vychladit i směs na zmrzlinu v lednici. Samotná výroba zmrzliny, pokud nepočítáme tuto přípravu, pak trvá okolo půlhodiny. Dražší přístroje nevyžadují předchlazení, fungují podobně jako mrazák, a výrobu zvládnete také do půlhodiny. V obou případech je příprava zmrzliny velmi snadná – podle zvoleného receptu připravíte směs (jejím základem může být smetana s vejci, ovoce a cukrový sirup nebo třeba jogurt), nalijete do zmrzlinovače, nastavíte požadovaný program a čekáte, až bude zmrzlina hotová. Zbývající čas můžete sledovat na displeji. Zmražený výrobek můžete rovnou podávat nebo přemístit do vhodné nádoby a uchovávat v mrazáku.

2. Zmrzlina bez zmrzlinovače, s ručním mícháním

Zmrzlinovač funguje tak, že zmrzllinovou směs zároveň ochlazuje i promíchává, čímž zabraňuje vzniku ledových krystalků. Pokud zmrzlinovač nemáte, musíte se s krystalky vypořádat sami, a to tak, že budete směs dostatečně často promíchávat. Podle libovolného receptu připravte zmrzlinovou směs, vlijte ji do uzavíratelné nádoby (např. vakuové dózy) a vložte do mrazáku. Za hodinu (nebo ještě lépe půlhodinu) krabičku vyjměte, vidličkou směs důkladně promíchejte a uložte zpět do mrazáku. Tento postup opakujte, dokud není zmrzlina zcela ztuhlá, tj. asi 6 hodin (čas se liší v závislosti na receptu, výkonu vašeho mrazáku a množství zmrzliny v nádobě). Poté můžete svou ledovou pochoutku podávat, anebo uchovat v mrazáku po dobu 2 měsíců.

3. Zmrzlina bez zmrzlinovače a bez míchání (z kondenzovaného mléka)

Existuje zmrzlina, kterou můžete vyrobit bez zmrzlinovače a ledové krystalky se v ní nevytvoří, ani když ji nebudete v průběhu mražení míchat. Tahle superjednoduchá zmrzlina je tvořena dvěma ingrediencemi – kondenzovaným slazeným mlékem v konzervě a smetanou ke šlehání. Smíchejte obě složky v poměru 1:1 a pár minut směs šlehejte ručním šlehačem. Potom ji přelijte do vhodné nádoby, uzavřete a dejte do mrazáku, cca po 6 hodinách je zmrzlina připravena. Musíme ale poznamenat, že není vhodná pro všechny, je totiž hodně sladká. Chutě můžete vyvážit tím, že ji budete podávat s kyselejším ovocem (jahody, maliny, ostružiny, rybíz…). Ovoce také můžete nakrájet na malé kousky a zamíchat rovnou do směsi na zmrzlinu ještě před jejím mražením.

4. Zmrzlina z mraženého ovoce

K výrobě této ovocné zmrzliny potřebujete stolní mixér nebo smoothie maker. Příprava je velmi snadná, jednoduše rozmixujte zmražené ovoce, dobrým základem jsou banány, které můžete doplnit jahodami, lesními plody, rybízem, broskvemi, meruňkami, mangem, ananasem apod. Snažte se mít mixér zapnutý jen po nezbytně dlouhou dobu, abyste zmrzlinu příliš nezahřáli. Rozmixované ovoce můžete osladit medem nebo javorovým sirupem a případně přimíchat trochu vychlazeného mléka (může být i libovolné rostlinné či kokosové z plechovky). Tento druh zmrzliny je určen k okamžité konzumaci, pokud byste si chtěli přebytky schovat na později, zamrazte je podle postupu na zmrzlinu s ručním mícháním.

5. Zmrzlina z pytlíku

Když chcete zmrzlinu pokud možno ihned a stačí vám jí menší množství, můžete vyzkoušet pytlíkový postup. Potřebujete dva uzavíratelné zipové sáčky, jeden větší a druhý menší, a alespoň 20 kostek ledu. Připravte si směs na zmrzlinu podle libovolného receptu a vlijte ji do menšího sáčku. Do většího sáčku vložte pár kostek ledu, na ně položte naplněný malý pytlík a volný prostor vyplňte dalšími kostky ledu. Velký sáček uzavřete a nastává čas na manuální práci – sáčky rukama mněte a potřásejte jimi, chraňte se při tom proti omrzlinám kuchyňskými chňapkami nebo utěrkami. Asi po 15 minutách by měla být směs ztuhlá do podoby zmrzliny, nyní vaše práce skončila a můžete si užít lahodnou pochoutku. Tato zmrzlina je určena k okamžité konzumaci, v případě, že byste ji chtěli uchovat na později, použijte postup pro výrobu zmrzliny bez zrmzlinovače, s ručním mícháním.

Obrázek

6. Domácí nanuky

A to nejstylovější nakonec – domácí nanuky! Můžete je vyrobit téměř bez práce, počáteční investice čítá jen pár stovek a můžete si užívat rozličné druhy ledových pochoutek po celé léto (a klidně i po zbytek roku). Na trhu je celá řada různých forem na domácí nanuky, některé jsou vyrobeny z plastu, jiné ze silikonu, vybrat si můžete i z celé řady tvarů. Pro dospěláky zvolte klasický vzhled, dětem se zase jistě zalíbí nanuky ve tvaru ovoce, srdíček, spirál nebo třeba rakety. Samotná forma na nanuky vám ale nestačí, budete potřebovat ještě dřívka, abyste měli nanuk za co držet – u některých forem bývají plastová určená k opakovanému použití, ostatní jsou přizpůsobeny k vložení klasických dřevěných tyček. Ty bývají přibaleny k formičkám a je také možné je samostatně dokoupit.

Receptů na domácí nanuky existuje nepřeberné množství, základem těchto dobrot může být mléko (i rostlinné), jogurt, podmáslí, kefír, tvaroh nebo smetana, anebo třeba jen oslazené rozmixované ovoce, ovocná šťáva nebo džus, voda se sirupem, ochucený čaj, limonáda, kombucha či třeba kokosová voda. Zkrátka cokoliv vás napadne. Jen při přípravě pamatujte na to, že po zmrznutí bude nanuk chutnat méně sladce, proto směs na nanuky oslaďte o něco víc, než jak jste zvyklí. Další postup už je snadný – směs nalijte do forem (neplňte je až po okraj, mražením se objem směsi zvětší), vložte tyčky, případně nasaďte kryt a uložte do mrazáku. Za 2 až 4 hodiny budou nanuky připravené ke konzumaci. Pokud máte obyčejné plastové formy a nanuky vám z nich nejdou vyklopit, vložte formu na několik sekund do horké vody. Formy po použití důkladně omyjte, některé jsou vhodné i do myčky nádobí.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist