Jedlé kaštany
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jedlé kaštany

  Obrázek

Jakmile nastane čas, kdy si před odchodem z domu navlékneme pletené rukavice, začnou se na ulicích objevovat stánky s pečenými kaštany vonícími široko daleko. Zatímco jírovec maďal, jehož plody sbírají s oblibou děti a vyrábějí z nich kaštanová zvířátka, roste téměř všude, kaštanovník setý možná nikde nenajdete a pro jedlé kaštany budete muset do obchodu. Ale vyplatí se to.

Ačkoliv pečené kaštany jsou jednoznačně top, neměli byste si nechat ujít ani další speciality z této skvělé podzimní a zimní suroviny. Jedlé kaštany se dají upravovat jak naslano, tak i naslano – připravíte z nich polévku, nádivku do drůbeže, náplň do těstovin, dort, čokoládový krém nebo třeba chléb.

Nákup a skladování

Ať už nakupujete v obchodě nebo sbíráte spadané plody v přírodě, vybírejte vždy jen ty nejlepší. Jsou to takové, které vypadají čerstvě, mají lesklý povrch, nejsou napadeny plísní a nenacházejí se v nich žádné dírky. Vyhýbejte se vyschlým kaštanům – volte ty nejtěžší kusy, při zatřesení nesmí znít dutě.

Až kaštany přinesete domů, dejte je do lednice a zkonzumujte do 3 týdnů (průběžně samozřejmě kontrolujte jejich stav), anebo je zamrazte, zmražené vydrží až 4 měsíce. Přejete si plody uchovat ještě déle? Pak je nutné je důkladně vysušit – několik dní při pokojové teplotě a za každodenního otočení, anebo několik hodin v sušičce ovoce. Skutečně proschlé kaštany nasypte do zavařovací sklenice a zasypte pískem nebo rýží. Uzavřete a skladujte na chladném místě (ideálně ve sklepě) až půl roku.

Úprava kaštanů – pečení

Kaštany jsou poživatelné pouze po tepelné úpravě, tu můžete provést dvěma způsoby. Ten známější je pečení. Plody omyjeme, osušíme a velmi ostrým nožem nařízneme jejich slupku do tvaru kříže. Buďte prosím maximálně opatrní, slupka je tvrdá a nůž po ní klouže. Takto připravené kaštany naskládáme do pekáče a pečeme ve vyhřáté troubě 30 až 40 minut na 200 °C. Plody se v místě naříznutí rozevřou, slupka ztmavne a vy ucítíte úžasnou vůni.

Obrázek

Úprava kaštanů – pražení

Kaštany naříznuté do kříže můžeme rovněž pražit na suché pánvi, ta musí být opravdu rozpálená a plody je nutné často promíchávat, aby se nespálily. Celý proces pražení trvá 10 až 15 minut. Podobně lze kaštany i grilovat, i zde platí nutnost promíchávání a navíc je dobré si opatřit hliníkovou misku, aby plody nepropadávaly do ohně.

Úprava kaštanů – vaření

Pokud chcete vařit kaštanovou polévku či omáčku nebo máte v plánu kaštany použít do dezertu, bude vhodnější je vařit než péct či pražit. I v tomto případě omyté kaštany nařízneme do kříže. Vložíme je do hrnce, zalijeme vroucí vodou, přivedeme k varu a vaříme zhruba půl hodiny.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist