Koření blízkovýchodní kuchyně
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Koření blízkovýchodní kuchyně

Obrázek

Také už vás sychravé podzimní počasí nebaví a zima vám zalézá za nehty? Vypravte se s námi na slunný Blízký východ a objevte koření, které se v tamějších pokrmech používá. Uvidíte, že vás kořeněné jídlo v tété roční době zahřeje a pohladí na duši.

Arabští obchodníci kdysi ovládali celosvětový trh s kořením, a proto do blízkovýchodní kuchyně pronikly téměř všechny druhy koření a bylinek. Z nich vznikaly jedinečné směsi, které se připravují a používají dodnes. Pro co nejautentičtější chuťový zážitek používejte veškeré dostupné koření celé a sami si ho namelte až bezprostředně před přípravou pokrmu. Použít můžete mlýnek na kávu nebo hmoždíř.

Římský kmín (kumin)

Jedná se o asi nejpoužívanější blízkovýchodní koření. Rostlinka šabrej kmínovitý rostla původně v Egyptě a Levantě, dnes je rozšířena v mnoha teplých oblastech světa. Její semínka připomínají náš český kmín, jsou ale větší a mají zelenohnědou barvu. Kumin je velmi aromatický, má silnou zemitou, ostrou a mírně nasládlou chuť s hřejivým účinkem. Pro jeho výraznost se ho používá jen malé množství, nejčastěji v mleté podobě.

Kardamom

Zelené tobolky jsou plodem tropického keře z čeledi zázvorníkovitých. Kardamom má silnou kafrovitou chuť, používá se zejména do dezertů a nápojů (např. turecké kávy). Můžete se s ním setkat v mleté formě i v podobě tobolek nebo černých semínek, které tyto tobolky obsahují.

Šafrán

Drobné oranžové nitky šafránu zná asi každý. Jedná se o nejdražší koření na světě, pochází nejspíš z Řecka, až 90 % dnešní produkce však pochází z Íránu. Zde se z šafránu připravuje mimo jiné lahodný sladký čaj. Toto koření dokáže dodat jakémukoliv jídlu či nápoji příjemně žlutou barvu a rozzářit tak pochmurné podzimní dny.

Máta

Zatímco u nás se máta používá povětšinou k ochucení nápojů, případně dezertů, blízkovýchodní kuchyně tuto bylinku přidává i do slaných pokrmů, např. zeleninových, jogurtových, k pečeným masům nebo do polévek. V neposlední řadě se z máty připravuje čaj který podporuje trávení a osvěžuje dech.

Pískavice (řecké seno)

Kdybyste se setkali s rostlinou, jejíž semena jsou používány jako koření pískavice (či fenugrek), asi byste neměli chuť ji přinést do kuchyně, specificky totiž zapáchá. I semena mají osobitou vůni a chuť, jsou nahořklá a zemitá. Pískavice je součástí řady kořenicích směsí, mimo jiné indického kari.

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
 
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist