Jak vybrat ten nejlepší chřest
Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat Hlasovat
0 0

Jak vybrat ten nejlepší chřest

Obrázek

Obchody a farmářské trhy v posledních dnech a týdnech zaplnil český chřest a rebarbora. Z rebarboryjsme si minulý týden připravili crumble, a tak je čas věnovat trochu pozornosti i té zbývající skvělé surovině. Pokud ještě nemáte s chřestem moc zkušeností nebo ho budete připravovat úplně poprvé, přijdou vám naše rady vhod.

Chřestová sezóna probíhá od dubna do června, takže jestli chcete experimentovat s tímhle zdravým afrodiziakem, máte nejvyšší čas. Můžete si zakoupit buď zelený, anebo bílý chřest, který je během růstu zastiňován, aby k němu nepronikaly sluneční paprsky. Bílý je jemnější, zelený zase výživnější – vyberte si, který se vám víc zamlouvá!

 

Na co si dát při nákupu pozor

 

Chřest se prodává po svazcích, které jsou ještě někdy zabaleny v tenkém plastovém obalu. Abyste nebyli ochuzeni o jedinečný chuťový zážitek, věnujte dostatečnou pozornost výběru kvalitního a co nejčerstvějšího chřestu. Ten poznáte podle lesklých a pevných stonků, které zvoní, když jedním o druhý poklepete, a vržou, když je o sebe vzájemně třete. Stonky musí být už od pohledu šťavnaté – vysušené nebo povadlé exempláře si domů rozhodně neberte. Dalším indikátorem čerstvosti je vzhled hlaviček – ty musí být zavřené a pevně stát, nikoliv se ohýbat jako guma. Musíte mít pocit, že je spíše ulomíte než ohnete. Naopak mírně oschlá spodní strana stonků není na závadu, jestliže je zbytek chřestu v pořádku.

 

Jak chřest upravit před vařením

 

Kuchyňská úprava chřestu je trochu časově náročnější, ale rozhodně to stojí za to. Pokud nechcete chřest připravit ten samý den, co si ho přinesete domů, uložte ho do lednice do přihrádky na zeleninu v ochranném obalu, pokud nějaký měl, anebo jen tak. Snažte se zpracovat jej co nejdříve, každý den skladování snižuje jeho kvalitu a chuťové a senzorické vlastnosti. Před použitím do vybraného receptu je třeba chřest omýt, ulomit spodní oschlý konec (pokud nejde odlomit, odkrojte asi 2 až 4 cm) a oloupat. K tomu se hodí škrabka na brambory nebo stačí obyčejný nůž. Bílý chřest se začíná loupat asi 2 až 3 cm pod hlavičkou, zelený zhruba až ve dvou třetinách od hlavičky anebo vůbec, pokud je velmi mladý. Po oloupání je chřest připravený k použití – dál postupujte podle vámi zvoleného receptu. Dobrou chuť!

 

Komentáře

Přidat komentář
Jsi zaregistrovaný? Stačí se přihlásit, nebo zadej e-mail


Souhlasím se zasíláním zajímavých informací a akcí z portálu Milujivareni.cz

Souhlasím a jsem seznámen/a s podmínkami ochrany osobních údajů.
×

Přidávat recepty
mohou pouze přihlášení uživatelé.

Stačí se přihlásit nebo registrovat

TOPlist